Писателката Здравка Евтимова: Случаят „Дебора“ е като вирус

11 Август 2023, 11:04


"Дори да бъде забравен случат с нарязаната Дебора, ужасът от него остава в нашето подсъзнание."

Това сподели голямата ни писателка Здравка Евтимова, наскоро навършила 64 години, и добавя: "Този случай е като вирус, който остава в организма. Жертва е не само момичето, а цялата ни общност. Ако беше моя дъщеря, може би щях да се разболея. Ако всеки един от нас се вгледа в себе си и не се опита да забрави лошите неща, които е сторил, ако не се концентрира върху допуснатите от самия него грешки - било поради небрежност, мързел, незнание, неграмотност, то ситуацията, в която живеем, едва ли ще се облекчи", казва още Евтимова, цитирана от "България Днес".

По думите й съвестта у всеки един човек е жива:


"Понякога се събуждаме нощем с болка под гръдната гост и то е, защото сме осъзнали, че сме били нечестни. Нечестни към другия човек, може би към колегата, към непознатия, за да подобрим нашето състояние. Подобрявайки го по този начин с безчестие, ние допринасяме за тази ситуация."

Според нея трябва да се изясни какви са причините, довели до случая от Стара Загора.

"Причината трябва да се търси на всяко едно ниво - от най-висшето, на хората, които ни ръководят, до нивото - детска градина, където децата се обучават", поясни Здравка Евтимова.

Тя допълни, че "касапинът от Стара Загора" трябва да получи възможно най-тежкото наказание. Макар и тъжна от това, което се случва в обществото, Евтимова има лична причина да за радост.

"Много съм щастлива, защото малко преди Коледа съм в очакване на шестото внуче - това ще е трето дете за моя син Иван. Това сега ми е голяма радост" - казва знаменитата писателка. "Дай Боже да се роди живо и здраво детенцето и тогава ще направим голямо празненство. За собствените си празници обаче не мога да кажа, че обичам да се отбелязват", смее се авторката на "Кръв от къртица".

За свой незабравим празник писателката смята един от рождените си дни през 1984 година. "Тогава трябваше да стана майка на второто дете. Исках да е на моята дата, а мъжът ми Тодор се смееше на тази идея, тъй като той пък е роден на 22 юли. Васил обаче го родих на 26 юли и вече е мъж на 39 години", с усмивка споделя писателката.

Здравка Евтимова има три деца. Първото е 40-годишният Иван, който е лекар в немска психиатрична болница, женен е за българка и има син и дъщеря - Лазар и Мила. След него се ражда Васил, който живее в Стара Загора със съпругата си. Има един син - 4-годишния Теодор, а третото дете на Евтимова е дъщеря й Нели. Девойката е детска учителка и е на 33 години. Тя има две момичета - Мария на 10 и София на 6 години.


"Най обичам, когато всички дечица са при мен. Настава голяма веселба, а аз се опитвам да отговарям на всичките им въпроси, които са кой от кой по-интересни и замислящи", смее се писателката. Евтимова е категорична, че освен родителите и обществото трябва да възпитавам младите хора. "Хората тълкуват погрешно свободата, в която се раждат. Свободата означава отговорност, не само възможност", сподели в интервю писателката.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени