В Швейцария: Шеф Манчев хванал язва, щом разбрал, че уменията му в кухнята са кръгла нула

https://hotarena.net/laifstail/v-shveycariya-shef-manchev-hvanal-yazva-shtom-razbral-che-umeniyata-mu-v-kuhnyata-sa-kragla-nula HotArena.net
В Швейцария: Шеф Манчев хванал язва, щом разбрал, че уменията му в кухнята са кръгла нула

Топ готвачът, който вече е на 51, се насочва към кулинарната по съвет на баща си и оттогава не е спирал да работи по самоусъвършенстването си. Вечният му стремеж да учи и да се развива е професията си неведнъж е вървял в комплект огромно натоварване и стрес. В резултат още на младини шеф Манчев развил язва, заради която приема медикаменти и днес.

Кулинарят е роден в София. Баща му е автомонтьор, а майка му се е състезавала в националния отбор по волейбол. Иван Манчев завършва Техникума за обществено хранене в Банкя, след като баща му настоява, че кулинарята може да е неговото призвание. И по-добре да се пробва за готвач, отколкото вечно да е с изцапани ръце в семейния автосервиз. След като се дипломира, бъдещият топ кулинар се изкачва стъпало по стъпало в професията. Преди това обаче кара казарма. И като войник работел в кухнята, но се случило и да попадне в карцера. Към казармата имало стопанство. Манчев и колегите му от кухнята разфасовали прасе, а на другия ден решили тайно да си сготвят от месото. Преминали към действие вечерта, когато кухнята вече била затворена. Манчев приготвял пръжки, когато старшината изненадал него и колегите му. В резултат ги пратил в карцера.

След казармата, през 1993 г. Манчев постъпил в престижния „Кемпински-Хотел Зографски“. Роднина го препоръчал на ръководството и бъдещият топ готвач влязъл в екипа, приготвящ всяка сутрин закуски за 500 човека.

Иван Манчев, който е завършил Българо-датския колеж със специалност „Мениджмънт в туризма” и Технически университет-Габрово, със специалност „Търговия и маркетинг”, бързо се-издигнал в йерархията на хотела. Първо го преместили в основния ресторант на хотела, после го пратили в този на последния етаж, известен и тогава като „Панорамата”. В един момент Иван Манчев се издигнал до главен готвач на хотела. „Влязох помощник-готвач, бутащ колички на закуска”, припомнял си е той. По онова време в хотела получавали високи заплати и солидни премии, при това чести. Толкова, че само за три месеца младият Манчев си купил кола. Освен във финансов план, той бил доволен и, че изучил тънкостите на занаята и се издигнал със собствени усилия, както и да изучи из основи занаята. За целта разполагали с качествени и разнообразни продукти. Всъщност в хотела се предлагало невиждано в родните магазини изобилие. Докато в тях се предлагали, например, цитрусови плодове само по Коледа, в хотела всеки ден имало всякакви плодове и зеленчуци, както и мезета и колбаси. Затова, когато влизал в хотела, Манчев имал чувството, че е в друга държава.

Той успява и да специализира в , чужбина.

Още през 1998 г. започва обучение в швейцарски ресторант с една мишлен звезда. Сестра му, която е изтъкнат художник като прабаба им, живее в Швейцария отдавна, изтъкнат артист е с много изложби. Тъкмо тя му помага да започне в престижния ресторант. Иван Манчев отишъл със самочувствие и го сложили да отговаря за гарнитурите. Още в първите дни обаче той открил колко много не знае, понеже работата в швейцарския ресторант била на съвсем друго ниво. Освен това знаел малко английски език, на какъвто и трябвало да комуникира, което представлявало допълнителна трудност. От стрес и притеснение тогава шеф Манчев развил язва. След втория месец в швейцарския ресторант готвачът вече се справял много добре, а със собственика до днес са приятели. Когато отваря свои заведения, Манчев даже праща готвачите, които работят в тях, при колегата си в Швейцария, за да се обучават като него.

Шеф Иван Манчев отваря първия си ресторант през 2003 г., като прилага интересен бизнес подход. Топ кулинарят развил заведението си и успял да го направи успешно не като готвач, а като сервитьор. Причината е, че наел двама силни готвача и знаейки, че умее да продава и да комуникира, Манчев преценил, че е най-добре сам да контактува с клиентите. Така че първите 10 години не излизал от ресторанта си. По-късно отворил още две заведения, като междувременно подхванал и търговия на кухненско оборудване.

В телевизията попада покрай колегата си Андре Токев, популярен от журито в кулинарното шоу „Мастър шеф” по Би Ти Ви, както и с присъдата си за шофиране в нетрезво състояние, заради която бе зад решетките няколко месеца. Токев и Манчев са близки приятели отдавна. Навремето водели радио предаване с кулинарни съвети. После Токев станал познато лице от екрана покрай изявите си в ТВ 7, където водел предаване. Когато научил, че се отваря позиция за кулинар в сутрешния блок, Токев веднага се обадил на колегата си. Манчев давал готварски съвети от ефира на ТВ7 в продължение на три години почти безплатно. Бил доволен, че изписват правилно името му и това на ресторанта му. Тъкмо тогава се борел да развие и утвърди първото си заведение, така че се задоволил с тази полза от появяването си пo ТВ7. Парите, казвал е шеф Манчев, винаги идват в резултат на това което правим, но идват после. Първо трябва се извървиш нужния път.

4 Коментара

Надя Хаджийска

преди 5 дни

Евала на този човек от нищо нещо прави ...Защо му спират предаванията ..Заради малоумника Геро Аман от тези олигофрени Рачков Геро няма и да плащам да гледам а забравих и педала Сашко...Кошмари

Коментирай

До Хаджийска!

преди 5 дни

Ти,нещо май не си в ред...!

Коментирай

Йокин

преди 5 дни

За другите не знам,но как тъй ШИ МАХНЕШ,мамин Сашо,от Топлия стол.Или гала,а и многоооооо други, Музиканти.Щото,те СВИРЯТ!!!

Коментирай

Чавдарова

преди 1 ден

Посредствена история, но златният ме часовник добре се видя.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.