Фараона, който превърна „Моя страна, моя България“ в кючек: Извинявам се на всички българи и на Емил Димитров-младши

15 Август 2023, 07:32


"Извинявам се на българския народ и семейството на Емил Димитров. Грешно съм разбран, надявам се на прошка лично от него, за да спя спокойно. Младо момче съм, всеки има право на грешка и прошка. Обещавам това да не се повтаря, не е била такава целта и умисълтът."

Това сподели пред "България Днес" фолкпевецът Кристофър Галевски-Фараона, който заедно със своя оркестър "Джипси Фолк Груп" изпяха кръшен вариант на легендарната песен на
Емил Димитров "Моя страна, моя България".


Във видеото към парчето девойки въртят кючеци, а изпълнителят от врачанското градче Кнежа, изгрял в риалити предаването "Гласът на България", пее следното:


"Колко нощи аз не спах,

колко път извървях в чужбина.

Колко много аз скитах,

колко много преживях,

да се устроя.

За всички от Германия,

Белгия, Холандия,

върнете се в България.

Моя страна, моя Германия,

моя любов, моя България".

Кавърът на големия хит предизвика лавина от коментари в социалните мрежи. Последвала и реакция от Фараона.

 

"Г-н Димитров, светла му памет, никога не е имал против песента му да бъде изпълнявана от всички нации и етноси. Това, че я изпълнявам по мой собствен начин, не е обида към никого, а творение, защото аз съм творец. Германците си имат свой начин на изпяване и композиране и Емил Димитров го е позволил. Това е моят стил музика и не мога да я изпея по друг начин", споделя Кристофър.

Емил Димитров
Емил Димитров

И пояснява: "Реших да направя тази песен, за да може да се вдигнат заплатите на хората, работещи в България. Ако не го бях направил с песен, никой нямаше да го забележи. С най-добри чувства и помисли съм създал парчето. Много хора не могат да разберат смисъла - пея така не защото Германия е моята страна, а защото там си изкарвам парите, а ги харча в България. Другото е по-важно - че е моя любов България".


Фараона е категоричен, че благодарение на новия вариант на непреходния хит е успял да върне спомените за светинята Емил Димитров, който е бил забравен. И че изпълнението е в размер девет осми, което на музикален език означава, че е право хоро, а не кючек.


"Ромите си го играем на кючек, но това е друг въпрос и е съвсем различно. Това, че момичетата в клипа го танцуват също като кючек, е мирният ми протест, с който отправям молба българите в чужбина да се сетят за родината си и да се върнат", разяснява Фараона.


Певецът, който впечатли Галена в "Гласът на България" и влезе в нейния отбор в миналото издание на риалити формата, разкри още, че синът на Емил Димитров се е свързал с него след разпространението на клипа.


"Вече имаме споразумение по най-културния начин. Свален е клипът от фейсбук и ютюб. Не очаквах да има толкова гледания и масовост. Не съм искал да печеля пари от песента, както се спекулира. Всички приходи от песента щяха се предадат на семейството на г-н Димитров", казва Фараона.


Певецът посочва, че модернизирането на песента и изпяването й с други думи не го прави национален предател.


"Не съм убил човек в крайна сметка. Има много по-сериозни неща за решаване в държавата от моята песен, създадена с добронамереност. Говоря от името на 3,5 млн емигрирали българи. Те искат да чуят тази песен и я припознават", споделя Галевски.


И допълва:"Емил Димитров е бил във Франция и тогава създава тази песен, защото искаше да си види семейството. Работеше в чужбина. И аз работех и изкарвах парите си в Германия. Нека хората погледнат смисъла на песента".

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
....
преди месец
-1
КристофърЧо щом си печели парите в Германия, да се премести завинаги и там да си ги харчи.Да прави ''кавъри'' на германски песни в стил кючек.Пожелам му успех там.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени