Категорично доказано: Симеоновският лифт е безопасен!

1964
29 Януари 2016, 13:27


Симеоновският лифт е безопасен. Това доказа проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на кабинковия лифт „Симеоново“ на Витоша.

 

Категоричното заключение, е че съоръжението е в пълна техническа изправност.


Последните инспекции са преминали на 27 януари, като са извършени десет последователни изпитания на затварящия механизъм в кабина 111, както и на всички останали.

 

Припомняме, че във въпросната кабина на 24 януари тази година се случи инцидент. Дете падна от вратата на съоръжението, като за щастие се размина само с уплаха.

 

Бащата твърдеше, че падането е заради техническа неизправна врата. Истината обаче е много по-различна и пробужда съмнения за родителска безотговорност.

 

Заключението, че собственикът на лифта „Витоша ски” АД няма вина за случката, е дадено от комисия, съставена от независими експерти и представители на различни институции.

 

Освен кабина 111, комисията на Държавна агенция за метрологичен и технически контрол са проверили и всички други функциониращи кабини, като не са открити неизправности. Дадено е разрешение те да бъдат отново пуснати в експлоатация.

Но да се върнем на въпросната кабина 111, която стана национално известена в края на миналата седмица.

 

Експертите са доказали, че заключващият механизъм е в изправност и при всички заключвания палецът заема нормалното си положение. Проверяващите са извършили и изпитания с упражняване на натиск върху крилата на вратата, при които тя е останала затворена. Бащата на падналото дете твърдеше, че след като синът му се облегнал на вратата, тя се е отворила от само себе си и последвало падането.

 

Изпитанието на проверяващите комисии обаче показва, че това не е така, защото при направени над 10 проверки, заключващият механизъм е работил безупречно.

 

„Витоша ски“ ще продължи да поддържа работещите съоръжения в Природен Парк Витоша в пълна техническа изправност, като същевременно апелираме към всички посетители на парка да спазват инструкциите за безопасност при тяхната експлоатация. Изразяваме отново тревогата си от станалия инцидент и очакваме компетентните органи да завършат своята работа и да изяснят случая докрай”, коментираха от фирмата.

 

„Разговаряхме с производители на лифтове и такова нещо никъде не се е случвало. Има много странни въпроси около инцидента“, заяви вчера на пресконференция президентът на ски федерацията г-н Цеко Минев.

 

Той цитира изчисленията на служители на „Витоша ски“, че случаят е станал на височина 3.80 метра и това е била най-ниската точка на лифта спрямо земята по цялата дължина на трасето. Според него това оспорвало твърденията на бащата на детето, че синът му е паднал от 8 метра.

 

„При возенето с лифт има правила за безопасност, както има такива и при пътуването със самолет. Не можем да гарантираме сигурността на пътуващите, ако не се спазват правилата за безопасност“, каза г-н Минев.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
5858/
преди 2 години
0
Къде се покри бащата да даде сега опровержение или всичко е приключило ?Дали има човек който да не си помисли за миг ,че става въпрос за изнудване и за много пари..
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
?
преди 2 години
-5
Kolko vi platiha za tazi statiq????!? Ili e prosto po zapoved?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени