3 ползи за организма от приема на магнезий

19 Юли 2023, 17:45


Има няколко микроелемента, които оказват голямо значение и ползи за нормалното функциониране на организма. Магнезият е един от най-важните такива. Този минерал участва в редица биохимични процеси и поддържа здравето на нашето тяло. Специалистите от онлайн магазин Vitamag споделят повече информация относно ползите от приема на натурален магнезий, като посочват три основни предимства. Вижте кои са те.

Кои са ползите от приема на магнезий?

Минералът е жизнено необходим през всеки етап от живота на човека, като особена полза има при бременност или напредване на възрастта. Три от най-важните роли, които изпълнява, са:

  1. Подобряване на сърдечната функция и здравето на сърцето

Микроелементът има силно влияние върху здравето на сърдечния мускул. Той помага за поддържане на нормалния ритъм на сърдечните съкращения и регулира кръвоносната система. Има полза за разширяване на кръвоносните съдове, което подобрява циркулацията на кръвта и намалява риска от високо кръвно налягане.

Различни проучвания сочат, че приемът на хранителни добавки, които съдържат магнезий, може да намали риска от различни сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт, аритмия и сърдечна недостатъчност. Така че, ако искате да запазите здравето на сърцето си, включете дневна доза от магнезий във вашата рутинна хранителна програма. Не забравяйте да извършите консултация със следящия ви лекар.

  1. Подпомагане на нервната система и балансиране на настроението

Той има важна полза за нормалното функциониране на нервната система. Играе ключова роля в предаването на нервните сигнали и помага за релаксацията на мускулите. Достатъчно количество от този микроелемент може да помогне за намаляване на тревожността и депресията.

При дефицит в организма се появяват симптоми, като нервност, безсъние, мускулни крампи и дразнимост. Затова е важно да осигурите достатъчно количество от този елемент чрез храната или посредством хранителни добавки. Магнезият може да има полза и при предменструален синдром (ПМС), като помага за намаляване на симптомите, като раздразнителност, умора и болки в корема.

  1. Поддържане на здрави кости и мускули

Магнезият е от съществено значение за здравето на опорно-двигателната система и по-специално – костите и мускулите. Той играе роля в образуването на костната тъкан и помага за абсорбирането на калций, което е от съществено значение за здравите кости и стави. Подпомага още синтеза на протеините, които са отговорни за поддържането на здравата структура на мускулите.

Приемът му може да бъде полезен особено за жените и мъжете след определена възраст, когато костната плътност започва да намалява. Той може да помогне за превенция от остеопороза и спазми в мускулите.

По време на бременност, особено през последния триместър, приемът му е много важен, защото може да намали риска от преждевременно контрахиране на матката. Облекчава и регулира още Бракстън контракции, характерни за късните седмици на бременността.

Къде да намерите магнезий?

Този микроелемент може да бъде открит в разнообразни хранителни източници, като спанак, бадеми, банани, ядки и други зеленчуци. Ако не можете да си осигурите необходимото му количество чрез храната, може да се възползвате от алтернативен начин – прием на добавки.

В онлайн магазините ще откриете широка гама от хранителни добавки със съдържание на този минерал, които се предлагат под формата на капсули или таблетки. Винаги извършвайте предварителна консултация със специалист.

 

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени