Димитър Рачков живял в мизерия

5347
01 Юни 2014, 12:00


Днес Димитър Рачков е един от най-високо платените родни артисти, но в недалечното минало съвсем не е било така, научи HotArena.net.

 

Израсналият в Бургас актьор е имал изключително трудни моменти, когато за първи път акостира в столицата. Нямал нито лев в джоба. Пристигнал само с един малък куфар и голямата си мечта за забележителна кариера.

 

 В този период на младия и наивен Рачков ръка подал Силвестър Силвесторов, известен още като Зюмбюл от разпадналото се трио „Братя Мангасарян”. Ако не бил той и другият му близък приятел – покойният Чочо Попйорданов, Рачков едва ли би завладял толкова скоростно театралната сцена в София, а и телевизионния ефир.

 

В голямата столица Рачков идва малко преди 1998 г. До преди това той се изявява в провинциални театри без особена надежда, че ще се добере до софийска сцена. След като завършил НАТФИЗ през 1995 г., Рачков започва да играе в Сливен, където се запознава със Силвестър Силвесторов. Още тогава двамата се сближават и заживяват под един покрив, за да си делят разходите за квартира. Скоро обаче пътищата им се разделят. Силвестър успява да се уреди в Малък градски театър „Зад канала” в София, а после и в Народния театър „Иван Вазов”.

 

Рачков пък се премества във Варна, където се изявява на две театрални сцени. Мечтата му обаче да пробие в столицата си остава. Късметът му и този път не му изневерява. И Рачков получава роля в Малък градски театър „Зад канала” и когато стъпва на софийска земя, е твърдо решен да остане за постоянно.

 

Задачата му обаче особено се затруднява, когато ангажиментите му към театъра приключват. Рачков отново е в безпътица. Веднага се свързва със стария си приятел Силвестър, който по това време вече играе в Народния театър. И амбициозният бургазлия мечтае за тази сцена, но шансовете му да се добере до нея не са никак големи. Не разполага с кой знае какви контакти, нито има време да ги създаде, тъй като не може да си позволи да живее в София.

 

Митко нямал никакви спестявания и му било невъзможно сам да плаща висок наем за квартира. За щастие в този труден момент Силвестър му влиза в положение и го кани да живее при него, разказват като легенда в артистичните среди. И самият Силвестър обаче е признавал за съвместното си съжителство с бъдещият „господар на ефира”.

 

„С Рачков бяхме съквартиранти почти 2 година. Предложих му да живее при мен, докато си намери квартира. Не помня колко хъркаше, но знам със сигурност, че много дълго време изкарваше в банята. Аз ставах по-рано и това решаваше проблема с достъпа до тази територия”, споделял е Силвестър.

 

Скоро след като Рачков е приютен от колегата си, съдбата му се усмихва. Как е успял толкова бързо да „пробие” точно в Народния театър историята мълчи. Факт е обаче, че през 1998 г. амбициозният бургазлия става част от трупата. Една от първите му роли пък е в представлението „Декамерон” на Сашо Морфов, където си партнира с големи звезди, сред които е и Чочо Попйорданов. Покойният вече актьор бил впечатлен от таланта на младия си колега, а и му допадал като човек.

 

Двамата се сближили и скоро станали първи приятели. Чочо Попйорданов толкова ценял колегата си, че когато се появил проекта за култовото предаване „Клуб НЛО”, веднага го поканил да участва. Рачков е на седмото небе. Не само играе в хитови театрални постановки, а вече се изявява на телевизионен екран и то редом с емблематични актьори като Велко Кънев, Жоро Мамалев, Антон Радичев.

 

С тях Рачков бързо се сприятелява, но не забравя и стария си другар Чочо. С него бургазлията се вижда често и свободното си време, а Попйорданов продължава да го окуражава да развива таланта си.

 

„В НЛО когато ни назначиха с Тео Елмазов, се заформи една млада група. Тримата играехме тийнейджъри и Чочо определено е много благодатен актьор не само по текста, но и като ни хрумнеше импровизация, веднага я поемаше. Чочо все ми казваше, че съм добър и едва ли не ме караше да се чувствам като звезда, макар че той беше звездата”, споделял е Рачков.

 

Когато „Клуб НЛО” се разпада, кариерата на младия актьор не само не запада, а се разраства с още по-голяма сила. Той вече е натрупал популярност и с телевизионните си изяви, и с ролите си в театъра. Носител е на престижната награда „Аскеер”, която получава през 2000 г. за изгряваща звезда за Мъжът в „Самолетът беглец”.

 

Затова не е никак чудно, че след „Клуб НЛО” на Рачков хич не му липсват предложения за работа. Той продължава да играе в театъра, но когато му се отдава шанса да се върне в телевизията, не се замисля дали да приеме. Бургазлията става част от хитовото предаване „Господари на ефира”, а после и от проекта „Пълна лудница”, който също е творение на продуцентския клан Халваджиян.

 

В артистичните среди се говори, че когато Рачков се прочува не забравя старите си другари. Именно той настоял пред шефовете си да поканят приятеля му Силвестър Силвестеров в „Пълна лудница”. С Чочо Попйорданов пък Рачков продължава да се вижда често. Когато през 2013 година големият актьор напуска този свят, колегата му преживява изключително тежко загубата му.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени