Аделина от „Биг Брадър” прислужвала на сляпата Дора Габе! Вижте любопитните истории, които разказа

2350
13 Септември 2015, 14:00


Любопитно се оказа потеклото на Аделина Банакиева, научи HotArena.

 

Най-възрастната участничка в този сезон на „Биг Брадър” като дете е имала шанса да се докосне до тогавашния български хайлайф и в частност до две от най-големите поетеси - Дора Габе и Елисавета Багряна.

 

Първата е била съпруга на брата на дядото на Аделина, а втората – негова любовница, пише Уикенд.

 

Двете фатални дами се увъртат в любовен триъгълник с проф. Боян Пенев. Изтъкнатият литературен историк и критик от първото десетилетие на ХХ век среща Дора Габе през 1908 г. Тогава той е обещаващ писател, а тя изумително красива богаташка дъщеря, дошла в София от Добруджа. За сватбата им година по-късно известният в ония години банкер Атанас Буров казва:

 

Дора бе сластна жена, а Боян Пенев – грозен,

 

осакатен, кривоуст. Ако бях жена, никога не бих се доближила до него, а Дора го взе за мъж. Това за мен бе необяснимо. Жената обикновено мисли с оная си работа и живее от нея. Това е закон на живота!”.

 

Макар да е недъгав, Пенев е нещо като Валери Божинов и Ники Михайлов за своето време. Изневерява без мярка на Дора Габе. През 1923 г. двамата окончателно се разделят, макар без да официализират развода си. След което на любовния фронт на Боян Пенев се появява Елисавета Багряна, вече омъжена за офицера Иван Шапкарев.

 

Животът на офицерска съпруга обаче не е за нея и Лиза, както галено са я наричат съвремците й, получава развод от мъжа си. Пенев също иска да сложи официално край на семейните си отношения с Дора Габе и да се ожени за Багряна. Литературовецът и поетесата чакат с нетърпение делото по разтрогване на брака му, насрочено за 15 юли 1927 г., но

 

месец преди това той предава Богу дух

 

Така Габе остава завинаги негова съпруга, но в последния му земен път го изпраща Лиза, която припада по време на опелото.

 

„Дора Габе почина на 99 години (това не е така, официално поетесата доживява до 95 г. – б.р.), но според близките й – на 103. Тя беше много суетна и криеше реалната си възраст. В края на живота си имаше перде на очите и мен редовно ме командироваха при нея да й чета, за да може тя да си тренира мозъка”, сподели на момичетата в Къщата Аделина. Тогава тя е била около 13-14-годишна.

 

„Елисавета – красива пролетариатка, ходеше с просташки букли, но Дора, като една видна аристократка, начетена, образована, владееща 8 езика – никога! Тя се подготвяше с часове пред огледалото – косата на кок, грима, червилото”, разказа спомените си от двете видни дами на българската литература Аделина.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени