Стратегия: Изкуството в шаха и покера

26 Септември 2023, 13:17


Изкуството на стратегията: Шах, покер и общото между активностите основани на стратегия


Изкуство ли е да играете покер в онлайн казина, като SpinCity, или в наземни зали? А, изкуство ли е да играете шах? Със сигурност, когато говорим за стратегия, отговорът и на двата въпроса ще е положителен. Това са две дейности, които не са за всеки, без значение, че хора по цял свят се опитват. Малко за онези, които наистина успяват да превърнат една игра в цяло изкуство.


В тази статия няма да наблягаме между различията между двете дейности, нито ще ги сравняваме. Целта е да открием общите черти на тези две много логически игри и да разберем какво ги прави толкова трудни, но и привлекателни. Продължете да четете, за да разбере какво е общото между тези две невероятни игри.


Какви качества са необходими при шаха и покера?


Този списък може да стане впечатляващо дълъг, но ние няма да му позволим. Ще се придържаме към основата, която сме се събрали да обсъждаме днес. Следните характеристики за необходими на всеки играч, който желае да подобри уменията си и да е шампион в покера или шаха.

  • Аналитична мисъл
  • Концентрация
  • Дисциплина
  • Ефективност под напрежение


В следващите редове ще направим разбор на всяко едно от посочените качества. Ще откриете как се прилага то в шаха и как в покера. Както и колко голямо е тяхното значение за успешния играч.


Аналитична мисъл


Няма да говорим за самата игра и анализиране на самите комбинации и възможностите, които предоставят те. Ясно е, че един добър играч на покер или шах е напълно наясно с всички възможни алгоритми и ситуации, които може да се създадат по време на игра.


Анализаторската активност се проявява най-отявлено към опонентите на “полето”. Покер играчите и шахматистите прекарват дълго време в подготовка и анализ на поведенческите особености на своите противници. Дори и да не знаят кой ще се изправи пред тях, те са наясно с определените модели на държание и игра, които могат да видят.


Когато дойде време за самата игра, трябва да се премине към анализ на ситуацията и опонента в реално време. При покера имаме много на брой играчи, а при шаха един, но това не означава, че едното е по-лесно или по-трудно от другото, напротив. Това са два съвсем отделни стила на игра, които се обединяват само от определени характеристики.


Концентрация


Да останеш концентриран под огромно напрежение е изключително трудно. Има покер играчи и шахматисти, които си служат с определени методи за заблуда и изнервяне на опонента. Няма как да не споменем “Лошото момче” - Фил Хелмут, който е известен в покер средите с избухливия си характер.


Подобни поведенчески особености на противника могат да разконцентрират повечето хора. За това шахматистите и покер играчите се учат дълго време как да съхранят концентрацията си и да се абстрахират от страничните фактори, които целят да им попречат.


Дисциплина


Съвсем спокойно можем да добавим и постоянството към тази графа с нужни качества за един успешен стратег. При покера и шаха не е достатъчно просто да знаете правилата и да играете броени пъти, за да станете добри.


Точно обратното. И за двете игри се изисква постоянство и отдаденост. Победи, които са базиран ина късмета, в дългосрочен план не са впечатляващи и не могат да бъдат оценени по достойнство.


Подготовката за игрите не е само на игралното поле. Тя започва много преди това и ще продължи след това. Стремежът за усъвършенстване и дисциплината за постигането на целта са ключови за добрите играчи.


Ефективност под напрежение


При шаха имате време, а при покера пари. И двете могат да бъдат загубени много бързо и много лесно, когато играчът се поддаде на напрежението. Покерът и шахът са една непрестанна психологическа борба за надмощие с
времето, опонентите и обстоятелствата.


Не е случайно, че шахматистите и най-добрите играчи се обръщат към специалисти в областта на психологията. Изисква се много труд и постоянство да се научиш да не се поддаваш на първичните си пориви и емоции. Ако играчите си го позволяваха, това би било пагубно за изхода от срещата.


Трудно ли е да се постави основа за успешен покер играч и шахматист?


Ако притежавате изброените качества и имате желание - всичко е възможно. Естествено, не бива отказвате и дока късмет, защото той ни е необходим през целия живот, колкото и да сме подготвени.


В случай, че желаете да се занимавате с изкуството на стратегия, трябва непрекъснато да тренирате психиката си. Тя е основното ви оръжие на игралното поле, което ще решаващо за вашите успехи.


Изкуството на стратегия


Шегата на страна, по смисъл и тълкуване стратегията е изкуство. То позволява на учените, на играчите, а и на обикновените хора, да анализират, предвиждат и оценяват събития. Съвкупността от всичко това ни позволява да се развиваме и да прогресираме, което е ключово за еволюцията.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени