Изпълниха последното желание на Ламбо (Снимки)

01 Ноември 2022, 13:08


Синът на Стефан Данилов Владимир изпълни последното желание на знаменития си баща. Данаилов-младши е сложил кръст на гроба му малко преди Голямата задушница в събота. Красиво изработеното разпятие е последното желание на актьора, но изработката му отнела доста време. В крайна сметка това се случи на третата годишнина от кончината на Мастера.

 

Христово рязпятие вече стои до главата на големия актьор

Христово рязпятие вече стои до главата на големия актьор

 

"Когато баща ми започна да боледува, с него непрекъснато говорихме за вярата човешка, за Бог, за просветлението. Не знам дали нашият разговор му повлия, или всъщност той винаги е бил вярващ човек и рядко е говорил с хората на тази тема. Именно това ме накара да сложа кръста на паметника му. Това беше последното му желание", каза д-р Владимир Данаилов, синът на Ламбо.

 

Мастера приживе обичаше разговорите с единствения си син

Мастера приживе обичаше разговорите с единствения си син

 

За съжаление за третата годишнина от кончината на актьора, както и за рождения му ден - 9 декември, Владимир няма да може да присъства, тъй като вече работи като доктор в Щатите и има ангажименти.

"Когато си бях в България, избрах кръста, разгледах макета и посочих и място на паметника, който да се случи до Народния театър. Доста неща свършихме през лятото", каза Данаилов и допълни, че баща му много му липсва. "Сънувам го и се старая да не го разочаровам с нито едно свое действие. По цял ден съм на лекции и работа, уча много усърдно и искам да изпълня мечтата му нашият род да има доктор Владимир Данаилов", каза още Владимир.

 

Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева

 

В един от последните разговори между двамата младият мъж разяснявал на баща си важните в християнството дни.

"Питаше ме какво се случва, какво съм чел, когато душата си отиде от този свят. Разказвах му, че най-важните дни са 9-ият от смъртта, 40-ият, а след това третият, шестият и деветият месец и една от най-важните е третата година, на нея е задължителен помен от роднините. Това е важно, защото преди това душата митарства - минава през различни кръгове", казва Владимир, който през годините заедно с майка си Ирен Кривошиева е много вярващ и почита всички християнски празници и традиции.

 

Росица Обрешкова

Росица Обрешкова

 

Мастера бе погребан до съпругата си Мария в Боянските частни гробища. "Мислих да предложа на сина й Росен да сложим кръст и на нейното покойно място, но всъщност той си решава", смята Данаилов.

"Още помня едни от последните думи на вуйчо, които бяха: "Събирайте се до три години от смъртта ми. После - който каквото иска", сподели пред вестника и племенницата на Ламбо - режисьорката Росица Обрешкова.

Жената, която е близко до сърцето на Данаилов в годините - Ирен Кривошиева, също винаги се насълзява, когато си спомня за любимия мъж.

"Винаги плача при спомена за него. Същото правя и когато говоря с Владимир. Някакви неща ми изплуват на моменти, събития, които съм изживяла, докато ходих в болницата да виждам Стефан. Тогава му пусках запис от Владето, защото разликата във времето със САЩ е седем часа и той понякога се записваше. Но да, успяха да се сбогуват, когато Влади беше една седмица тук. Но и за двамата беше много тежко", връща лентата назад Ирен. Докато Ламбо бил в болницата, тя през цялото време бдяла над леглото му.

"Давах му един лист, който пазя до ден-днешен, макар да не се разбира нищо какво е искал да напише. Пишеше, а аз се опитвах да разбера какво. Но понеже беше с маска на устата, не можех да видя и реакциите му. Знаех обаче, че ме чува", сподели още Кривошиева.

"Един от моментите, в които ми е било най-тъжно, бе, че Стефан не можа да получи причастие на смъртния одър, тъй като никога не се беше причестявал, не беше и постил. Но аз му дадох вода от река Йордан. Тя се пие на гладно при особени случаи и се освещава на Йордановден. Това можах да направя за душата на Стефан", сподели ни една от последните си срещи с Данаилов Кривошиева.

Стефан Данаилов си отиде на 27 ноември, дни преди рождения си ден - 9 декември. Тази година стават три години от кончината му.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени