На косъм: Людмила Филипова оцеля при буря в Рила

29 Август 2023, 07:06


Писателката Людмила Филипова е преживяла голямо премеждие в Рила, научи HotArena.

 

Сценаристката на сериала „Войната на буквите" е била настигната от мощна гръмотевична буря с порой в Рила. Писателката, която някои смятат за аналог на Дан Браун в литературата, излязла преди природната стихия да се разрази, на дълга разходка пеша по екопътеката над село Бели Искър. Въпреки че в романите си описва различни стихии, Филипова игнорирала добре известния факт, че на Рила времето се сменя за секунди и дори през лятото е възможно да се извие снежна вихрушка. Не щеш ли, гръм, мълнии, светкавици и потоци дъждовна вода прекъснали драматично приятната й обиколка на красивите рилски склонове в компанията на домашния любимец Зенит.  

 

Внучката на члена на Политбюро Гриша Филипов нямала време за паника. Отникъде взорът й спасение не виждал. Плодовитата авторка хукнала презглава надолу по склона. Заедно с нея спринтирало и кучето й. Филипова не направила грешката да търси дърво с голяма корона, под което да се скрият със Зенит, докато отмине бурята. 3а съжаление наблизо нямало и каменен заслон, под който да се спаси.

 

Докато препускала надолу над главата й трещели мълнии,


поройният дъжд я мокрел до кости, силният вятър се опитвал да я събори, но тя не спирала. Благодарение на ускорението, дадено й от любимото четириного, красивата писателка се добрала за рекордно кратко време до безопасно място. 3а „България Днес" Филипова коментира, че е избродила много планини „по света и у нас", като особено любими й били планините в Азия. Цяло лято тя обикаля със Зенит из Витоша,  изкачва се към Кокалянския манастир и обителта „Свети Йоаким и Ана" в Бистрица, любува се на гледките, които се откриват от Железница... Запалена планинарка, Филипова тренира на терен и домашния си любимец Зенит, който по думите й е „новото попъл- нение в семейството" след породистите четириноги Арту и Хърт. Популярната авторка, сколасала да завърши наскоро и астрофизика, е може би единствената милионерска съпруга у нас, макар и бивша, която не е ходила на Малдивите. Пред екзотичните острови и тузарските дестинации тя предпочита планинските върхове и обожава кучетата. За 30-ия й рожден ден бившият й съпруг я поканил да си избере  луксозен подарък, но тя поискала да й подари домашен любимец.


При близо 10-годишните си проучвания за един от романите си внучката на комунистическия функционер дори се поболяла от напрежение. Може би затова тя използва всяко свободно от творчество време да обикаля на собствен ход планините и да укрепва тялото и духа си. Неуморна пътешественичка и търсачка на силни усещания, се включва и в мисия до Антарктида. Това лято тя не е напускала пределите на родината, а е наблегнала на посещенията на планински селища със скални манастири. Очевидно там е скрита искрата, от която ще се разгори пламъкът на вдъхновението за нов роман, прогнозират познати на бившата водеща на шоуто „Високи токчета".
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени