Мъжът на Гуркова убит заради Земунският клан

5069
27 Септември 2018, 09:48


Земунският клан е в основата на убийството на съпруга на Наталия Гуркова - Джордже Михалевич, пише "България Днес".

Причината е, че търговецът на диаманти е бил опасно близък с двама негови членове. Това са убийците на самия Желко Ражнятович-Аркан. Екзекуторите на една от най-спорните фигури в бивша Югославия, Доброслав Гаврич и Милан Джуричич, от години се укриват в ЮАР. За тях се знае, че са принадлежали именно към Земунския клан, който стои зад убийството на Аркан. За екзекуторите в ЮАР от години се говори, че въртят общ бизнес с търговеца на диаманти Джордже Михалевич. Според сръбски медии Джордже дължи почти целия си финансов успех именно на Добросав Гаврич, който го закриля и подпомага със средства легалния му бизнес с диаманти. Чрез фирмата на Михалевич сръбските мафиоти перат мръсните пари от дрога, оръжие, трафик на хора и атентати, твърдят още редици публикации в сръбската преса. Именно заради приятелството си с двамата опасни престъпници от Земунския клан Джордже става жертва на техните врагове в ЮАР.

Всъщност убийството на Михалевич се случва точно пет месеца след показен разстрел в Йоханесбург на участника в Земунския клан и осъден за убийството на Аркан - Милан Джуричич. Близкият приятел на Джордже е убит на 26 април, а със смъртта му започва истинска война в ЮАР за преразпределение на територии, твърдят местните журналисти.

Неслучайно и в момента властите търсят обща връзка между двете убийства. Заподозрян за двете убийства е кръстникът на мафията в ЮАР Радован Крейчир. Той е бивш покровител на бегълците от Земунския клан в ЮАР, но след това групировките се разделят. Заради връзките си с членовете на сръбската групировка в полезрението на враговете попада и съпругът на Гуркова.

Земунският клан се прочу с лоша световна слава през 2003 г. Членът на организираната престъпна групировка, появила се в района на сръбската столица Земун - Милорад Улемек, си призна за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич. Смята се, че именно тогава убийците на Аркан бягат в ЮАР и получават закрилата на бъдещия си враг - Крейчир. Те придобиват власт и пари, въртят общ бизнес с мъжа на Гуркова, чиито доходи се смятат за абсолютно легални. В интервюта за медии в ЮАР той е отричал връзка с опасните групировки. Въпреки дистанцирането си става жертва на разразилата се война между Земунския клан и боса на южноафриканската мафия. Първата жертва е убиецът на Аркан, последван от Михалевич.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2019. HotArena | Всички права запазени