„Нежен Октопод“ приключва само с една пробация (Оправдани осъдиха прокуратурата за около 2 млн. лв)

19 Май 2023, 09:55


Пробация за една година! Това е наказанието за единствения останал на подсъдимата скамейка по делото „Нежен Октопод" Николай Пиронков, пише „България Днес".

 

Темида пожали модния мениджър заради проточилия се с години процес. Затова заменя затвора с по-лекото наказание, заради което осъденият ще тря6ва да се подписва два пъти седмично в районното и да се среща с пробационен служител. Това става ясно от окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по шумния процес. Делото е част от мегаразследването „Октопод“, което беше разделено на „Голям Октопод" - за тежки икономически престъпления, „Малък Октопод" - за рекет и принуда, и „Нежен Октопод" - за сводничество и проституция. Като основни лица в схемата бяха погнати

Бившата барета и екссъветник в ДАНС Алексей Петров, покойния вече кримигерой Антон Петров-Хамстера, Мистър България 2003 Мирослав Йончев, 6ратята бизнесмени Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците и други. Срещу тях тегнеха обвинения за рекет, изнудване, сводничество и т.н.

Както останалите „Октоподи“, така и „Нежният" приключва безславно.

Групата е действала от януари 2010г. до май 2012г. Основен заподозрян за трафика на хора е Хамстера. Дясна ръка му бил собственият му шофьор Цветко Цветков, помагали Мирослав Йончев, Николай Пиронков и живеещият в Белгия Виктор Иларионов. Петимата набирали жени, които да проституират в България и чужбина. Част от мъжете се сдобили с допълнителни обвинения за склоняване към проституция - т.нар. трафик на хора. 3а параван на незаконната дейност е използвана модната агенция на Йончев „Май Ейджънси". Тарифите на труженичките били между 600 и 1000 лв., като по- късно са пускани и по-нисък клас момичета за по 400 лв. Запознати разкриват, че в каталога се е подвизавала и актуална за времето фолкзвезда. Сред клиентите се срещали политици, телевизионни лица и други известни ВИП-ове със загорели нагони, твърди още прокуратурата.

Девойки се поръчвали през сайта „Салата Цезар", където имало техни снимки.

Разследването  срещу групата се проточва заради изготвяне на техническа експертиза за кодираното съдържание в компютъра на Мисис България Свят 2008. На нея й била поверена ролята на маман - да набира момичета и платежоспособни клиенти. Моделката се превръща в един от основните свидетели по делото. През 2015 г. спецсъдът прекратява делото срещу Хамстера, Цветков и Йончев за сводничество. Причината е законовата поправка срещу бавно правосъдие, която действа към онзи момент. Тримата искат прокуратурата да внесе обвинителния акт в съда, тъй като са следствени повече от 2 г., но държавното обвинение не успява да спази срока. Така на пангара остават единствени Пиронков и Иларионов.

През 2016 г. спецсъдът оправдава Пиронков за участие в сутеньорската банда

и че е склонил моделката към разврат. Иларионов също е обвинен за виновен, че е склонявал момичета  към проституция. Според обвинението той се включил в схемата през 2012г., когато приел 4 българки в Антверпен, където трябвало да заработват на витрина. През 2021 г. втора- та инстанция отменя присъдата и признава Пиронков за виновен за участие в банда. Дава му 1 г. пробация и го оневинява по другото обвинение за трафик на хора. Решението идва след ново съде6но следствие и преразпит на четири от свидетелките. Апелативните спецмагистрати откриват, че колегите им от спецсъда са подходили повърхностно при събирането и анализа на доказателствата, което граничи с липса на мотиви, Върховните съдии от своя страна хвалят апелативните, че са изследвали противоречията в свидетелските показания и са се обосновали на чии думи се доверяват. Пиронков се жалва, че за присъдата си съдиите са се позовали на разпита на анонимен свидетел номер 5, който е говорил по мегаразследването, преди то да бъде разделено. Темида му отвръща, че това не е проблем. Посечени са и оплакванията на модния мениджър, че от участник в група обвиненията му са преформулирани в престъпен сговор заедно с Мирослав Йончев. Дори и така, за съда е достатъчно да има съгласие на поне две лица за извършване на най-малко две престъпления. Пиронков иска връщане на делото, но мераците му са попарени. В съдебната зала той се кълне, че няма нищо общо с разкритата престъпна дейност и не познава значителна част от обвинените. Малко след като печели битката с Темида, Хамстера умира при офроуд катастрофа в Рила.

Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов бяха окончателно оневинени по мегапроцеса „Октопод",

след като прокуратурата не протестира оправдателните им присъди на втора инстанция. Марчело Джотолов и Янко Попов получиха условни присъди за изнудвана на полицай. Обвиненията срещу Дембовците за източване на „Кремиковци" и пране на пари бяха свалени поради липса  на доказателства, а след това братята осъдиха България в Страсбург за 80 хил. евро заради унизително отношение при ареста, когато бяха изкарани по бели гащи. За бруталните арести при „Октопода" прокуратурата е осъдена де плати общо над 100 хиляди лева обезщетения. Освен това за иззета документация и компютри, довели до прекратяване на дейността една от фирмите осъди държавното обвинение за 1,8 млн. лв.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени