Тони Димитрова: Дано ужасът от Украйна не дойде и по нашето крайбрежие!

16 Юни 2023, 10:02


След взривяването на най-голямата водно-електрическа централа в Европа - край Нова Каховка в Херсонска област на Украйна, над Черно море надвисна екобедствие, сравнимо по мащаби и опасност само с катастрофата в Чернобилската АЕЦ през 1986 г., бият тревога световни експерти. "България Днес" потърси най-известните бургазлии, възпели в творчеството си Черно море, за да коментират очакват ли екокатастрофата да засегне и нашето крайбрежие.

"Ужас!", това бе лаконичният коментар на певицата Тони Димитрова. Изпълнителката на вечния хит "Ах, морето" уточни, че не е следяла активно новините напоследък заради натоварения си професионален график, но като морски човек се надява апокалипсисът да подмине нашите брегове.

Тони Димитрова е уплашена за Черно море
Тони Димитрова е уплашена за Черно море

"Много съм разтревожена. Не знам с какво бих могла да помогна. Но съм готова да направя, каквото мога. Да чистя, ако трябва", каза за "България днес" българската Бони Тейлър.

Недостатъчно информирана за трагедията се оказа и нейната колежка и съгражданка Кичка Бодурова. За изданието певицата сподели, че лично тя не се страхува, защото от години живее далеч от бреговете на Черно море.

Кичка Бодурова от години не се къпе в Черно море
Кичка Бодурова от години не се къпе в Черно море

 

"Сега съм в България заради поредицата концерти, които предстоят през юли, включително и в моя роден град. Но отдавна не се къпя в морето край Бургас. Предпочитам да се разхождам по брега и в Морската градина", довери Бодурова.

 

Силно разтревожен от прогнозите за екологичното бедствие, застрашаващо Черно море, е и поетът Иван Ненков. Роденият в Северна България автор и на лирични, и на сатирични творби, от ранната си младост свързва живота си с черноморското крайбрежие. Ненков създава текстовете на едни от хитовите парчета на "Тоника" и Стефан Диомов, посветени на Бургас и морето.

Иван Ненков обвинява за екобедствието войната
Иван Ненков обвинява за екобедствието войната

"Това е престъпление срещу природата и човека, срещу телата и душите ни", категоричен е Иван Ненков. На въпроса дали едно замърсено Черно море може да вдъхновява творците, той отговори, че е възможно, но с обратен знак.


Поетът припомни, че неговият шлагер "Ах, морето" вече е имал пародийно изпълнение. "В спектакъл, поставен в Бургаския театър от неговия директор Борислав Чакринов, песента бе изпълнена от Тони Димитрова, която изпълняваше ролята на учителка по география. И "Ах, морето" прозвуча много тъжно, защото вече в пародийния текст се "възпяваше" с обратен знак бетонирането на Черноморието ни", разказа Иван Ненков. Текстописецът легенда не крие притеснението си за екобедствията, обхванали планетата ни, които според него вещаят края на човешката цивилизация. "Екологията на духа е изключително важна - подчерта Ненков. - Сега Черно море е не само бетонирано, но и минирано. Няма истински творец, който да не е против войната. Тя донесе тези бедствия за региона. Лошото е, че Черно море е вътрешноконтинентално море и очистването му не може да бъде бързо, сигурно този процес ще заеме столетия...", смята поетът. "Да се надяваме, че майката природа ще се справи. Тя в крайна сметка може без нас, но ние не можем без нея", обобщи бардът.

За разлика от своите популярни съграждани Недялко Йорданов не се поддава на панически настроения. Поетът и драматург, който заедно с покойния си събрат по перо Христо Фотев бе една от емблемите на Бургас. "Морето е абсолютно чисто и няма никакъв проблем - убеден е потомственият бургазлия. - Това е много радостно, защото и аз се бях разтревожил. Даже преди месец написах стихотворение за плаващите в морето мини, което имаше доста голям ефект. Слава Богу, няма никаква опасност, няма и да има", подчерта авторът на "Момчето, което говори с морето".

Недялко Йорданов: няма опасност за нашето Черноморие
Недялко Йорданов: няма опасност за нашето Черноморие

Йорданов добави, че тези дни е чул по българско радио мнението на специалист, който твърди, че няма опасност. Но има опасност, ако тръгне тази приказка сега, когато започва сезонът, да се загубят курортистите. Ако започнем да говорим за спасяване на морето, има голяма опасност да ги отблъснем", предупреждава именитият творец.

Недялко Йорданов сподели още, че скоро заминава към родния си Бургас, ще бъде там поне до октомври и обеща да дава "сводки" за състоянието на Черно море на "България Днес".
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени