Цветана Манева и Лили Иванова прибраха по 5 бона от Община Варна

10 Август 2023, 15:00


Новите почетни граждани на морския град наградени с щедра премия


По 5 хиляди лева в джоба са прибрали Цветана Манева и Лили Иванова заедно със званието „Почетен гражданин на град Варна“, с което бяха удостоени преди дни, пише Ретро. Паричната награда е част от екстрите, с които носителите на отличието се ползват според правилника на общината.

Решението двете дами да бъдат титулувани за почетни гражданки на морската столица е било взето от Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Варненския общински съвет. Примата на българската попмузика бе отличена със званието заради дългогодишния й принос към българската музика. А актрисата Цветана Манева заради приноса й към театралния живот във Варна като артистичен директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Предложението за отличието на Лили дошло от фенклуба й в морската столица. Малко известно е, че Вечната Амбър е живяла във Варна няколко години, докато е учила за медицинска сестра. Тогава младото и бедно момиче от Кубрат обитавало скромна квартира срещу някогашното легендарно кино „Република“ в крайморския град. По-късно, станала вече звезда, Лили Иванова записва песента „Морското момиче Варна“ на Димитър Вълчев в чест на любимия си град, която става емблематична за нейния репертоар през 80-те години. Повече от десетилетие тя е и собственик на луксозен апартамент в морската столица.

Пред познати Лили обявила, че ще дари наградата от 5 хиляди лева за благотворителна кауза, като не е уточнила каква ще бъде тя.
Цветана Манева не е коментирала как ще оползотвори сумата. И двете дами, които са и близки приятелки в живота, макар в последно време да не са се появявали никъде заедно и да има съмнения, че дружбата им се е разсъхнала, са сред ВИП пенсионерите у нас. И Лили, и Цветана са удостоени с пожизнена пенсия в размер на 700 лева, финансовото благосъстояние на певицата е завидно и тя отдавна е попаднала в списъка на родните милионери. Манева също не може да се оплаче от липса на средства, тъй като преподава актьорско майсторство в НБУ, където се води почетен професор. Като такъв тя получавала от частния ВУЗ заплата в размер на 3 хиляди лева, коментират запознати.

Освен премиите по 5 бона почетните граждани на Варна се вписват и в Почетната книга на общината. Те се награждават с удостоверение за присъденото звание, подписано от председателя на Общинския съвет и от кмета на общината, символичния ключ на града и специален нагръден знак с лента. Сред титулуваните със званието, през годините са руските космонавти Юрий Гагарин и Валентина Терешкова, гимнастикът Йордан Йовчев, първата ни ракета Григор Димитров, актьорът Мариус Куркински и Други.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени