22 години без Желязната лейди на малкия екран: Бригита Чолакова остава без деца заради спонтанен аборт в 4-ия месец

13889
17 Октомври 2021, 14:21


Ако беше жива, на 12 октомври Бригита Чолакова щеше да навърши достолепните 88 години. Желязната лейди или Железният Ханс, както всички в БНТ наричат звездата от синия екран, умира на 5 октомври 1999 г. във вилата си в Панчарево. Намерена е безжизнена от свои близки, които разбиват вратата.

В уречения ден Бригита имала обяд с Кеворк Кеворкян. След като не се явила на уговорената среща – нещо нетипично за нея, той веднага се обадил на роднините й. Уви, вече е късно – Бригита Чолакова явно е починала в съня си същата сутрин. Приживе къщата й в Панчарево е известно сред соц елита с безкрайните купони, на които се правели яки запивания и се носели лакърдии до зори. Там присъствал целия червен елит от музиканти, артисти, певци и спортисти. Любезната домакиня не връщала никого, стига да й е драг на сърцето.

До последно за Бригита Чолакова се грижат нейните племенници – децата на брат й, които тя гледа като свои деца от малки. В годините на соца за хлапетата се пазарува винаги от „Кореком” и винаги най-доброто. Възприемат я като своя втора майка. Именно те организират и панихидите всяка година. По тяхна информация звездата умира в съня си от тромб, който запушва притока на кръв към сърцето.

Въпреки, че има три брака, Бригита остава без деца заради спонтанен аборт в средата на четвъртия месец. Докато се вози в автобус, шофьорът набива внезапно спирачки. Журналистката изхвърча от последната седалка и малко по-късно разбира, че е направила спонтанен аборт. Това се случва по време на първия й брак с национала по волейбол Борис Николов, който е с цели 12 години по-възрастен от нея. През годините Бригита умело крие драмата си и с нищо не показва, че се чувства подтисната или непълноценна жена. Напротив, влиза в телевизията с гордо вдигната глава, безупречна прическа и грим, който сама си нанасяв минутите преди ефир.

Да бъде перфектна в работата и във външния си вид е закон за Бригита Чолакова, която с немска точност пристига на работното си място винаги 5 минути по-рано и веднага с мили, но категорични думи организира работата на екипа.

„През годините много хора се опитваха да й подхвърлят идеята, че е добре да си осинови дете. Почти след всеки брак й натякваха, че трябва да стане майка. Предлагаха й връзки, за да вземе дете. Но тя не пожела. Беше привързана към децата на брат си и сякаш усещаше, че те ще са с нея до последно, както и стана. На тях остави разкошния си апартамент в София и къщата в Панчарево. За онези времена това беше много. Сега богатството се оценява в други размери... Племенниците наследиха и спестяванията й, които не бяха малко, но не бяха и много, пък и левът бързо се обезцени.

Хората по времето на соца много я обичаха. В цяла България я познаваха и всички искаха да я пипнат за късмет, когато беше по работа в провинцията. В София пък редовно й носеха баници, погачи, всевъзможни вкусотии. Оставяха ги на входа на телевизията. Бригита се чудеше какво да ги прави, черпеше с тях колегите. Ракия –домошарка също не липсваше, най-отбрани коняци имаше. Тя имаше малко по-особено отношение към храната и никога не преяждаше. Опитваше от това-онова, но не прекаляваше и казваше, че човек трябва да става леко гладен от масата. Напук на слуховете, с алкохола нямаше никакви проблеми, пиеше нормално, даже малко.

Нямаше комплекси и от липсата на деца, нито от трите си провалени брака. Напротив, влагаше много енергия в работата си. Когато в ефир се завъртя предаването й „Стил”, зрителите бяха като омагьосани. Такова нещо в националния ефир на страната ни не беше излъчвано. „ТВ неделник”, „Пожелахте да видите”, „ТВ обектив” – всичко, до което се докоснеше, превръщаше в изключителен рейтинг. Имаше невероятно влиняие над аудиторията. Тя беше и си остана  първата и засега единствена Желязна лейди на малкия екран. Обучи много млади колеги на телевизионна журналистика. Повечето са й благодарни, но има и такива, който бързо я забравиха ”, припомнят колежки на Бригита Чолакова, които не могат да я забравят.

Гита, както на умалително наричат Бригита, била доста влюбчива натура. Развела се с първия си съпруг, защото се влюбила в друг и му съобщила новината директно, без заобиколки - право в очите. След бракоразводното дело с Борис двамата отишли на ресторант и се напили. Така ознаменували края на брака си, който не бил от най-хармоничните.

За втори път влязла в гражданското с музиканта Христо Чолаков-Чандо, който загива в самолетната катастрофа с Паша Христова. Влюбената Бригита решава да запази фамилията му след неговата кончина. Казва, че именно той е любовта на живота си.

Третият път журналистката разписва с барабаниста от Симфоничния оркестър на Българското радио - Божидар Карагьозов. Бракът не просъществува дълго и тв звездата решава, че е по-добре да живее сама, отколкото да бъде зле придружена. Носят се слухове, че мъжа й понякога й посяга, които тя отрича с думите: „Да ме бие мъж? Вие чувате ли се?! По-скоро аз ще набия някого!”

Каквото и да се случвало в живота на Бригита Чолакова, тя винаги подържа дух и визия. След промените започнала работа като пиар на ген. Атанасс Семерджиев, макар че цял живот се афиширала като върл антикомунист. Решението й учудило всички в телевизията майка. Веднага тръгнал слух, че е любовница на авторитетния за времето си мъж под пагон. Двамата обикаляли страната и Чолакова ентусиазирано се включвала в агитацията. Отишли обаче в едно село и тя се обърнала към събралите се жени с култовата реплика: „Как не ви е срам?! Защо сте облечени в тези сини престилки?! Ще ви избягат мъжете”! Работничките били нахокани заради външния си вид. Бригита им наредила, че трябва да се поддържат, да ходят на фризьор, да имат прическа и грим.

След това спонтанно слово ген. Семереджиев решил, че няма как легендарната журналистка да му бъде повече пресаташе. Двамата се разделили и в професионален, и в личен план. Въпреки това до последно се уважавали.

Малцина знаят, че красивата водеща с майка германка и баща българин е била говорител на Централна гара, като през определено време обявявал кой влак на кой коловоз се намира и закъде ще пътува. Била е и конферансие в цирка. Кариерата й в телевизията започва със „Златният Орфей” през 1968 г. Заедно с Хачо Бояджиев утвърждават работата в екип и правят едни от най-култовите предавания в ефир.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени