Николай Волев победи рака

31 Май 2023, 11:59


Господ ми даде болестта не случайно, казва легендарният режисьор

"Не криех, че имам рак, нямам скрупули от болестта, нито ме е страх от нея. Мисля, че я победих на този етап. Но никой не може да каже дали е така със сигурност. Предпочитам да го кажа открито, вместо да се правя, че нищо не се е случило. Слава на Бога, че ми го откриха в ранен стадий и имах шанс за това."

С тези думи 77-годишният легендарен режисьор Николай Волев обясни здравословното си състояние, в което известно време се намираше, но днес вече е в блестяща форма, писа "България Днес".

"Претърпях операция на белия дроб. Откриха ми го при профилактичен преглед, обаче бях в много начална фаза и нещата се оправиха", доверява Волев.

Николай Волев е в добра форма за възрастта си
Николай Волев е в добра форма за възрастта си

 

Според него белодробният рак е номер едно при мъжете, както при жените проблемът е рак на гърдата. "Явно ракът атакува там, където е душата. Мамка му мръсна! Само че при моя рак нямаше химиотерапии, лъчетерапии. Лекуваше се само с рязане, с изкусната игра на скалпела. Оперира ме д-р Минчев. Обясни ми, че преди това ще направи лепило от собствената ми кръв, за да залепят раната при рязането на дроба, с конци не ставало. И вече се възстанових", обясни още режисьорът.

Авторът на римейка на "Козият рог" и култовите през 80-те години филми "Маргарит и Маргарита", "Двойникът", "Господин за един ден", "Да обичаш на инат" смята, че заболяването в някаква степен му е наследствено. "Баща ми почина от рак и аз си виках, че няма начин да не дойде и при мен. Обаче вуйчо ми Януш живя 10 години и повече след подобна операция. Може пък и аз да имам късмет, това ме крепи", признава Волев.

 

Дълго време режисьорът се отдели от столицата и живя като отшелник в Странджа. Бяга от София и киното, защото не желае да се бори със зъби и нокти за пари, които да му гарантират пускането на нов филм. Разочарован от мутризацията на обществото, потърси спасение вдън горите тилилейски и се самоопределя като емигрант в собствената си държава. Волев има опит и с живота в чужбина, защото още преди 10 ноември бяга зад граница заради първата си съпруга - англичанка. Двамата се запознават на Българското Черноморие, а властта му пречи да отлети за Лондон. Влюбеният българин все пак успява да стигне в английската столица и дори се записва да учи кино там. Носталгията го връща обратно в София, където среща втората си жена Доротея. По онова време тя е женена за "щуреца" Кирил Маричков, но двамата се разделят цивилизовано и музикантът дори присъства на сватбата й с Волев.

Филмът му
Филмът му "Извън пътя" бе представен на "София филм фест"

С днешна дата 77-годишният режисьор продължава да обмисля нов филм, след като преди 6 години режисира лентата "Извън пътя" с главни герои Деян Донков и Аня Пенчева.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени