Забележителностите около Триград – красота, изваяна от природата

1231
07 Април 2017, 10:38


Когато говорим за Триград, за мнозина от нас името на селцето се свързва с Тригдаското ждрело. Безспорно ждрелото е сред най-големите природни красоти на България, но някак всичко друго в и около това мъничко населено място остава в сянка. А в района около Триград определено има какво да се види!

Триград се намира в Западните Родопи – и като всяко друго родопско селце кара всеки един посетител да поспре за кратко, за да се подиви на красотата и величието на планината. Дори и само за това си заслужава да дойдете тук – за да видите скалните масиви и къщурките, разположени по възвишенията на планината; за да вдишате от свежия въздух и да изпълните гърдите си с него; за да се полюбувате на необятните гори и възвишения. Но ако дойдете тук, ще установите, че това е само началото, а най-красивото тепърва предстои!


Триградско ждрело


То се извисява съвсем близо до Триград – само на около 1.5 км. Ждрелото е едно от най-величествените в страната и представлява издигащи се на места до 300 метра височина мраморни масиви, между които се намира речното корито на река Триградска. Цялото ждрело е с дължина от около 7 км., но същинската му част е не повече от 3 км.

Несъмнено тази природна забележителност, формирала се в течение на милиони години, ще ви накара да се преклоните пред мощта, величието и красотата на природата. Гледката, която ще можете да видите тук, не бихте могли да откриете другаде в България. Придвижвайки се между стените на Триградското ждрело, вдигнете поглед нагоре – ще видите издигащите се скални масиви, които сякаш почти се докосват, а между тях една тънка ивица синьо небе. Впечатляващо е!


Пещера Дяволското гърло


В района около Триград има около 150 пещери, а най-големите сред тях са: Дяволското гърло и Ягодинската пещера. И двете са включени в стоте национални туристически обекта. И има защо...

В началото на Триградското ждрело се намира пещерата Дяволското гърло, а нейният вход всъщност представлява отвор (понор), който „поглъща“ р. Триградска. Реката преминава през различни кухини и тунели, през залите и галериите на пещерата – така тя изминава над 700 метра път. Попадайки в една от най-големите пещерни зали за цялата страна – Бучащата зала, тя образува 18 последователни водопада. Именно там се намира и един от най-големите подземни водопади в цяла Европа – с дължина от цели 42 метра.
За да успеят посетителите да достигнат именно до тази зала, има специален - изкуствено прокопан тунел, позволяващ на всеки, който има желание, да успее да наблюдава невероятната каската на реката.


Ягодинската пещера


Величествената Ягодинска пещера се намира съвсем близо до Триград и е разположена в Буйновското ждрело – макар и да е по-малко популярно от Триградското, то също впечатлява със своята красота.

Ягодинската пещера е на трето място по дължина в страната, но освен това тя е и една от най-красивите пещери, намиращи се на територията на Родопите. В продължение на стотици хиляди години реката, която преминава през нея днес – Буйновкса река, е извайвала причудливите й форми. Хиляди сталагмити, сталактити и сталактони впечатляват посетителите.

Пещерата е разположена на три етажа, а в нея има множество галерии и големи зали, като е установено, че най-горният етаж е обитаван през новокаменно-медната епоха, както и през бронзовата епоха – тук са намерени различни оръдия на труда, характерни за тези периоди.
За да може да бъда посещавана от туристите, в пещерата са изкопани тунели, построени са мостчета и стълби. Направено е необходимото, за да може всеки, който иска да се „потопи“ в дълбините на тази риродна красота, да успее да го направи.

Забележителностите в близост до Триград не се изчерпват единствено с гореспоменатите. Ако решите да посетите района, ще откриете множество гледки, които ще ви оставят безмълвни. В България има безброй кътчета, които си заслужава да бъдат видени, а немалка част от тях се намират в Родопите.

Посетете поне някои от тях с помощта на любезните собственици на Еко къща за гости „Кристал“ в Триград, които ще ви настанят в кокетната къщичка, където ще прекарате незабравими моменти! Заслужава си!Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени