Мъж, станал жена, осъди България в Страсбург

29 Септември 2022, 16:00


Трансджендър, осъди България в Европейския съд по правата на човека, защото му е отказано да се издаде лична карта с женски имена, научи HotArena.

Роденият като мъж П.Х. категорично се самоопределя като жена още от юношеска възраст, когато започнал хормонални процедури за да си смени пола. Българското законодателство обаче не позволява промяна на пол в регистрите за гражданско състояние.

Това дало основание на джендъра да заведе дело срещу родината си в Страсбург. Европейските магистрати са му присъдили 10 хиляди евро обезщетение за нарушено право на личен живот. Решението на съда в Страсбург е взето, докато се чака Върховния касационен съд да излезе с протаканото вече две години свое тълкувателно решение по темата, съобщи специализираният правен сайтlex.bg.

Въпреки че П.Х. се самоопределя като жена, Окръжният съд в родния му град категорично се е произнесъл, че полът е биологично състояние от раждането, обусловен генетично и не подлежи на промяна, писа „Телеграф“.

Cъдът в Страсбург кoнcтaтиpa, чe нaциoнaлнитe влacти нe ca ce cъoбpaзили c peдицa мeждyнapoдни дoкyмeнти, кoитo пpeпopъчвaт нa дъpжaвитe дa paзpeшaт пpoмянaтa нa имeтo и пoлa в oфициaлни дoкyмeнти пo бъpз, пpoзpaчeн и дocтъпeн нaчин. Това е тежко нарушение на човешките права и на европейските закони. В крайна сметка Европейският съд установи нарушение на Конвенцията за правата на човека от страна на българските власти. Откaзът им дa ce пpизнae пo зaкoнoв път пpoмянaтa нa пoлa нa жената нe e oбocнoвaн c дocтaтъчнo apгyмeнти.

 

На жертвата на дискриминация ще бъде изплатено обезщетение от България за неимуществени вреди и делото трябва да бъде преразгледано у нас.

 

ВКС още умува над понятието „пол“

 

Решението на съда в Страсбург идва в момент, в който се очаква Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) да постанови чаканото от две години тълкувателно решение по въпроса дали е допустима съдебна промяна на данните в актовете за гражданското състояние на транссексуален. Преди да се произнесе, Гражданската колегия реши да сезира Конституционния съд (КС) за това какво разбира под „пол“ основният закон, тя постави и въпроси за съвместяването на разбирането на Конституцията за „пол“ с правото на личен живот, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека.

 

КС обяви, че понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. Евросъдът обаче напомни на законодателя, че България и други държави са осъждани в Страсбург за нарушаване на правата на транссексуалните.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Цървул
преди 2 месеца
0
Да си седи в чужбина, щото тук не само, че няма да има лична карта, но бой ще яде.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени