Мария Илиева гледа баба си (Прибира я в дома си в София)

2565
31 Август 2014, 16:30


В родния хайлайф Мария Илиева може да отнася куп негативи и дори да търпи определения като певица-мутра. В родния й Велико Търново обаче я дават за пример като всеотдайна дъщеря и внучка, научи HotArena.net.

 

По-възрастните й съседи в града се разтапят умиление само при споменаването на името й. Засипват я с благословии за това, че е взела под своя опека в София баба си Грозди, която вече е на близо 80 години, пише в. „Уикенд“.

 

Мария Илиева винаги е била силно привързана към семейството си. До преди години обаче тя рядко виждаше любимата си баба Грозди, тъй като тя живееше във Велико Търново. Двете се разделят, когато родителите на малката Мария се развеждат. Тогава бъдещата звезда била едва на 5 години. Баща й Красимир Илиев, който бе дългогодишен концерт майстор на Софийския духов оркестър и виртуозен кларнетист, започва нов живот в столицата.

 

Дъщеря му пък заминава за Казанлък с майка си Ваня Монева. Преместили се в града на розите, тъй като родителката била разпределена там като диригент. Това положение в годините на бесния комунизъм неведнъж е предизвикало неприятни емоции у малката Мария. Тя никога не е криела, че в детството си е ставала обект на хорски приказки за това, че е дете на разбито семейство.

 

„Навремето разведените се смятаха за недостатъчно качествени, за да имат достойно място в обществото, особено в провинцията. Усещала съм, че ме отхвърлят заради етикета дете на разведени родители, за щастие обаче не съм имала много неприятни инциденти, които да ме травмират. Но никога няма да забравя една случка.

 

Дъщерята на една от учителките ми бе приятелка. Един ден тя ми каза: Ние не можем да бъдем вече близки. Мама ми забрани, защото си дете на разведени родители. Много бях наранена, но не съм плакала”, доверява Мария. В тези и други трудни моменти бъдещата певица успявала да запази самообладание. Дори не споделяла с майка си тежките думи, които чувала зад гърба си. Не го правела, тъй като не го чувствала за необходимо.

 

А и не искала да я натоварва. „Когато се приберях вкъщи, усещах огромната топлина и обич на майка ми. Всяко момиченце, което вижда майка си силна, мъдра, безкрайно добра, обичаща, търпелива и понякога строга, има стимул да стане като нея”, споделя Илиева.

 

Като дете тя рядко виждала татко си, който живеел в голямата столица. Това несъмнено я подтискало, признавала е и самата певица. Днес, връщайки се назад, Мария смята, че непрекъснатата липса на баща в детството й я е накарало да съзрее от рано. Тя от малка започнала да цени важните неща в живота, а именно семейството.

 

„Това ми помогна много да помъдрея, да знам истината за човешките отношения от малка. Да знам, че любовта е нещо много специално и трябва да се отглежда ежедневно, с много посвещение”, казвала е Мария.

 

Тя възстановила отношенията с баща си, когато в началото на демокрацията се преместила с родителката си в София. В столицата Мария завършва Софийската математическа гимназия, макар че от дете има афинитет към музиката. В училище била прилежна и дисциплинирана, което дължи най-вече на майка си и баба си Грозди.

 

Първата я водела на почти всички концерти, които изнасяла като диригент на хор „Космически гласове”. Втората пък имала заслуга за музикалното образование на Мария. Възрастната жена се заела с просвещаването на внучка си още, когато тя била съвсем малка. На 5 години малката Мария започнала да свири на пиано под зоркия поглед на баба си Грозди.

 

„Вадеха се нотите, всичко се показва и няма отказване, докато не се изсвири брилянтно. При някои от детските ми протести съм й казвала, че е най-лошата баба във Велико Търново, в България и в цялата Вселена”, споделя през смях Мария. Днес, когато е вече е голямо момиче, тя добре осъзнава кои важни качества е възпитала у нея строгостта на баба й. Благодарение на нея днес Мария е перфекционист във всичко, с което се захване. От майка си пък се научила да гледа позитивно на живота и да не губи широката си усмивка.

 

Това са двете най-важни жени за Мария Илиева. Тя споделя с тях всички радости и мъки. На тяхната подкрепа се осланя и, когато неотдавна загуби баща си. По онова време Мария живеела с майка си в престижен квартал в София, а баба си взимала при себе си всяка година, щом падне първия сняг. Певицата настоявала за преместването на възрастната жена, тъй като се притеснявала за нея. Тормозела я мисълта, че посред зима баба й Грозди е съвсем сама във Велико Търново. Затова въвела графика, разказват запознати.

 

Днес баба Грозди, която е на около 80 години, живее целогодишно при внучката си. Мария се грижела нищо да не е й липсва. Освен това държала с майка й да не пипват никаква домакинска работа. За тази цел Мария наела жена, която с годините вече се е превърнала в част от женското царство. Най-щастливата в него била Мария.

 

Тя се радвала, че най-близките й жени са непрекъснато до нея. Също, както в детските си години, изпълнителката продължавала да споделя всичко с тях и да търси съветите им. „Всяка сутрин започвам деня си с кафе, преглед на емайли и разговор с любимата ми баба”, казва Мария.

 

Тези разговори често приключват с „обичам те”, което е деликатният начин на певицата да избегне дежурния въпрос на баба си за любовта. „Все ме пита дали има добро момче около мен. Баба е страшен пич. Тя е на достолепна възраст, а е с младежки дух”, споделя Мария.

 

 

 

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени