Ивана се шири в апартамента на Радко Дишлиев (Актьорът продал жилището си, за да оцелява)

27 Октомври 2022, 14:00


Фолк певицата Ивана е купила легендарния апартамент на актьора Радко Дишлиев в Пловдив, писа „Ретро“.

 

Певицата на народа се сдобила с жилището чрез брокер, а чак след като го придобила на свое име, разбрала, че то всъщност е принадлежало на знаменития актьор, изиграл ролята на Бенковски в „Записки по българските въстания“.

 

Дишлиев го продава още приживе, за да може да оцелява. През годините апартаментът е сменил мнозина собственици, докато стигне до певицата Ивана.

 

Актьорът си замина от този свят през 2009 година, едва на 58 години. Три дни преди рождения му ден го покоси масивен инфаркт, лекарите не можаха да помогнат. Малко преди фаталния ден той си уговорил час за прием в клиника, където трябвало да го поставят на системи, да прочистят  организма му от токсини, защото през последните месеци не можел да яде, да спи, карал само на малко плодове, малко водка и сънотворни. Така и обаче не стигнал до лечение.

 

"Не искаше да е жив. 12 години всеки ден го убиваха и като личност, и като творец.

 

Беше безработен. Буквално не му даваха никакъв хляб! Чувстваш се ненужен. Психиката му беше разбита, но на никого не се поклони“, изплака след загубата му неговата половинка Вера Пангарова, с която бяха заедно на 30 години. Така  обаче двамата не сключват брак и нямат наследници.

 

Когато Радко останал без работа, разчитал само на парите, които тя изкарвала. След десетки значими роли, сред които във филмите "Под игото", "Любовта на Мирон", „Кръвта остава", „Записки по българските въстания", „Апостолите“ и много други, Дишлиев изпада в забвение. Изгонили го от „Сълза и смях“ и никой театър в страната не го пожелал повече. Давали му малки ангажименти в националното радио, а последната му изява била в сатиричния певчески фестивал „Златният кос“. В последните месеци на този свят ходил при театрални директори, молил, стигнал и до министъра на културата, но смъртта го застигнала преди да му дадат шанс.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени