Михаела Филева: Родена съм с късмет!

683
09 Февруари 2019, 16:00


Широката, лъчезарна усмивка на Михаела Филева винаги е създавала впечатлението за успехи, постигнати с лекота. Изпълнителката на „Опасно близки”, която ще е сред менторите в новия сезон на „Гласът на България”, обаче подчертава, че през нейния поглед музикалната й кариера не се е случила от само себе си, без кой знае какви усилия, нито толкова изведнъж, както може би изглежда отстрани.

„Да, усещам се като момиче с късмет... Едни от най-хубавите неща в живота ми не са гонени. Не са били цели, не са били такива, преследвани с амбиция, напротив, били са плод на случайност и късмет. Да, може би постоянство, но никога: „Ето сега това трябва да се случи на всяка цена!”. Винаги е ставало по-скоро с лекота”, споделя хитовата певица. Тя дава пример с възможността да срещне правилните хора в правилното време. Сред най-важните, разбира се, е Владимир Ампов-Графа, който оценява потенциала й и я кани да се присъедини към музикалната му компания.

Усилия, късмет, но и силата на енергията играе важна роля за успеха на Михаела, която през май ще навърши 28 години. Самата тя е споделяла за това, като е изтъквала солидни аргументи. Сред тях е странното съвпадение между песента й „Има ли начин” и неочакван развой в личния й живот. Когато записва въпросното парче, Михаела въобще не предполага, че ще се окаже пророческо. Броени дни след като го изпява в звукозаписното студио, попада в ситуация досущ като в песента – влюбени се разделят заради ревност. Михаела първа решила да сложи край на тогавашната си връзка, сякаш като отговор на въпроса, който е задала по-рано в „Има ли начин”: „Кой ще си тръгне пръв от другия?“. „Очевидно, вживявайки се в изпълнението, чисто енергийно ти го извикваш. Вярвам много в силата на думите, в силата на мислите. Аз всичко така си сбъдвам”, споделя Михаела.

Със силата на енергията певицата май „сбъднала” и мечтата си да учи в Музикалната академия. Направила го пред лекарски кабинет, пред който чакала за профилактичен преглед. Тогава била все още ученичка в математическата гимназия в родния си град Велико Търново и имала намерение да кандидатства софтуерно инженерство в Софийския университет. „Дълга опашка и докато чакам, започвам да пиша на листче хартия – Михаела Филева, студент в Музикалната академия. Подсъзнателно изписвах как ще уча там, в каква специалност и това се случи”, разказва певицата. 
Тя наистина кандидатствала софтуерно инженерство, което било логично. Все пак математиката, информатиката, а и физиката, винаги са й се отдавали, което дължи на дядо си. Той бил преподавател по математика, така че доста често, когато трябвало да се грижи за нея, измислял образователни игри и я изпитвал. Така Михаела от малка натрупала знания, а и заобичала математиката. Когато била приета в Софийския университет специалност Софтуерно инженерство, бъдещата звезда започнала да се колебае дали да поеме по този път. И музиката й е на сърце, а и винаги е мечтаела за сцената. От 6-годишна възраст пее и ходи на уроци по пиано. Като тийнейджърка е участвала в предаването „Хит минус едно”, след което е поканена от автора на предаването Кирил Ампов – бащата на Графа, за съводеща. Освен това бъдещата звезда се е изявявала в национални и международни музикални фестивали, от които е печелила награди. И все пак доста се чудела дали да избере да следва мечтата си за голямата сцена или да се посвети на точните науки, пише "Уикенд".

„Достраша ме, че ще бъда нещастна, мрънкаща, недоволна, което за мен е най-страшното и пагубното в нашата реалност за младите хора... И тогава реших да опитам в Музикалната академия”, спомня си тя. Приели я първа, което тълкува като знак и избрала музиката. През 2011 г. Михаела се включва в „Х Фактор”, а след месеца подписва с музикалната компания на Графа.
Това е началото на звездната й кариера, която е изпълнена и с доста трудности, макар и да не личи. Михаела Филева рядко говори за тях дори с най-близките си. Нейната независимост и навик да се справя с всичко сама, без да се оплаква, често учудва приятелите й, а и е повод за разговори в семейството й. Не й се сърдят. Майка й Албена, която е агроном и има малка фабрика за кълнове и билки, е приела, че певицата не споделя, защото не иска да тревожи никого. А и няма повод за дискусии, тъй като се справя чудесно с житейските предизвикателства. 
Освен това Михаела дължи силата на характера си именно на майка си. Певицата не познава добре баща си. Напуска ги, когато Михаела е едва на 2 години. Има друго семейство, двама сина, с които хитовата изпълнителка се запознала едва преди известно време, но днес поддържат контакт. С татко си се чува рядко, но това не я измъчва, както не приема драматично факта, че е израснала без него: „Майка ми беше много силна през всички тези години... Никога не съм усещала липсата на мъжката фигура и може би заради това пък този порив за такава крайна самостоятелност, защото съм виждала в нея жена, която се справя без нуждата от чужда помощ с абсолютно всичко – с финансирането на домакинството, с това дома да е винаги изрядно чист, винаги да има нещо сготвено, детето да расте с мечта в сърцето си...”.

И като малка Михаела не е усещала липсата на баща си, тъй като майка й е играела и тази роля в живота й. Родителката й е най-силният пример в живота й, както и баба й и дядо й. Те помагали в грижите за нея, когато майка й трябвало да работи повече, за да издържа домакинството. Имали трудни периоди. Михаела обаче не си спомня за тях с тъга, а с усмивка, защото с майка й винаги са успявали да се справят, а и тези моменти са я научили на много. Още тогава двете си споделяли всичко, включително колко пари имат и как трябва да ги разпределят, така че да им стигнат до края на месеца.

И днес любимката на тийнейджърите не обича да мрънка и да се жалва. Благодарна е за всичко, което има. И без колебание, казва, че е момиче с късмет, защото в професионален план живее мечтите си, а в личен има прекрасно семейство. Щастлива е, че вече може да изрази признателността си и чисто материално, а именно като помага на майка си. Независимостта, с която се гордее, че е усвоила от нея, има и странични ефекти. Певицата си дава сметка, че в личен план понякога не е добра идея да действаш с размаха на лидер, тъй като по този начин изземваш шанса на мъжа да се изяви като такъв. А и не е нужно. Освен това има много приятели, на които винаги може да разчита, вместо да се бори сама с всичко. „Майка ми ме е научила да съм силна, много самостоятелна – като нея, да не искам помощ. Често това е прекрасно, дава ти възможността да не бъдеш предаван, тъй като не разчиташ на никого. Ставаш си самодостатъчен. Но понякога ти е малко самотно, дори на ниво любовни взаимоотношения. Уча се сега да давам тази възможност на другите, да звънна и да кажа – ще можеш ли да дойдеш да ми пренесеш нещо. А не да се справям сама”, признава Михаела. 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
?
преди 3 месеца
-1
До кога ще ни навирате в лицата това едро животно и грубо животно?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Миха Коня
преди 3 месеца
-3
Родена си тъпа и надута! Широката усмивка е просто заблуда - всъщност си просто една лицемерка! Абсолютна кобила с грамадна дзурла и нос като камба!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2019. HotArena | Всички права запазени