Дарина Павлова вербувана от ДС като „леко момиче”(Слухтяла за високопоставени чужденци)

3215
26 Юли 2015, 13:17


Дарина Павлова, която изненадващо бе разкрита като секретен сътрудник на Държавна сигурност, не е доносничила срещу българи, разбра HotArena!

 

Това разкри сензационно пред „Уикенд” офицер от комунистическите тайни служби, запознат с агентурното минало на Мадам Мулти.

 

Задачата на „Антена”, както е бил псевдонимът на бъдещата съпруга на основателя и президент на „Мултигруп” Илия Павлов, била да слухти за високопоставени чужденци, с които имала досег най-вече по интимна линия, твърди източникът ни.

 

Преди по-малко от месец от Комисията по досиетата официално обявиха, че Дарина Павлова е била съдържател на явочна квартира към Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия. Тогава стана ясно и че нейният свекър Павел Найденов е бил съдържател на явочна квартира на Шесто управление на ДС под псевдонима „Славяни” от 1980 г. Свален е от отчет през 1987 г., а досието му е унищожено през 1990.

 

Любопитен факт е, че през 1989 г. 26-годишната възпитаничка на ВИТИЗ е причислена за секретен сътрудник на ДС през април 1989 г. – годината, в която се жени за шампиона по борба Илия Павлов. Той пък по това време е офицер от армейската спортна школа „Чавдар”, както повелява традицията за всички спортисти, състезаващи се за ЦСКА.

 

Източникът на „Уикенд” твърди, че самият Илия Павлов не е бил агент на ДС, тъй като тогавашните отношения между военните и политическата милиция не допускали подобно смесване на дейности. Това обаче не се отнасяло за близките на бореца и всъщност от най-високо ниво дали картбланш тогавашната му любовница с моминското име Дарина Георгиева да бъде вербувана като сътрудник на Държавна сигурност.

 

Според регистрите тогавашната прясно завършила актьорско майсторство девойка от Казанлък била причислена към отдела, отговарящ за художествено-творческата и научната интелигенция и средствата за масова информация. Папката за Мадам Мулти, която се съхранява в архивите на службите, обаче е абсолютно празна и там няма нито едно доказателство за някаква нейна дейност, твърдят запознати.

 

Досието й, както още стотици хиляди, е било унищожено през 1990 г. по заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев.

 

„Публична тайна е, че ако генералите от ДС искаха в бъдеще да рекетират някой известна личност, сътрудничила на службите, те запазваха копие от досиетата им. Случаят с Дарина не беше такъв, защото задачата й беше такава, че да контактува само с чужденци. Тя не е писала доноси срещу свои сънародници и на практика тя е чиста”, твърди офицерът от комунистическите тайни служби.

 

Той обясни, че на практика Мадам Мулти е следила известни чужди граждани, гостуващи в залеза на комунизма в България. Досието й било унищожено, защото на практика след падането на режима на Тодор Живков нейните донесения вече били ненужни. Според източника обаче твърде възможно било и това да е било начин Дарина да е била запазена като сътрудник на службите и след 1989 г., макар че според официалното картонче тя е била съдържател на явочна квартира едва няколко месеца.

 

„Павлова бе много повече от прост явочник, категоричен е офицерът, запознат с нейното шпионско минало. Тя фиктивно бе записана като притежател на явочна квартира, но всъщност като момиче на повикване обслужваше елитни чужденци в няколко небеизвестни столични хотела“, разказа източникът на „Уикенд”.

 

Въпреки Желязната завеса в тези хотели отсядаха куп чужденци не само от Изтока, но и от Запада. „А и през 1989 г. в България, въпреки комунистическото управление, вече се усещаше вятърът на промяната. Затова и мнозина швейцарски, германски, италиански, френски и испански бизнесмени и политици идваха у нас, а Мадам Мулти имаше за задача да ги обгрижва“, твърди офицерът от ДС, пожелал да остане в анонимност.

 

Според него „Антена” слухтяла за службите от 1988 г. - година по-рано от обявеното официално. Ако беше вербувана още по-рано съпругата на Илия Павлов със сигурност щеше да дарява с ласки и страховития терорист Илич Рамирес Санчес – Карлос Чакала, прекарал дълги години в столичния хотел „Ню Отани”, смята източникът ни.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
off
преди 2 години
-1
adski protivna mi e taq jena
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени