Ходжи и врачки печелят милиони от наивници! Вижте как може да разпознаете шарлатаните

1291
27 Май 2018, 09:41


Нова мода тресе екстрасенсите в България, които направо се луднали по развалянето на сложни арабски и турски магии с олово. Тежкият метал врачките си набавят от риболовните магазини, където оловните топчета струват буквално стотинки и се купуват единствено от рибари, за да бъдат ползвани като тежести на въдиците. Е, вече има и нова клиентела за тях - магьосници, които гадят, научи HotArena. 

Когато топчето се постави в метална паница, а след това нагорещи с горелка и разтопи, врачовете тутакси започват да виждат бъдещето и миналото по сивите фигурки, които се получават при топенето. Тълкованието вече се смята за висш пилотаж, защото ако специалистът разчете правилно образите, омагьосаният може да бъде „разблокиран” на момента. Ако ли не, се налага, втора, трета, че дори и четвърта процедура. За всяка една от тях се взима различна сума пари.

„Посетих ходжа, който видях по телевизията. Няма да споменавам името му, за да си нямам проблеми после с него. Де да зная – може да реши да ми направи нещо лошо. Офисът му е в центъра на столицата, срещу известна болница. Естествено лее всичко – от восък до куршуми. Прави магии всякакви, събира разделени, намира изчезнали вещи, прави така, че да ти върви в работа или в бизнеса – с една дума – за него няма невъзможни неща…
Първият път ми взе десетачка, защото бях омагьосана. Трябваше да отида повторно, да му занеса сол, дреха, пет копчета и бутилка от литър и половина вода. Направих го. Разглежда вещите, говори се нещо под носа, топи восък, изля го в паница със студена вода и пак мърмори под носа. Взе ми 50 лева за процедурата, даде ми важни заръки и каза да чакам осезаема промяна до месец.

Когато дните се изнизаха, се видя че промяна няма и вероятно няма да има, но отново го посетих. Уж чете нещо на Корана, моли се. Тогава стопи топче олово, метна го в паница със студена вода и видя нови фигурки – този път завистниците ми се бяха утроили – към роднините ми се бяха прибавили и някои колеги. Изчистването на вмешателството ми струваше 500 лева. Няма какво да ви лъжа – дадох ги. Понеже бях объркана и в депресия, изтеглих пари, събрах каквото имах в дамската чанта и се разплатихме…

Резултат, разбира се, нямаше. Пак отидох, този път ми поиска 1500 лева. Каза ми, че съм била тежък случай и непрекъснато ме „обработвали” негативно. От горе му се подсказвало, че трябва да работи дълго време с мен…Тръгнах си от офиса му разплакана. Не носех такива пари в себе си, пък и да носех, трябваше ли да му ги дам?! Как е възможно това?! Та пред входа на приемната му минават различни хора. Някои директно от болницата отиват да питат за здравето на близките си. Обещава им да ги вдигне на крака - взема стотачки, а след това нищо. Абсолютен мошенник! Не всички, които висяха пред врата му бяха за любов като мен…” разправя Малина Тодорова от Мездра, която редовно пътува до София с влака по работа.

Когато се разговоряла с други жени по темата, с ужас разбрала, че развалянето на магия за събиране на бивши съпрузи може да стигне до внушителните 10 хиляди лева. Същата тарифа била и за зачеване, при условие, че восъкът покаже, че двойката е омагьосана от роднини с тежка турска магия. „Възмутена съм – оловното топче, наричано още съчма, струва стотинки. За едно левче си купуваш цяла кутия  топчета. А после гадател ти иска най-малко 10 лева, за да разтопи топчето и от там нататък стотачки и дори хилядарки, за да развали белята”, продължава да се гневи Малина. Ядосана е и на себе си, че се е доверила, и на мошенника, а и на органите на реда, че допускат това да се случи безнаказано.

Нейна приятелка, бивша продавачка в закусвалния на Централна гара споделя, че почти пред всяка столична болница висят циганки, които връзват червен конец на хората, дошли на свиждане на близките си. Кончето струвало лев, два, три – на кой колкото му се откъсне от сърцето. Мургавите търговки обяснявали, че червеното пазело от уроки, че над този вид амулет баел ходжа от Варна, при когото ходила лично Лили Иванова,  та за това хем кариерата й вървяла, хем млад любовник имала, хем в здравословен аспект била добре. Червените конци вървели като топъл хляб дори пред паркинга на „Пирогов”. Гражданите ги купували не само за болните си роднини, но и за себе си. Понякога се сдобивали и със съвет, че трябва да се молят на архангел Гавраил, за да се получи по-скорошно изцеление на болните и радостта да се завърне отново по домовете им. 

Друг начин за разтуряне на „абрикадабри” било изработването на  амулети. Там също се почвало от ниска цена и не се знаело до каква сума ще се стигне. Предпазните вещи се правели от китайски мъниста, сини очи, окото на Мохамед, ръката на Фатима, скъпоценни и полускъпоценни камъни но вид, но понякога чисти перфектно обработени и нагласени пластмаси. Рекламирали се като бижута против главоболие, мигрена, високо кръвно – особено, ако в тях има медни пласти и разни други измишльотини.

Според данни на статистиката през изтеклата 2017 г. българите са похарчили за лекарства 1.7 милиарда евро, въпреки че ползват немалко привилегии по Здравна каса, което е с 10% повече от дадените средства през 2016 година. Парадоксалното обаче, че мизерията ги тласка да търсят алтернативни лечение при самозвани екстрасенси, които не само обират финансите им до шушка, но понякога залагат имоти, за да се издължат на съответния врач.
Припомняме, че според чл. 222, ал. 1 от закона за здравето, „който оказва медицинска помощ или извършва здравна дейност, без да има необходимата професионална квалификация за това, ако не подлежи на по-тежко наказание се наказва с глоба от 5 000 до 10 000 лева. При повторно нарушение наказанието стига до 20 000 лева.   Жалкото е, че тези санкции изобщо не стряскат измамниците, които печелят много повече от наивните си пациенти-клиенти. 

6 признака, по които ще разпознаете шарлатаните

• Обещават бързи резултати, едва ли не до дни – независимо дали става дума за лечение, или за премахване на родово проклятие. 
• Продават шишенца с целебна вода, чието съдържание обаче никой не знае. Муски, пълни уж с билки и жито, но дали е така?! Ако магът ви посъветва, че не е добре да цепнете с нож амулета, замислете се дали наистина е целебен или просто е напълнен с камъчета от реката, памук и пшеничени зърна…
• Ако покрай проблемът, за които сте отишли бъде открит още един или два подобни, бъдете сигурни, че човекът отсреща се готви да бръкне дълбоко в джоба ви. 
• Отзивите за качествата на вещера не са длъжни да са истина, независими дали са публикуване в авторитетен сайт или интернет форум. 
• Лечение по снимка или изчистване на аура по снимка също не е възможно. Бъдете сигурни, че там измамниците ще ви предложат разваляне на магия по скайп или вайбър. После ще ви пратят номер на банковата си сметка, чак след това ще почнат „да работят” върху проблема. Ако въобще вярвате, че някой ще ви изцери от разстояние, докато гледате любимия си сериал в хола...
• Насреща си имате абсолютен шарлатан, ако любезно ви помоли да не посещавате негови колеги и да не стъпвате в докторски кабинет. Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Катрин
преди месец
0
Здравей, Малина, бих искала да изкажа съпричастността си към теб, тъй като аз минах абсолютно през същото с надеждата, че ми помагат и вярвах, но уви. Бях в очите на шарлатанката просто банкомат, и дори не знам защо се съгласявах всеки път, даже си мисля, че ме обработваха да не отказвам, каквото и да кажа. Така, че мили дами данните си не давайте туко така. Наистина търсете най-добрите и да знаете хората с опит не се пускат във всеки сайт, а дори малко хора знаят за тях. На мен също ми ляха куршуми, и то няколко пъти, даваха ми вода- уж да ме пречисти, билки и лекове, но като цяло просто попаднах в омагьосан кръг, и след всяко нещо все имаше и ново и ново. Уж защити, пък после това било по-силно, не ме оставяли на мира и него и т.н. След като отказах последата искана сума, дори се закриха сайтовете, рекламите и телефна спря. Какво да ви кажа, съжалявам, че се доверих и и се оставих да ме измамят, но знам, че всичко се връща на този свят. Играят си с душите ни, които търсят помощ,..
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2019. HotArena | Всички права запазени