Големият скулптор Георги Чапкънов – Чапа: Чакам смъртта спокойно

12 Август 2023, 09:17


Няма страх от смъртта Георги Чапкънов. Големият художник е в хоспис, където се грижат за него и се чувства повече от добре. В момента Чапа не рисува, тъй като предпочита да изкарва времето си в разговори с приятели и познати.

 

„Постоянно ме навестяват. Гледам, че останалите хора почти ми завиждат, защото не съм останал без наблюдение „отвън“, но какво да направя, обичат ме хората. Не ме е страх от смъртта мен! Толкова любов срещнах, особено сега, като по възрастен. Че я чакам тази смърт със спокойствието на един остарял човек“ казва скулпторът и  допълва, че в този живот най-много го крепи любовта на неговият син Тодор и внуците.

 

„Имаме много приятели, не ме остават сам“, казва Чапа.

 

„Казал съм на Тоди, сина ми, да е спокоен, като пукна, да ме кремират, да няма ковчези, венци, да ми разпръснат пепелта над морето и да се свършва“, споделя твореца.

 

С едно напълно сляпо око и друго с катаракта той гледа телевизия и чете с лупа, понякога книги, понякога вестници.

 

В хосписа, в който в момента се намира Чапкънов, живеят още двама велики български мъже - художникът Иван Вукадинов и шампионът по борба Боян Радев. С Вукадинов Чапа се вижда по-рядко, но с Боян непрекъснато си припомнят, миналото,  писа „България Днес“.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени