До втръсване: Нов скандал със „Златният Орфей“

11 Октомври 2022, 13:23


Нов скандал се заформя около легендарния фестивал "Златният Орфей". Дариана Генова, вдовицата на "бащата" на "Златният Орфей" Генко Генов, се възмути пред "България Днес", че никой не я предупредил за премиерата на спектакъла "Златните песни на "Златният Орфей". Преди няколко дни той бе представен на сцената на Бургаската опера, предстои и турнето му из страната. В мюзикъла, поставен от семейно-творческия тандем Юлия и Левон Манукян, участват Маргарита Хранова и Орлин Горанов.

"Аз съм плащала за марката "Златният Орфей". Не искам пари от хората, които са поставили този спектакъл, но трябваше да ме предупредят. По закон те са длъжни да споменат всяка една от песните, представени в спектакъла, коя година е получила награда и каква", категорична е Дариана Генова.

От над десет години тя се опитва да възстанови феста и затова всичко, което е свързано с делото на живота на покойния й съпруг Генко Генов, й е много скъпо.

"Логото "Златният Орфей" е наше и аз винаги ще отстоявам престижа му, за който Генко даде всичко от себе си. Утре могат да организират фестивал "Златна какавида" или "Златна гугутка" и да го вържат към своите имена, както са направили Манукян, които за мен са действали потайно", гневи се половинката на "бащата" на легендарния песенен фест.

 

Маргарита Хранова и Орлин Горанов са главните герои в

Маргарита Хранова и Орлин Горанов са главните герои в "Златните години на "Златният Орфей"

 

Генова довери, че последните два дни телефонът й прегрял от обаждания на известни бг певци. "Откъде накъде тези се окичиха със заслуги за "Златният Орфей"?, питали я те.

Вдовицата на Генко Генов е на мнение, че "никой, който няма реално участие в "Златният Орфей", трябва да се включва към спектакъл с това лого". Тя обаче не уточни дали има предвид само семейство Манукян, или и Маргарита Хранова и Орлин Горанов. Те обаче кътат в колекциите си от награди и няколко златни статуетки от бг фест №1 по времето на соца.

Дариана Генова продължава да е обидена и заради съпруга си на община Бургас, въпреки че операта в морския град е държавно културно учреждение. Тя сподели, че сградата й е построена на мястото на клиниката на бащата на покойния й съпруг, един от най-известните лекари в Бургас преди 9 септември 1944 г.

"Още когато Генко беше жив, от тогавашния ОК на БКП питаха защо кани такива баби на "Златният Орфей" като Джоузефин Бейкър. И след промените никога не са дали и стотинка за фестивала и пак изразяваха несъгласие с възрастта на изпълнителите, които каним", връща лентата назад Генова.

Половинката на музикалния мениджър от епохата на Тодор Живков допълни, че самата тя не притежава никакви оригинални кадри на живо от изданията на "Златният Орфей" за целия период на неговото съществуване. Дариана Генова разкри, че още навремето във вариетето в Слънчев бряг са били давани пари "под масата" за филмите, монополно снимани тогава от БНТ.

От своя страна организаторите на спектакъла са категорични, че не са нарушили никакви правила.

"Ние не използваме никакви кадри от "Златният Орфей", защото идеята е да покажем големите песни, писани от известни наши композитори и утвърдени след това. Авторите на музиката и текста на песните са изписани на видеостена, но тя е неутрална, защото нямаме правата да използваме нито кадри на БНТ, нито на "Златният Орфей", коментира диригентът на операта в Бургас Левон Манукян.

"Имаме сценарии, които са изцяло поетични и са свързани в сюжетна линия. Двама приятели - Маргарита Хранова и Орлин Горанов, се срещат в парка и си спомнят за златните години на "Златният Орфей" и те изразяват своята мъка, че това време вече го няма. Това е проект на Бургаската опера, която е държавна, а не е проект на о6щина Бургас, и оттам вече те си оправят всичко с "Мюзик аутор", свързано с авторските права", допълни Манукян.

 

Левон Манукян

Левон Манукян

 

Той изрази желание да разговаря с Дариана Генова и да чуе нейните препоръки "за да стане спектакълът по-добър", уточни диригентът.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени