СКАНДАЛНО! Главатарят на мутрите Жоро Илиева станал агент на ДС, за да отърве затвора (Подробности ТУК)

4221
19 Юни 2016, 12:24


Босът на ВИС-2 Георги Илиев е бил агент на Държавна сигурност! Покойният главатар на мутрите е вербуван за политическата полиция, докато е търкал наровете в затвора, научи HotArena.

През пролетта на 1985 г. Георги Илиев е обвинен в групово изнасилване на източногерманска гражданка. Осъден е на 11 години затвор от Военния съд и пратен да излежава присъдата си в Бобовдолския затвор, когато е едва на 19 години.

Един есенен ден, почти 4 лета след лишаването от свобода, бореца е извикан в затворническата библиотека на „важна среща”. Там го чака висока жена с офицерски чин. Представя се за Елисавета и го моли от там на сетне да са приятели и да я нарича както всички – Лиза или Лизка – по избор. Двамата провели дълъг разговор и жената му обещала свобода, срещу определени услуги, които той трябвало да извърши за даден срок от време. Обяснила му, че двамата са от един и същи край и като земляци трябва да се подкрепят.

Георги Илиев бил наясно, че го „сапунисват”, но предпочел да се хване на хорото, защото не му се искало да търка нара цели две петилетки. Поблазнен от мисълта, че има шанс да стане един от големците под пагон и протекциите на държавата – бързо се съгласил да слухти за революционните настроения на „колегите” си в затвора.

Работата на лавката, където съкилийницете му си купували от боза до баничка му давала идеален шанс за разговори и дребни далавери. След първата среща Лиза, го посетила още три пъти, пише "Уикенд".

Митичната госпожа изиграла основна роля за ваденето му от затвора. Месеци след демократичната революция на 10 ноември, Георги Илиев бил пуснат на свобода лично от Петър Младенов в края на април 1990 г.  От 3 април до 6 юли на същата година бившият външен министър по времето на Тодор Живков е президент на Република България, в която тепърва ще се състоят избори за такъв. За този кратък период Младенов дава амнистия на десетки мъже, осъдени от социалистическите власти за кражби, грабежи, изнасилвания и убийства.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени