Мустафа Чаушев в гневно писмо до Боил Банов: Защо моята пенсия остава 212 лева?! Продал съм милиони плочи и съм прославил България!

https://hotarena.net/laifstail/mustafa-chaushev-v-gnevno-pismo-do-boil-banov-zashto-moiata-pensiia-ostava-212-leva-prodal-sam-milioni-plochi-i-sam-proslavil-balgariia HotArena.net
Мустафа Чаушев в гневно писмо до Боил Банов: Защо моята пенсия остава 212 лева?! Продал съм милиони плочи и съм прославил България!
Мустафа Чаушев написа гневно писмо до министъра на културата Боил Банов, в което пита не заслужава ли достойна пенсия като артист на 77 години, единствен в страната с „диамантена плоча” зад гърба си. Певецът е възмутен, че за пореден път се уреждат едни и същи представители на музикалната гилдия, а той е забравен и неглижиран, научи HotArena.

Този път камъчето на раздора става сумата от пет стотака, която според проект, внесен в Министерството на кулурата, ще получава всеки участник в „Златният Орфей”, който до момента не е имал пенсия. Чаушев се чувства ощетен и пита с какво е по-различен от много останали свои колеги, чийто трудов стаж е изгорял в архивите на „Концертна дирекция”.
„Години наред чакахме да получим пенсия, с която да посрещнем минималните си нужди. Това не се случи по ред причини, една от които е, че архвите на Концертна дирекция са изгорели и не може да бъде доказан стажът на всеки един изпълнител. Много мои колеги си отидоха обидени от този свят, някои от които – в унизително финансово състояние. В годините бяхме обвинявани, че хленчиме, бяхме иронизирани, подигравани, а ние всъщност търсехме това, което ни се полага по закон. „Новото двайсет” в случая с пенсиите тази година е, че ще се присъждат на артисти, които са взели участие в програмата на фестивала „Златният Орфей”. Недоумявам и нямам подходящи думи, с които да изразя възмущението си и своето разочарование.

Аз съм на 77 години. Дал съм на България не само едни от най-хубавите песни, прославил съм я в чужбина - СССР, Куба, Европа, Турция и много други държави. Аз съм първият носител на диамантена плоча за високи продажби на албума „Мъко моя”. Носител съм на златна и платинена плоча.

С цялото ми уважение към колегите, които са пели на „Златния орфей”, бих искал да кажа, че аз не бях допуснат до него заради произхода си, но през това време пътувах и бях солист на Московския мюзикхол и три месеца закривах програмата. Няколко месеца работих с Ленинградската филхармония, 5 години в СССР и България с голямата Лили Иванова. С радио оркестъра с диригент Вили Казасян работихме повече от 3 месеца в чужбина заедно с Мими Иванова и Катя Филипова. Пял съм в Куба с Йорданка Христова. Та, питам се, аз с какво не заслужавам да получа пенсия, след като имам толкова богата история зад гърба си?! Написал съм името си със златни букви в българската музика, но реално не заслужавам поради една приумица пенсията, която съм заслужил с огромен труд през тези над 55 години активна кариера.

Да изнесеш хиляди концерти у нас и в чужбина, да получиш първа награда на фестивала „Песни за Варна”,  първа награда на „Бургас, морето и неговите трудови хора”, първа награда от „Пирин фолк”, да бъдеш солист на Московския мюзикхол, да гостуваш с радио оркестъра на БНР в СССР повече от 3 месеца, да продаваш милиони плочи, издадени от „Балкантон”, да бъдеш почетен гражданин на 3 града – Бургас, Шумен и Орхангази за културен принос между двете държави Българя и Турция и накрая какво?! Взех минимална пенсия от 115 лева, която после стана 150, а сега е 212”, възмутен е изпълнителят на „Злато мое”.

Той обяснява, че зад успеха му се крие доста труд, а целта на усилията му била да популяризира българската култура у нас и в чужбина. В „борбата” участвали всички колеги от неговото поколение. Повече от 10 години настоявали за достойно възнаграждение за положения дългогодишен труд. Първоначално спряганата сума от Културното министерство била обявена на 700 лева. Без никакви пояснения станало ясно, че на творците ще се отпускат 500 лева, с които ще трябва да оцеляват по време на рецесия и извънредна епидемична обстановка, когато участията на сцената са значително редуцирани.  Мустафа Чаушев намира решението на министър Банов за обидно и крайно неуважително. Той е убеден, че всички изпълнители със солиден стаж зад гърба си трябва да получават достойна сума, с която да могат да погасяват най-наложащите си разходи, писа \"Уикенд\" .

8 Коментара

8===========>

преди 3 години

И колко точно данъци и осигуровки си платил?

Коментирай

***

преди 3 години

Потресаващо е как големи артисти като Мустафа Чаушев не получават заслуженото, а трябва да живеят унизително след всичко което са направили за българската култура! Те бяха любими певци, пълнеха залите, звучаха всеки ден по радиото...77 години е навършил Мустафа Чаушев, вместо спокойствие и уважение в края на живота си само разочарование и горчивина. И се намират дребни души да питат за осигуровки! Ти питащия чувал ли си как пее Мустафа Чаушев!

Коментирай

До предният коментиращ

преди 3 години

Да, чували сме как пее Мустафа Чаушев! Страхотен глас, различаващ се веднага след като запее. Но законите са едни - внасяш данъци и осигуровки и всичко ще е наред. Много хора са "изгорели" по този начин, но това е положението.

Коментирай

До коментиращите

преди 3 години

То и тези, които получиха пожизнените пенсии за заслуги са "внасяли" същите осигуровки ... Мисля, че това е повод за гневното писмо на Мустафа...Двойния аршин и некомпетентния подбор на заслужилите

Коментирай

катя

преди 3 години

Какви ги дрънкате бе данъко внасячи,родени вчера?Имате ли идея пикльовци какви пари удържаше импресарска дирекция в долари и всичките останали държавни институции.Съпруга съм на музикант на който не можете да му стъпите на сянката като професионалист и образование,който полУчава 300лв.Внесените долари в хазната само от него са повече от 100хил. Какво си мислите внасячи на данъци,че артистите излизаха на сцената и после си тръгваха в торба пари и така всеки път.,до като станат милионери.Бъркате пеенето покръчмите на Преславка,калинка,иванка с това,което се случваше на концертите.Спрете се и се засрамете!!!!!

Коментирай

Фен

преди 3 години

Безспорно Мустафа Чаушев е голям талант с божествен глас, записал името си със златни букви е страници на българската естрадна музика. И с платинена и златни плочи! Недейте да го петните с тъпи коментари, без да вниквате в това, което той иска да каже.

Коментирай

Хм

преди 3 години

Така е в БГ.И 100 архива да изгорят нали Нои има база данни.Само, че у нас нищо не е синхронизирано и не работи както трябва.

Коментирай

ФЕН

преди 3 години

Точно Мустафата си тръгваше с торби пари и ако го е закъсал си е виновен сам?!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.