Ицко Финци и жена му пропищяха от психично болна, държавните институции нехаят

04 Май 2023, 13:36


90-годишен юбилей отпразнува преди дни актьорът ветеран Ицко Финци. От няколко месеца насам той и 45 години по-младата му половинка Лиза Боева отново са се заселили в софийския си апартамент, след като няколко години прекараха плътно в къщата си край Варна.

Софийското им ежедневие обаче им създало известни неприятности. Жената на Финци се ожали, че психично болна жена е заживяла пред вратата на апартамента им. „В нашия вход в кооперация в центъра на София живее около 30-годишна жена. Буквално: живее във входа. Има апартамент тук, ала не се прибира в дома си – стои или на партера, или на третия етаж (нейното жилище е на 6-ия етаж). Най-често говори по телефона с въображаем човек. Много е слаба, с огромни сенки под очите, не се преоблича. Баща ѝ, мисля, че страдаше от някакво психично разстройство, почина преди две години. Сега тя остана сама – никой от съкооператорите не знае нищо за нейни роднини или близки“, обяснява ситуацията Лиза.

Тя и Финци обаче решили да се справят с проблема, като потърсили съдействие от държавните институции. „Звънях многократно в полицията – ако не буйства, ако не пречи никому, те нямат отношение към случая. Звънях на около 5-6 социални организации – те не се занимават с психично болни, те нямат отношение към случая. Звънях на районния управител (кварталния) – няма отношение към случая. Свързах се с психиатрията – нужно е прокурорско решение, за да се намесят те, инак нямат отношение към случая. Единствената лелка, която ме слуша повече от 2 минути по телефона, бе от някаква социална организация: посъветва ме да събера от живеещите подписка, с която да я изгоним от входа“, обясни злополучния си опит Боева и допълни: „Какво да направя? Към кого да се обърна?
Държавната ни машинария: ще горите в ада, знаете, нали“, закани се половинката на известния актьор.

Казусът предизвика вълна от коментари в социалните мрежи, но се оказа, че артистът и жена му няма как да се справят със ситуацията без намесата на държавата. В този момент те съжалили, че наскоро продали вилата си в близкото до София село Гинци, при това на безценица, защото животът там бил много по-спокоен. Продажбата обаче се наложила, защото изпитвали затруднения със семейния бюджет. Дълго време Финци получаваше под 200 лева пенсия, но от 2021 г. бе удостоен с такава за заслуги в размер на 700 лева, която е с пожизнен статут. Допреди това финансово Ицко разчиташе и на големия си син Самуел, който успя да се реализира в Германия. От връзката си с настоящата си млада половинка Лиза Финци е баща на дъщеричка Матилда, която се появи на бял свят, когато той бе на 84 години, а наесен ѝ предстои да тръгне в първи клас.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени