Златина Дончева помолила Тато да му пипне члена, актрисата била гадже на Георги Калоянчев

https://hotarena.net/laifstail/zlatina-doncheva-pomolila-tato-da-mu-pipne-chlena-aktrisata-bila-gadzhe-na-georgi-kaloyanchev HotArena.net
Златина Дончева помолила Тато да му пипне члена, актрисата била гадже на Георги Калоянчев

Голямата българска актриса Златина Дончева отлетя на небето при съпруга си Иван Джамбазов и самоубилия се през 2009-а техен син Ивайло. Звездата от „Капитан Петко войвода”, „С деца на море”, „Адио, Рио” и „Селянинът с колелото” издъхна на 91 на 18 февруари. Ако смъртта не я беше покосила, само след месец старицата щеше да прави панахида на мъжа си – също много популярен артист, по случай първата годишнина от кончината му.

 

Дончева, е от онези представителки на художествено-творческата ни интелигенция, които са имали редкия шанс да пипнат дюкяна на Тодор Живков. До директно съприкосновение с мъжествеността на бившия Първи обаче така и не се стигнало. Просто Тато не позволил чужда ръка да докосва слабините му.

След някакъв спектакъл Златина се озовала в ресторант на една маса с Живков. От УБО я настанили точно до държавния глава. Предястието тогава било домат, пълен със „Снежанка”. Бай Тошо решил да си хапне и поднасяйки вилицата към устата си, накапал с млечната салата черния си раиран костюм. Петното се лепнало на панталона му баш там, където била мъжката му гордост.

„Не видя той точно какво е станало, защото говореше и се смееше. Аз много тактично му обясних, че се е накапал със салатата на дюкяна. Помолих го да ми позволи да го избърша. Живков започна да се суети, да търси кърпа, та взех да го успокоявам: „Няма проблем за вас! Нали ходите в завода? За вас ще ушият още 10 костюма”, разказа приживе пред „Уикенд” дългогодишната звезда на Сатиричния театър. И допълни, че щом си поизтрил сам мазньоча, Тато приел поканата й за танц. По време на тангото й прошушнал колко я харесва като актриса и й предложил да му сподели проблемите си, та да й ги разреши.

Дончева не пожелала облаги от Първия, а в същото време със съпруга и сина й живеели под наем в малка стаичка. Затова после Стефан Гецов я нахокал, че не е поискала жилище. „Птиченцето кацна на рамото ти, а ти го изгони”, рекъл той.

И на стари години Златина продължаваше да се изявява в театъра. В първото десетилетие на новия век с голямата й приятелка Стоянка Мутафова играеха заедно в постановката „Палавите вдовици”. „Не бях излизала 20 години на сцена. Нямах вяра, че ще се справя. Трябваше да играем в Габрово и преди представлението взех да се тюхкам, че не ще успея. Стояна обаче ми вдъхна кураж. След спектакъла ме тупна по рамото и каза: „Ти направи образа, ма!”.

Мутафова на няколко пъти е спасявала живота на Дончева. Веднъж Златина била изпаднала в депресия и примата на българската комедия й помогнала да се съвземе. Друг път във Варна пък съпругата на златния глас от дублажите Иван Джамбазов вдигнала кръвно и рухнала в безсъзнание. Вярната й приятелка извикала „Бърза помощ” и цяла нощ дежурила до леглото й в болницата.

„След като се пооправих, тя поръча такси и се прибрахме в хотела рано призори. Вечерта, преди да излезем на сцената, усетих, че отново вдигам кръвно. Стояна каза: „Няма да играем, щом ти е лошо!”. „И да умра, ще играя!”, отвърнах. Тя пак се обади за линейка и парамедикът ми даде някакви хапчета, които ми смъкнаха кръвното. Излязохме пред публиката и играхме”, откровеничеше приживе майката на скочилия от 11-ия етаж режисьор Ивайло Джамбазов.

Тя, Мутафова и Цветана Гълъбова са ходили в миналото на визитация при Ванга. Трите имали представление в Петрич, а щом свършило, отишли пред дома на ясновидката. Цяла нощ чакали пророчицата да ги приеме. Стояна тогава имала предчувствието, че нашенската Касандра ще й откаже среща. „Няма да иска да ми гледа на мен. Аз нали играя врачки понякога”, притеснявала се великата актриса. И подозренията й се оказали основателни.

„Още от вратата Ванга ни посрещна с думите: „Що не ма поканихте на спектакъла снощи? „Големанов” сте играли!”. После се обърна към Стояна. „Няма да ти гледам на тебе. Ти имитираш! Ша ми имитираш врачки, а?”, рече. Стояна си излезе. На мен и Цветана Ванга ни позна доста. Каза ми: „Що ти е харен мъжът!”, редеше спомени Дончева в последното си интервю за „Уикенд”. 

На нея й беше трудно да закърпва бюджета си на стари години. Пенсията й беше малка и хич не й стигаше. Преди време легендарната актриса дори беше натрупала голям дълг към „Топлофикация” и се принуди да си изключи парното. „Дерат ни както си искат!”, възмущаваше се Златина от монополистите.

Нейната артистична кариера стартирала още в детските й години. Девойката бягала от училище, за да играе в самодеен театър в родния си град Трявна. След завършване на средното си образование пристигнала в София и от гарата – право във ВИТИЗ. Пред театралното училище срещнала чернооко момче с дървено куфарче в ръката. „Попита ме: „Откъде идваш?”. „От Трявна”, отговорих. Момчето продължи: „Аз пък съм от Трънчовица! Казвам се Григор Вачков и идвам тука да кандидатствам, ще ставам артист!”. Поинтересувах се какво носи в куфара. „Сестро, от село ми дадоха ляб, пълен куфан! Ще си купувам и бозъ! Имам малко пари, бозъта струва стотинки, ще топя ляба в бозътъ и той ще става за ядене! По скоро да ни приемат и да дават стипендията!”, отвърна ми той. Минаха години и Григор Вачков стана голям актьор. В студентските ни години що домашни колети с храна сме изяли заедно! Тогава, в началото, живях на квартира при сестрата на Стефан Данаилов – Росица. Тя беше в моя курс”, споделяла ни е в миналото сладкодумната Златина Дончева.

Във ВИТИЗ тя била гадже на Георги Калоянчев. Връзката им продължила 2-3 години. В онзи период Калата бил приятен момък с къдрава коса. „Много ме разсмиваше, беше изобретателен. Моят бъдещ съпруг Иван Джамбазов ме ревнуваше от него”, смееше се актрисата. Когато в началото на века Калоянчев чествал 50 години сценична кариера, тя излязла на сцената й го похвалила. „Той е не само изключителен артист и човек, но и голям любовник!”, рекла на микрофона. В залата бил и Георги Първанов. След края на речта й президентът я поздравил: „Прекрасно, прекрасно, добре го измислихте, госпожо Дончева!”.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.