С воля и хъс: 30 кг сваля сумистката Силвия, след проблеми с инсулина

12 Юли 2023, 09:00


"Откриха ми проблеми с инсулина. Качих много килограми за кратък период. Беше ме срам да изляза от вкъщи. Но намерих ендокриноложка, която разкри причината. Започнах лечение и хранителен режим. Тренирах най-вече фитнес. С много усилия и воля успях да сваля 30 кг и станах 55.“.

 

Така започва своята история за една от многобройните си житейски битки успешното лице на женското сумо и джудо в България Силвия Спасова. Едва на 27 години, красивата брюнетка преживява драматични събития, а навръх рождения си ден получи почетен знак на тържествена церемония на Алея на спортната слава в Нови Искър. През 2012 г. тя триумфира на Европейското първенство по сумо в Унгария. Година по-късно грабва олимпийската джудо купа на първенството в Гърция. През 2015 г. печели първо и трето място на Европейско първенство по сумо в Македония. А година след това печели бронзов медал на Европейското първенство по сумо в Полша. Спасова е сестра на друга наша спортна гордост — Мартин Борисов. Европейски шампион по сумо от 2009 г. и бронзов медалист от Световната купа в Полша през същата година.  Мартин увлича Силвия в нетипичния за дамите спорт. Тогава Спасова е само на 13, а пътят започва с много тренировки и себераздаване. Това й носи над 40 медала във витрината. Многократно е сребърна и бронзова медалистка от републикански първенства. Всичко тече по план, докато един ден Силвия  не се събужда с ужасни болки в кръста.

 

„Бях на 16 Една сутрин просто не можах да стана от леглото. Едва се качих в колата да ме закарат за снимка и лекар. Ортопедът ми каза - момиче, трябва да приключиш със спорта, ако не искаш да останеш на легло. А единственият спорт, който можех да практикувам, е плуване. Разплаках се и се прибрах вкъщи. Ставаше дума за дискова херния и не трябваше да вдигам повече от 3 кг. Не исках да го приема и не можех да си представя, че трябва да сложа край на спортната ми кариера", споделя Силвия.

 

След първоначалния шок тийнейджърката се мобилизира и заедно със семейството си започва да търси решение на проблема.

 

„Стартирахме обиколки по медици за съвети, помощ и физиотерапия. Така открих боуен терапията — точков масаж с предаване на енергия, лечебни масажи и всички възможни процедури. Не вярвах на тази боуен терапия, но тя ми помогна да преодолея проблема. Преминах и през това, някак си се преборих и продължих да тренрам въпреки всичко", казва шампионката. Успяла да се възстанови от този кошмар, следва нов тежък удар за Силвия - този с инсулина. А след като преодолява и него, Спасова се подготвя да обучава ученици по сумо в клуб в 172 Обединено училище „Христо Ботев" в Нови Искър, който ще бъде открит за новата учебна година. В същото школо Силвия работи като учител по химия и физика. Докато преподава на подрастващите, Спасова не се отделя от сумото. Само че от другата страна - като съдия. Рефер на четири финала на Европейските олимпийски сумо игри в Полша на 24 юни беше Силвия. Отделно от финалните двубои европейският ни първенец по сумо и джудо беше арбитър на още 20 схватки на престижния турнир. Съдийстване на още няколко предстоящи европейски турнири ще дадат нужните точки и право на Силвия да бъде арбитър и на световни първенства.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени