Актьорът и художник Илиан Йорданов: Тодор Живков не харесваше Парцалев

19 Ноември 2022, 12:00


Около него имаше много доносници на ДС, зависливи колеги го топяха пред Тато, но той не обръщаше внимание, разкрива приятелят на великия комик

"Тодор Живков не долюбваше Георги Парцалев. За това виновни бяха някои негови колеги, които не пропускаха да се сложат на първия и да правят кал на Георги. Защото публиката го харесваше повече, а на тях това не им харесваше и те не можеха да го преглътнат. Самият Тодор Живков се поддаваше на подобни внушения, защото виждаше, че хората обичат Парцалев, радват му се, ценят го като актьор, а в същото време самият Тато не беше от най-популярните у нас. Затова се породи тази антипатия. На Парцалев обаче не му пукаше особено кой го харесва и кой не. Дори това да беше самият Живков. Продължаваше да си играе и да се забавлява".

 

Парцалев с право бе наречен

Парцалев с право бе наречен "всенароден любимец"


Това твърди пред "България Днес" един от най-близките приятели на великия комик Илиан Йорданов. 57-годишният актьор и художник е бил съсед на Човека смях в родния им град Левски.


"В обкръжението на Парцалев имаше много доносници на ДС. Майка му, леля Веска, ги разпознаваше веднага. Те му се правеха на верни другари, а всъщност са писали доноси за него. Познавам лично един от тези хора. Търпял съм го близо 30 години. Той е писал не само срещу Парцалев, но прочетох негов донос и срещу приятелката ми, която по-късно ми стана съпруга. Няма да казвам името му. Не е от София, а е дългогодишен културтрегер в Левски", добави Йорданов. "Аз му казах, че знам за тези доноси, и на него му стана много неприятно, защото малко преди пенсионирането му ги бяха уволнили с жена му от читалището за злоупотреба", разкри "свободният артист".

 

 

Илиан Йорданов е фен не само на Човека смях, но и на Горан Брегович

Илиан Йорданов е фен не само на Човека смях, но и на Горан Брегович


Приятелят на всенародния любимец е категоричен, че Парцалев никога не е бил привличан като участник в процес срещу гей хора в края на 60-те години на миналия век, както гласеше градска легенда от времето на соца.
"Не е имало такова нещо. Сигурен съм, понеже, макар и по друг повод, съм бил допуснат да чета архиви. Това са само приказки, защото така или иначе ДС не успя да му сложи чатал", убеден е Илиан Йорданов.

За първи път той разбулва пред бг медия и каква е истината за несъстоялия се в крайна сметка брак на Георги Парцалев с богата българка, живееща на Запад. Според една друга мълва от ония години самият Тодор Живков настоявал колосът на българската комедия най-после да се задоми.
"Имаше такава жена. Казваше се Галя. Живееше в Париж. Изпращаше парфюми, подаръчета... Тя преди това е имала брак и син. И той се изпуснал някъде, че майка му ще става Парцалева и ще наследят богатството му. Парцалев не беше стиснат, точно обратното, всички знаеха, че е страшно ларж, но не харесваше хората, които си правят такива тънки сметки. И затова леко-леко й охладил мераците и желанията. Искаше да има или да осинови дете, но така и не му дадоха", разкрива актьорът художник.
Той разказва още, че обичайната реакция на Парцалев за тези фалшиви приятели била: "Абе, остави ги, да вървят на м...та си!", и махвал с ръка.
Илиан Йорданов е единственият човек, който успява да разплаче Парцалев. Случката датира от 1985-а, когато на празненство в град Левски Йорданов подарява на легендарния си съгражданин портрет на баща му.

"Тогава той се трогна много. Видях сълзи в очите му. По това време баща му, бай Иван, вече беше починал", спомня си актьорът художник.
"Парцалев е помагал на много хора, но повечето от тях сега си мълчат. За мен това са малки човечета. Подал е ръка и на Антон Радичев, който отдавна крие този факт", възмущава се приятелят на Георги Парцалев.

 

Антон Радичев

Антон Радичев

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени