Зловещо! Фейсбук пази и най-мръсните ти тайни

17771
03 Ноември 2011, 16:02


Мислите си, че сте изтрили Фейсбук профила си? Мислите си, че Фейсбук ви е изтрил? Помислете пак!

 

 

Фактите, които ще прочетете в тази статия, ще ви накарат да настръхнете! Ще ви се прииска никога, ама никога, да не си бяхте правили акаунт във Фейсбук. Защото социалната мрежа знае всичко за вас, за семейството ви, за интересите ви, за мръсните ви тайни и кирливите ви ризи! Пази цялата тази информация, дори вие да сте я изтрили! Досието ви се съхранява в базата данни на Фейсбук и е дебело! Минимум – 1000 страници.

 

 

Не е КГБ, нито на ЦРУ, най ми било Фейсбук

 

 

Оказа се, че социалната мрежа събира абсолютно всички данни на потребителите си, дори и онези, които те отдавна са изтрили, за да ги събере в досие, пише „24 часа”. Концернът е работлив - за всеки потребител се събира средно по една страница информация на ден.

 

 

Макс Шремс е на 24 години и следва право във Виена. Той е един от 800-те милиона членове на Фейсбук. Регистрирал се е в мрежата преди 3 години.

 

 

Преди известно време полюбопитствал да види какви данни събира Фейсбук за него, след като некоректното им отношение към личната информация на потребителите все по-често е тема в медиите. През юни попълнил формуляр с искане да види досието си и го праща по мейла. Настоял всички съхранени за него данни да му бъдат пратени на хартия. Такива са правата на всеки потребител в интернет.

 

 

Многократно администраторите отказвали да изпълнят молбата му под най-различен претекст. Казват му, че не е в мрежата с истинските си данни и не могат да дават информация на фалшиви профили. Когато е в техен интерес, хората зад Фейсбук могат да бъдат и пределно коректни, смее се студентът. Всъщност в мрежата той е бил регистриран с името Макс Шремс вместо с цялото си първо име Максимилиан Шремс. Освен това го изписвал на кирилица. Наложило се да мине на латиница.” Бях упорит, а и имах време. Пращах молбата си отново и отново. „Същото правеха още 15 приятели от факултета. Един хубав ден получих диск от Калифорния с досието си във Фейсбук. Сложих го в компютъра и пуснах информацията от него да се разпечатва. Щях да припадна. 496 MB данни, или 1222 страници! Всичко за мен в най-дребните детайли бе съхранено и обработено от някого в концерна. Досието ми е разделено на 57 глави с различни теми”, разказа Шремс пред германската телевизия.

 

 

1222 страници

 

 

„1222 страници - такова досие един обикновен гражданин няма нито в КГБ, нито в ЦРУ”, казва още студентът. В информацията за себе си той открива и глава „Съобщения”. В нея са запазени абсолютно всички получени и пратени някога новини, независимо че Шремс е изтрил голяма част от тях. Оказва се, че Фейсбук никога не трие! Освен архивирания чат в диска се съдържа подробна информация за всички места, от които Шремс се е логвал в мрежата, информация за браузъра, който е ползвал, статусите му.”Това, което тази мрежа прави, е напълно забранено! Затова реших да ги съдя”, разказва студентът по право.

 

 

Макс Шремс и състудентите му основават организацията “Европа срещу Фейсбук” (www.europe-v-facebook.org). Целта им е да накарат възможно най-много потребители на Фейсбук да поискат повече прозрачност и спазване на законите. В сайта подробно е обяснено как всеки може да поиска досието си.

 

 

След като Шремс разгледал подробно диска, видял, че в него няма информация за качваните видеоклипове, за бутона лайк, който е натискал, нито за снимките, на които е бил разпознаван от приятели. Настоял да получи и тази информация, но му отказали с мотива, че това е „фирмена тайна”.

 

 

„Моето лице не е ничия фирмена тайна, така че продължих да се боря с тях”, разказва виенчанинът. Междувременно Фейсбук е залят от искания на потребители да си видят досието Шремс и последователите му са публикували подробни указания как може да стане това. По принцип менюто с бланката за заявление е толкова скрито, че може да се намери само след упорито търсене. След като заявлението е подадено, Фейсбук има право да се бави не повече от 40 дни с отговора си. През последните седмици обаче толковахора са последвали примера на Шремс, че концернът започна да праща писма с извинение, че не може да спази срока. „Това не е позволено. Срокът е срок. Фейсбук не може сам да го определя”, обяснява обаче Шремс.

 

 

Какво прави с данните ни?

 

 

Защо Фейсбук не трие данните и какво възнамерява да прави със стари съобщения, не е ясно. Може би става дума за техническа грешка, предполага Шремс. Дори и да е така, тя показва изключителна немарливост към личните данни на потребителите.

 

 

Това се подкрепя и от необичайния начин, по който Шремс получил информацията за себе си. Дискът бил пратен с обикновена поща, без дори да е закодиран с парола. Всеки би могъл да го прочете.

 

 

Максимилиан и състудентите му подават жалбата си в ирландската агенция за защита на личните данни. В нея работят не повече от 20 души. Сега те са натоварени с борбата срещу световния концерн. Ако ирландците не бяха реагирали, то със защитата на студентите трябваше да се заемат институциите на ЕС.

 

 

Но едно е ясно: според европейското право концернът незаконно е съхранявал данни, които потребителите са изтрили”, казва студентът. И се готви да продължи битката докрай.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
KG
преди 6 години
0
Мъдрия го каза най-точно. Непукистите, които твърдят, че от нищо не се интересуват са тези немислещи хора, върху които всяка диктатура от начало намира неразбрана от тях подкрепа, а после няма да могат и да се жалват.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Админ
преди 6 години
0
Трябва да се изтрие и страницата на вестник 24 часа и страниците на още хиляди медии препечатали този материал:) Г-н "агент на ФБР", много забавен коментар:)
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
ФБР
преди 6 години
-3
С този коментар влизате в конфликт с собствениците на фейсбук ! Предадени са Ваши спекулативни материали снети от неговите страници.След като Вие като интернет медия се захващате да критикувате и да давате мнение за качественото съдържание на този сайт ,друго не може да очаквате,освен принудителното спиране на вашата страница! агент за България на ФБР!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
десито
преди 6 години
0
Съгласна съм знаех това отдавна и търся материал който да покажа на приятелите си да се махнат
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
:D
преди 6 години
-6
dran dran ta plqs
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
мъдър
преди 6 години
-1
Въпроса не е , дали имаме нещо за криене, а в това че се погазва наше основно право на личен живот. Това не е случайно залегнало във всяка Конституция. Освен това, с тази информация някой може да злоупотреби , след време.Дори когато сте забравили че сте ползвали Фейса. Изумявам се как някой хора разсъждават толкова наивно. Всяка диктатура първо събира информация за своите граждани. за да я използва.Без значение, колко сте невинни, или не.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
жалко
преди 6 години
-2
Аз имам фейсбук, но нямам снимки и много приятели и дори да ми видят досието, ще разберат само в кое училище уча и в кой клас съм. Но наистина фейсбук се възползва от наивността на хората и така животът на много хора е напълно прозрачен. Според мене не е лошо да се показваш пред другите, но с някаква мярка, така че някой недоброжелател да не може да се възползва от тебе .
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
georgi
преди 6 години
-2
"anon" - i az sam na tova mnenie
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
traveler
преди 6 години
-10
i az taka mislq ... kato ne iska6 da se znae ne vlizay togava
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Anon
преди 6 години
-15
A aз си нямам идея кво против имате. Като не искате да се знае всичко за вас не си купувайте електроника. 21ви век сме и е напълно логично нещата да са г/д по този начин. Имам ФБ и го ползвам само за организация. Въобще не ме интересува, че после ще имат информация, че съм се виждал с някой си няъде си. И от телефона ви следят. Направо хвърлете всичко и идете да живеете в пещерите.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2018. HotArena | Всички права запазени