Потрес! Вижте новите бисери на 12 клас

4621
07 Юни 2013, 14:00


И тази година на зрелостния изпит по български език и литература не липсваха традиционните ярки и безподобни бисери, видя HotArena.net. Родните ученици за пореден път показаха не само отчайваща липса на обща култура, но и допускаха абсурдни фактологични грешки.


Емблематичното стихотворение „Заточеници” на Пейо Яворов се оказа препъни камък за зрелостниците  с ниска езикова и интелектуална култура. Но както стана ясно не само то, а и биографията на поета станаха причина да се родят купища нови бисери в класната стая. 


„Дъщерята на Пейо Яворов Лора се е самоубила.” „ ИзтЪканият поет Явор” си е излял душата върху белите листи и освен „Арменци” и „ЗаДоченици” е написал и стихотворенията „Евреи” и даже и „Баджанаци”.


Поетът, макар и „да е имал и съпруга, и любовница – умира твърде млад”.


С недоумение четем, че Яворов „описва българския народ като заточен на един кораб” и че „се сбогува със сушата, защото е заклещен на един кораб”.


Любовта е пресъздадена по доста странен начин: „Лирическият говорител и неговата дружина обичат всеки стрък и всеки клон от родината”. Героят „опява своя роден край, понеже заминава за чужбина”.


Набляга се, че „дори и в гроба, родината пак ще липсва на заточените”. Ще им липсва, макар че „България някога е била силна държава, а сега е като плюнка на картата на света”. Може би защото „човек, изгубил родината си, се превръща в предадено животно”.


В писанията на матурата има и съвети към читателя: ”Ако се задълбочим по – дълбоко в определени творби, може да открием дълбок и тежък аспект”.


И докато го търсим, можем само да се надяваме младото поколение да намери истинския и литературен роден български език, пише „Всеки ден”.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Иванчо
преди 4 години
0
Тези простотии в познанията на децата са само (при това разбираеми) смехории, в сравнение с потресаващите, трагични познания за човека и Вселената на "учените" на материалистичната световна университетска и академична "наука"! Например, че физическото тяло е човекът, че човекът е животно и произхожда от маймуната и т.н., и мн.други! Всъщност всичките им твърдения за същността на човека и Вселената са САМО ГЛУПОСТИ! Измислиците (хипотезите и теориите) на "учените" са направо смъртоносни! Пример: Истината е, че планетите (в т.ч. и Земята) и звездите са духовни същества, какъвто е и човекът, те притежават душа (астрално тяло), живот (етерно тяло) и физическо тяло; иначе човекът не би могъл да живее на Земята. Разбира се, с физическите сетива и апаратите, изградени от физическа субстанция, може да се регистрира, да се възприема само мъртвата физическата субстанция на планетите, звездите и човека. И единствено това прави материалистичната наука - тя изучава само мъртвия физически свят. Но физическата,..
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
neli
преди 4 години
0
Как може винаги да изкарвате само лошото на показ..напишете статия за хубавото ЕСЕ а вие точно,който редовно съм ви засичала да допускате малки граматични грешки,дори в някой случай не поставяте запетая или точка:)В тая държава само глупавите и гадните постъпки на хората са на показ,никога не пишете за хубавите неща,от който да им стане драго на хората. Съжалявам но и вие не отивате по назад от зрелостниците тази година :)
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
xo xo xo
преди 4 години
0
Също така е имало и прекрасни есета и интерпретации на тази тема в таз годишните матури. Но явно те не са достатъчно интерестни....
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени