Защо селенът е толкова търсен?

18 Ноември 2022, 09:50


Селенът принадлежи към групата на микроелементите. Човешкият организъм не се нуждае от големи количества от него, но е от съществено значение за правилното му функциониране. Той е част от аминокиселините, които създават ензими, важни за много метаболитни промени. Предпазва клетките от оксидативен стрес и влияе върху функционирането на имунната система. 

селен

Ползи от употребата на селена

Като част от ензимите, които катализират редокс реакциите, употребата на селен е важна за редица функции в нашия организъм. Ето ги и тях:

  • предпазва клетките – вредното въздействие на свободните радикали за клетките може да бъде опасно. При правилна употреба, добавката селен има антиоксидантна активност, което помага за тяхното предпазване;
  • допринася за развитието и регенерацията на мускулна тъкан – едно от свойствата на добавката, което е от съществено значение за спортистите;
  • отделяне на йод – веществото селен играе изключително важна роля в метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза;
  • повишава имунитета – употребата на селен поддържа имунната система здрава и устойчива на заболявания.


От онлайн магазин Ревита напомнят, винаги преди употребата на каквито и да е таблетки или капсули да се консултирате с вашия лекуващ лекар. Правилното дозиране е от изключително голямо значение в случая, за това не прибягвайте до медикамента по свое усмотрение и без мнението на специалист. 


Симптоми при дефицит на селен 


Недостигът на селен в организма повишава риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания, отслабва имунната система, влияе негативно на сперматогенезата и може да доведе до безплодие и психични разстройства. Недостатъчните му нива често се свързват със заболявания на щитовидната жлеза, черния дроб и кожата.


Симптомите за дефицит са хронична умора, чести настинки, проблеми със зрението, кожни обриви, мускулни болки, висок холестерол и лошо храносмилане. В случай че откривате подобна симптоматика в ежедневието си, консултирайте се със специалист. Винаги преди употреба на каквато и да е добавка, проверявайте точните инструкции за прием и дозировка, които са изписани върху опаковката.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени