Безобразие! Огромни опашки се вият пред кабинковия лифт в Банско заради липса на втори

2752
05 Февруари 2016, 13:59


Вече почти втора поредна седмица тройни опашки се вият пред кабинковия лифт в Банско. Въпреки обещанията на правителството, вече година няма никакво развитие по втората кабинкова линия.

 

Миналата година точно по това време дори и президентът на България Росен Плевнелиев подкрепи изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Според държавния глава туризмът е най-важната индустрия за страната ни и затова тя не трябва да губи от безсмислено противопоставяне.

 

„Банско заслужава втора кабинка. Българските ски курорти, съобразявайки се с високите екологични стандарти на Европейския съюз, имат пълно право да се развиват. Нека да го направим", призова тогава Росен Плевнелиев.

 

Местните жители отдавна настояват да бъде изграден още един лифт в курорта. Това ще създаде и нови работни места в целия регион. В същото време има няколко екоорганизации, които по същество са просто рекетьори. Те плащат за протести с манипулативни лозунги уж за защита на природните богатства на България и запазване на Пирин планина.

 

Всичко това се прави с цел лифтът да не бъде изграден. Същите изнудвачи бомбардират и държавните институции и съдилища с жалби, блокиращи изграждането на ключовото съоръжение. А истината всъщност е, че вторият така дългоочакван лифт отговаря на всички необходими законови и екологични условия.

И докато държавата се мотае, в Банско цари хаос.

 

„Десети ден продължават опашките пред кабинковия лифт. Заради ваканцията на учениците много хора са тук и срещат затруднения с придвижването до ски зоната, тъй като не разполагаме с втора кабина. Целта ни е колкото може по-бързо хората да се качат до пистите, за да могат пълноценно да използват деня си, за който са си платили картите”, сподели пред медиите вчера Иван Обрейков, маркетинг директор на „Юлен” АД, концесионер на ски зона Банско.

 

„Вече срещаме доста проблеми относно разрешението за строеж на втора кабина, и въпреки всички обещания на правителството, досега няма никакво разбиране. Миналата година бе създадена междуведомствена комисия, за да реши този проблем, но досега резултат няма. Така поредна година имаме откази на туристи, дошли веднъж в Банско и които сигурно вече няма да повторят да дойдат пак, след като срещат тези проблеми”, добави Обрейков.

 

„До миналата година имаше всякакви протести – от едната и другата страна. В София лежаха по паветата, тук в Банско хората от региона затваряха пътища, но явно това не е решение. Трябва решение на правителството, за да се реши проблемът с опашките в Банско, за да има туризъм в България и той да бъде развиван така, както във всички европейски страни, каквато сме и ние. А не да се пречи въз основа на една група хора, които гледат да рекетират и да заблуждават общественото мнение”, категоричен е маркетинг-директорът.

 

Иван Обрейков показа на журналисти и пулта, където се отчита скоростта, с която се движи лифтът. Той разсея тиражираните спекулации, че скоростта е един метър в секунда, за да се трупат опашки пред начална станция.

 

„В момента (четвъртък сутринта, б.а.) както виждате, скоростта е 6 метра в секунда, това е максималната, намаляването й се позволява единствено когато вятърът е много силен и може да разлюлее кабините. Или когато някой падне на начална или горна станция, или бъде притиснат от нещо. Има и такива ситуации, при които трябва да намалим или дори и да спрем”, каза Обрейков.

 

В същото време желаещите да се спуснат са принудени търпеливо да чакат, докато дойде техният ред. „Трябва да се направи нещо заради това чакане пред лифта в Банско, но решение за това трябва да се вземе по-нагоре”, сподели последният наредил се на тройната опашка в 8.50 часа вчера сутринта. Все пак туристът намери сили да се пошегува, че е „приятно“ да се чака на опашка, но само, ако тя е малка.

 

Друг беше категоричен: „Това е безобразие“. Според него тези, които тази година са дошли да карат ски, може догодина да не повторят. „Нужен е нов лифт“, каза той. Неговото мнение се разделя и от повечето хора, които се бяха наредили.

 

Заради големия брой желаещи да карат ски над Банско, лифтът се пуска в 7.45 часа, опашката започва да набъбва и става тройна към 8.30 часа.

 

Най-изненадани са чуждестранните гости на Банско, които недоумяват защо държавата сама блокира инвестициите и не поема действия към разрешаване на проблемите.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ivo
преди 2 години
0
Юлен съзнателно създават опашки с всички средства.Изтъркани ченгесарски номера.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Мари
преди 2 години
0
Ми ти и на Тома Блев акциите са безобразни. Докато му се връзват на глупостите, втора кабинка няма да има.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Елица
преди 2 години
0
Зелените да се отдръпнат и да дадат път на зимните спортове.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Танев
преди 2 години
0
Тези опашки съсипват имиджа на Банско пред света. Бяха необходими огромни услия и инвестиции в продължение на години, за да бъда Банско толкова популярен сред чужденците и вместо да продължаваме да развиваме постигнатото, ние с лека ръка ще го унищожим. Няма турист, който да се върне отново след като е чакал дори един ден на толкова дълга опашка.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени