Петър Дочев се мръщи на 3500 лева хонорар

https://hotarena.net/lubopitno/petar-dochev-se-mrashti-na-3500-leva-honorar HotArena.net
Петър Дочев  се мръщи на  3500 лева хонорар

Заплатите и хонорарите по принцип са фирмена тайна и никой здравомислещ човек не ги коментира в публичното пространство, но Петър Дочев май не е чувал това правило. Водещият на „Преди обед” подробно разказа в предаването на Би Ти Ви как се е пазарил за хонорар, още като бил студент, и взел 3500 лева за снимки в реклама, което според него е било прекалено малко.

 

От години се тръби наляво и надясно колко ниски са заплатите на актьорите, но вероятно аршинът, с който те мерят, не е същият като на повечето хора в България. Защото Петър Дочев в национален ефир преди няколко дни каза, че 1000 лева за снимки в реклама на студент във втори курс, които обикновено продължават ден или два дни, са смешно ниска сума, а 3500 също не било достатъчно. Той сподели в „Преди обед” собствения си опит с пазаренето за хонорари, който прилагал още като студент, когато не е имал никакъв опит като професионален актьор, но вече е познавал в детайли най-важното качество в условията на пазарна икономика – да се пазариш за заплата.

Като бил второкурсник в НАТФИЗ, Петър Дочев отишъл на кастинг за реклама, разказа наскоро самият той в „Преди обед”. На същия кастинг били и много негови колеги от Театралната академия, които умирали от страх дали ще се справят. Той обаче хладнокръвно си чакал реда за среща с комисията, а когато застанал пред нея, обявил, че не е актьор. Уж се занимавал с нещо друго, но от време на време го снимали в реклами, защото имал подходяща външност. Няколко дни по-късно му звъннали, за да му предложат работата – снимки в реклама. Хонорарът – 1000 лева. Хитрият Дочев казал, че понеже не е актьор, ще се консултира с приятели от кинобранша дали да приема такава оферта. Помолил да му звъннат отново след 20 минути. Разбира се, през тези 20 минути той не се консултирал с никого, но след като те изтегли, хонорарът вече бил 3500 лева – „Което пак е малко!”, подчерта в ефир водещият на „Преди обед”.

Няма как човек да не се зачуди, ако 3500 лева са малко за участие в реклама, което те ангажира за ден-два, и то още докато си студент във втори курс, какъв ли е хонорарът на водещия за ежедневната му работа в шоуто на Би Ти Ви? За предшественика му на мястото до Деси Стоянова се говореше, че още преди две години се е разписвал срещу 7500 лева среден месечен хонорар. Оттогава досега инфлацията е изяла голяма част от тези пари, но все пак се смята, че Дочев би трябвало да взима по-малко от Кадиев, най-малкото защото е по-слабо известен. Но с този талант да се пазари нищо чудно и да е надскочил хонорара на Сашо.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.