ШОК! В наш учебник за 4-и клас: Мама обича да пие ракия!

4485
20 Март 2013, 12:51


„Мама обича да пие ракия всяка вечер и с нея да си похапва салата“. Това стряскащо изказване не е признание на малчуган от проблемно семейство, а пример за съчинение на тема „Мама и аз“ поместен в учебник по информационни технологии за четвърти клас, научи HotArena.net.


Шокирани родители сигнализираха за скандалния текст, който бе поместен в учебника. На всичкото отгоре помагалото е одобрено от Министерството на образованието.


Абсурдът е още по-голям, тъй като само няколко страници по-нататък се натъкваме на още един подобен текст. И отново особено важно е влечението на родителката към алкохола.


„Мама обаче да пие бира“, гласи примера в учебника. „Все си мислех, че най-голямата глупост по този предмет може да се окаже някой термин или нещо недопреведено. Но те успяха да ме изненадат. И то не просто изненадат, а жив нокаут“, споделя потресена майка.


„Това като метод за шпионаж ли се ползва, като метод за ранна диагностика на алкохолизъм? И както прави в учебниците за 4 клас“, възмущават се родители.


Абсурдите обаче не спират до тук. В предмета „Човек и природа“ децата научават, че разликата между съкровищата и гробниците според авторите на учебника е в това, че едните са в музеите, а другите — на открито.


В друг урок се обяснява, че „Птиците летят, рибите плуват, а растенията мърдат отделни свои части“.


Учителите също са потресени от небивалиците и се възмущават с основание. Но подобни шокиращи бисери има не само в учебниците за 4 клас.


В помагало за трети клас одобрено от Министерство на образованието се даваше пример с бисера „Морската вода е солена, защото в нея е разтворена морска сол“.


Децата в пети клас пък трябваше да дават дефиниции за „микротекст“, речево общуване, интонационен анализ, и всички видове синтактичен анализ. Терминология, която често затруднява дори специалистите.


Култови бисери има и в учебниците за 2 клас. В главата за Моцарт една от задачите гласи „Имитирайте изпълнителите и диригента“, пише „Галерия“.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
desi
преди 5 години
0
taka e rebel.horata ot stres i ot neopraviq na piene go udariha,za da zabravqt malko v kakva strana jiveqt
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Rebel
преди 5 години
-3
Ми в тази немотия какво ни остава? Връщаш се от работа ,скапан, за дето си блъскал цял ден за някакви мижави пари.Само едно утешение ни остана - ракията.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
desi
преди 5 години
-2
xaxa kolko qko.mama obi4a da si piiva rakiq i salata.koi ne obi4a.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени