Петра, която беше Петър, не може да емигрира

02 Май 2023, 12:16


Петра, която доскоро беше Петър, не може да емигрира от България. Транссексуалната мечтае да започне наново живота си в Турция, но за момента това изглежда като непостижим блян. Причината е отказът на Върховния касационен съд (ВКС) да смени пола на Петра и по документи.

 

„От седем месеца уча усилено турски език. В момента, в който дипломите ми са преведени, паспортът и куфарът ми са готови, се свързах с местно правно бюро и се оказа, че оставането ми в Турция е почти невъзможно заради документите", споделя пред „България Днес“ 24-годишното момиче, родено в тяло на мъж.

 

Горнооряховчанката се появява на този свят като мъж, но още от дете започва да се усеща като жена. Заради това цял живот Петра е отритвана от обществото, тормозена в училище. В началото на 2022 година Христова си прави операция за смяна на пола. Гръцки лекари махат мъжкото й достойнство и й слагат гърди. След като се възстановява, Петра се заема с най-голямата си мечта. Момичето опитва да смени документите си. Иска да е вписана като жена, за да може да си намери по-лесно работа и да води нормален начин на живот. Петра има магистърска степен по английска филология и бакалавърска - по приложна лингвистика. Българският съд не одобрява искането й и документите й остават с мъжките имена. Тогава Христова се обръща към адвокат, да я представлява в Страсбург, а Европейският съд разгледа делото й с приоритет. Така Петра се превръща в първата транссексуална българка, успяла да осъди България във френския град. Макар страната ни да е принудена да признае Петър за Петра, дни преди крайния срок, в който документите  й трябва да бъдат сменени, ВКС излезе с решение, че транссексуалните не могат променят юридически пола си.

 

„От това ме беше най-страх мечтите ми да започнат да пропадат", не може да сдържи притесненията си Петря. 3аради силния стрес тя започва да получава отново паникатаки. Състоянието се характеризира с кратки, но изключително интензивни пристъпи на тревожност, които са съпроводени от физическите симптоми на страх,  като ускорено сърцебиене, задух, замаяност, треперене мускулно напрежение. Петра приема силни лекарства за да овладее здравето си. Въпреки това Христова е категорична, че няма да се откаже и ще търси правата си докрай.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ужас бе!
преди месец
-1
Какъв е тоя урод?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Боят
преди месец
-1
оправя всякакви извратенящини!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени