БГ звезди категорични: 24 май да е национален празник!

25 Юли 2023, 09:02


Известните българи за пръв път от дълго време насам се обединиха в мнението си, че датата 24 май е много по-подходяща за национален празник на страната ни от 3 март. За тях празникът на писмеността е израз на изконно българското и израз на гордостта, че и "ний сме дали нещо на света".

Михаил Белчев, който е не само певец и музикант, но и поет, боравещ със словото, каза за "България Днес", че "е много сложно да се даде оценка на смяната на националния празник". "Но най-красивият, най-светлият и най-нашенският празник за България - това е 24 май", категоричен е естрадният ветеран.

"Тази дата винаги се е вписвала много органично, много съкровено и в моя личен календар", добавя Белчев. Той върна лентата назад, към времето на своето детство, когато на 24 май "баща му го е качвал на раменете си и го е водил на манифестация". "Винаги в моето семейство този ден се е празнувал като един свят български празник - на традициите ни, на това, че сме се запазили във вековете и че сме дали нещо на света", разказа бардът.

Според Орлин Горанов историята започва да се променя
Според Орлин Горанов историята започва да се променя

Размишленията си за историческите аспекти на важните дати в българския национален календар сподели за "България Днес" и Орлин Павлов.

"Историята, както остава, така и започва да се променя. Не знаем моите деца на какво ще бъдат свидетели. Хубаво е да запазим някакви неща, но е важно и да ги променяме", сигурен е певецът.

 

"24 май е най-българската и най-истинската дата. Най-свързаната с нашия език и история. 3 март се свързва с много други неща освен България", каза поп звездата. Неговите притеснения обаче не са свързани само с датата, а и с много други неща.

 

 

"Ние все по-често за всичко започваме да се делим на много по-малки групи. За новите идеи, за новите неща. Има логика да се смени датата на националния празник, но за съжаление, вместо да се почувстваме по-добре от това и по-горди, че сме българи, ще се разделим за пореден път на групи", опасява се изпълнителят.

Павлов пояснява, че "много неща трябваше да бъдат свършени във времето, и то много по-отдавна, не знам защо не са го направили. А времената са такива, че се делим все повече, и ми е много тъжно от този факт", призна той.

Дядото на певеца - летецът Павел Павлов, загива по време на служба, защитавайки българското небе. "Още преди да дойде 9 септември 1944 г., преди да се сблъскаме с комунизма... Той се оженил на 3 март и неслучайно са избрали тази дата. Всяко време с особеностите си и историческите си моменти", смята гласовитият наследник на въздушния ас.

Нешка Робева не скри, че за нея тази промяна е със "силен политически подтекст". "Което са решили да направят, ще бъде гласувано", смята треньорката на "златните момичета".

"Въпросът обаче е, че колкото повече изпростява и се опростачва нацията ни, колкото повече се замърсява с чуждици езикът ни, толкова повече нашите управници решават, че 24 май ще ни помири", скептична е бившата грация. "Спомняте ли си, че имаше идея да се смени азбуката, защото така, както всичко ни пречи, явно ни пречи и кирилицата", допълни Нешка Робева. Според нея е утопия да се вярва, че има нещо, което е в състояние да обедини сънародниците ни. Новата дата на националния празник също няма да го направи, убедена е легендарната треньорка.

Единственото възражение на Христо Мутафчиев към предстоящото гласуване в парламента на променената дата на българския държавен празник е, че има много по-важни неща, които трябва да се гласуват и на първо място това е бюджетът", подчерта популярният актьор.


"Наистина 24 май е много по-подходящ за наш национален празник, защото на 3 март просто се е подписало едно споразумение, с което се прекратяват военните действия. И то е подписано от едни сили, които си разделят териториите. В момента Русия мачка Украйна. За да покажем на Русия, че не може да бъде единствената, с която се съобразяваме, нека наистина тази дата да се отнеме от календара ни и да се даде приоритет на 24 май", мотивира се шефът на Съюза на артистите в България.


Мутафчиев наблегна на това, че "24 май е много по-чувствителна дата, която още от деца, още от училище сме я приели в сърцата си като национален празник на буквите, на писмеността". С вълнение той си спомня и досега как в училище "Кирил и Методий" в родното му Карлово са празнували на този ден.


"Задължително бях с изгладена бяла риза и панталон и носех знамето или съм бил барабанчик, или свирех на фанфар и много завиждах на другите деца, които бяха с лента "отличник", спомня си Христо Мутафчиев. "Много мило ми ставаше на всеки 24 май, защото цяло Карлово, като малък град, излизаше на манифестация, след което с майка и татко отивахме на разходка на водопада над града", умилява се и досега известният актьор.


Неговият колега от предишната генерация Георги Мамалев е категоричен, че празникът на буквите е "големият обединител на българите".


"Тук вече няма русофили-русофоби. Това е много значим празник за българския народ и затова подкрепям изцяло тази смяна", каза за изданието големият комик.


"Много спомени имам още от дете за този празник. Най-яркият ми спомен е от ученическите ми години, когато излизахме с класа в гората край моето родно село Мамарчево. Събирахме божури, с които се закичваше големият портрет на светите братя Кирил и Методий", връща лентата назад ветеранът на Народния театър.

"Този празник е едно ново начало за българския народ, което ще продължи неговите възрожденски пориви и стремежи към просвета", категоричен е Мамалев.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
до управляващите в парламента
преди 2 месеца
0
вие сте платени троли!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
????
преди 2 месеца
0
А защо Гергьовден да не стане национален празник ?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
h
преди 2 месеца
-1
Да го духат!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Boko
преди 2 месеца
-1
Поредната ви платена мозъчна пръдня
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ужас!
преди 2 месеца
-1
На всички предатели- нека Бог ви съди! 24 май безспорно е велика дата, но 3 март трябва да остане като национален празник - ден на Освобождението на България!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Може
преди 2 месеца
0
Предлагам на Денков да направи по един национален празник отделно за тези. показани на снимките...Направете за всички професии-спортисти...икономисти...депутати...лекари и за затворниците може да направи...то бива глупости на глупави хора ама чак толкова не бива.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
ами,
преди 2 месеца
-1
Денков беше един път зам.министър на образованието и ЦЕЛИ 3 Пъти министър на образованието-резултата от работата му като такъв се видя от плачевните резултати от матурите.Ниското ниво е и негова вина.Като министър беше беше марионетка на НПО,сега на ПП и ДБ.Затова го и направиха министър председател този послушко да се пробват да прокарват глупостите си.
хубаво...ама
преди 2 месеца
-2
Хубаво е преди да се предлагат недомислици-да се помисли малко...като направите деня на учителите национален празник---вие им направихте заплатите до небето...сега и национален празник им направете....ама после искаме здравеопазване....когото постоянно издигате -той да ви лекува...по цяло лято си почиват/екскурзии без пари/възпитанието го няма никакво...да не говорим за знанията....по улиците от 9-10 год ишни псуват на майка и се замерят с пълни бутилки минерална вода...говорят на копелета. х-й и др
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
ами,
преди 2 месеца
0
Гъзолизци са БГ звездите ...винаги с този който е на власт.Дори Мамалев го изпя с КЛУБ НЛО ''ПАРТИИ ЛЮБИМИ'' е песента и е от 1992 година! Изключително актуална и днес - 25.07.23 година! Даже вероятно е по-актуална сега...!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени