Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев с общ паметник

07 Ноември 2022, 15:21


Тримата са кореняци от община Левски, но скулптурите ще са в София


"В момента община Левски има кауза да направи скулптурна композиция на тримата големи творци от този край - Георги Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев." Това каза за "България Днес" кметът на гр. Левски Любка Александрова.

 

Кметицата на гр. Левски тачи паметта за Георги Парцалев

Кметицата на гр. Левски тачи паметта за Георги Парцалев

 

Тя уточни, че "проектът е вече готов", учреден е инициативен комитет и в момента се събират средства за общия паметник.

"Възнамеряваме да поставим скулптурната композиция в центъра на София, между площад "Славейков" и ул. "Граф Игнатиев", сподели Александрова.

Кметицата на родния град на Парцалев припомни, че Дончо Цончев е автор и на разказ, в който се описва интересна случка с легендарния комик по време на градския панаир.

 

Дончо Цончев

Дончо Цончев

 

"Дончо Цончев и Георги Парцалев, освен че са близки по възраст, са били и съседи в гр. Левски. Домът на Дончо е през една къща от тази на Парцалев, само едно площадче ги дели", разказа Любка Александрова.

 

Гробът на великия комик изобщо не тъне в забвение

Гробът на великия комик изобщо не тъне в забвение

 

Кметът на гр. Левски разкри и още една инициатива на местната община - нов музей на Парцалев. В града от години съществува музей на колоса на българската комедия, а всеки юни, на рождения ден на "Човека смях", в града се провежда фестивал на изкуствата на негово име. "За общината е мисия да пази паметта за Парцалев и да поощрява всички инициативи, свързани с живота и изкуството му", поясни Александрова.

Тя каза още, че отхвърля напълно слуховете, че гробът на великия актьор е занемарен и тъне в забвение, както писаха някои медии по повод 33-годишнината от смъртта на Георги Парцалев.

"Това са глупости, евтини сензации. Даже същия ден хора бяха ходили на гроба на Парцалев и бяха изпратили снимки. Хората от администрацията на Централните софийски гробища, където в Алеята на културните дейци е гробът на Парцалев, имат особено отношение към тях. Дори да не успяват близки и граждани да се погрижат за гробовете им, там винаги се грижат те да не изпадат в неугледен вид. От нашата община също ходим, особено ако се налага някакъв по-сериозен ремонт", категорична е Любка Александрова.

Тя добави, че Георги Парцалев има още живи приятели от гр. Левски, които редовно посещават "вечния му дом". "Те живеят в София и също имат ангажимент, ако има някакъв проблем, да се реагира веднага, за да не потъне гробът в пустота и забрава. Но за мен това е невъзможно, защото паметта за Георги Парцалев е много силна", убедена е кметицата на гр. Левски.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени