Серум за лице - как да го използвам?

31 Юли 2023, 18:47


Серумът за лице е козметика със специално предназначение. Той има уникална текстура и формула, които ви позволява да осигурите на кожата активни вещества във високо концентрирана доза. Въпреки факта, че е вид допълнение към ежедневната грижа, не само я разнообразява, но и значително подпомага действието на други козметични продукти. Редовната употреба на серум, например серум с витамин С, съчетана с правилно подбран крем за лице, ще ни позволи да се справим с кожните проблеми по-бързо и по-ефективно.

 

Какво всъщност е серум?

Формулата на серума е висококонцентрирана емулсия на водна или маслена основа. Определя се като препарат, който съдържа до десет пъти повече биологично активни вещества от формулите на крема. Това обаче не означава, че е в състояние да ги замени.

 

Затова нека си припомним, че серумът работи най-добре в тандем с крем, подходящо подбран за нуждите на нашата кожа. Тези два продукта взаимно ще подсилят действието си. Серумът ще позволи по-добро усвояване на био крем за лице, докато кремът създава филм върху повърхността на кожата, който ограничава окисляването на серума и гарантира адекватна слънцезащита.

 

Защо серумът за лице не замества крема?

Серумът в състава си може да съдържа антиоксидантни вещества, киселини, ретинол , витамини или растителни екстракти. Това обаче е препарат, който се абсорбира бързо и за разлика от крема не оставя защитен слой върху кожата. Освен това, няма слънцезащитна добавка, необходима в ежедневната грижа.

 

Серумът се състои от малки частици, благодарение на които ефективно доставя полезни съставки дълбоко в кожата ни.

 

При съставянето на формулата му, физичните свойства, стабилността и количеството на активните вещества играят много важна роля. Именно тези параметри определят качеството на козметиката.

 

Изключението обаче потвърждава правилото, на козметичния пазар можем да намерим и продукти, които изпълняват двойна функция, т.е. крем и серум в един препарат. Те са идеално решение не само за любителите на минимализма в грижата, но и за собствениците на много чувствителна кожа. Комбинирайки два продукта в един, те успяват да намалят броя на потенциалните алергени.

 

Струва ли си да използвате серум за лице?

Всяка кожа е различна и всяка се нуждае от индивидуално подбрана грижа. Дали серумът ще ни донесе желаните резултати зависи от много фактори. На първо място, тя трябва да бъде съобразена с действителните нужди на кожата.  

 

Особено внимание трябва да се обърне на дублирането на активните съставки, съдържащи се в серума и крема, който използваме. Не всяка кожа ще реагира добре на удвоено количество киселини или ретинол. Би било по-добре да балансираме ефектите от такава козметика, като добавим към нашата ексфолираща грижа, например, успокояващ серум.

 

Заслужават внимание и продукти, богати на антиоксиданти , които, когато се използват през деня, образуват хармоничен дует с фотозащитен крем. Комбинацията от тези два продукта ще ни осигури силен ефект против бръчки.

 

Серум за лице - как да го използвам?

 

Серумът трябва да се използва след почистване на кожата, под крема, което гарантира по-добро усвояване на съставките, съдържащи се в следващите етапи на грижата: например в крема или дори в маслото.

Серумът за лице допълва грижата, така че не забравяйте, че той не замества крема, а само засилва ефекта му - затова кремът и серумът трябва да присъстват заедно.


Серумът се нуждае от крем - концентрираните активни съставки, съдържащи се в серума, се нуждаят от друга козметика, например дневен крем, който да "покрие" серума и да предотврати окисляването на активните вещества, съдържащи се в него.


Серумът за лице, особено този с витамин С, подобрява ефекта на UV филтрите, допълнително предимство при използването на серум с витамин С е неговият оксидативен ефект. Витамин С също подобрява тонуса на кожата и избистря тена.


Честотата на използване на серума зависи от кожата - някои вещества, съдържащи се в серума, са толкова концентрирани и силни, че ежедневната употреба може да предизвика леко дразнене, но ако кожата се нуждае от инжектиране на хранителни вещества и не реагира прекалено, няма противопоказания за ежедневно използване на серума.


Серумът за кожата на лицето е перфектно и просто допълнение към ежедневната ни грижа. Благодарение на една малка промяна, която го добавя към нашата козметична чанта, успяваме да засилим и ускорим терапевтичните ефекти. Нека обаче не забравяме, че той работи най-добре в комбинация и не може да замени действието на например, слънцезащитния крем.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени