Аминокиселини за спортуващи

24 Септември 2021, 10:07


Аминокиселините представляват едни от основните изграждащи съставни части на човешкия организъм. Тяхната главна дейност е свързана с възобновяването на тъканите, но освен това взимат участие и във формирането на самите клетки. Те подпомагат активността на мускулите, както и разпространението на кислорода в целия организъм.

 

Аминокиселините изграждат белтъчините, което означава, че изграждат и самите мускули. Реално участие в съставянето на белтъчините взимат около 20 вида аминокиселини, а като цяло са познати над 150 разновидности. Делят се на незаменими и заменими.

 

Незаменимите, или още наричани есенциални, не се произвеждат сами в организма и се налага да бъдат приемани чрез храната или чрез хранителни добавки, особено от активно спортуващите хора.

 

Другият вид – заменимите, или неесенциални аминокиселини, организмът ни може да произведе сам, ако се усети липсата им.

 

Защо да приемаме аминокиселини?

 

За спортуващите е от огромно значение да приемат достатъчно аминокиселини, т.е. белтъчини, защото:

  • Много изследвания сочат, че АК (аминокиселините) активно съдействат при регенерирането и натрупването на мускулна маса.
  • АК имат благоприятно действие при умора и сериозно физическо натоварване. Това означава, че чрез техния прием под формата на хранителни добавки организмът има повече енергия и тонус и по-лесно се справя със стреса и изтощението.
  • Имунната система също се повлиява отлично благодарение на аминокиселините, тъй като те спомагат образуването на антитела, които да се справят с болести, вируси и бактерии.
  •  

Кои са важните аминокиселини за трениращия човек?

 

  1. Креатинът.

Креатинът е силно значим за активно спортуващите хора, понеже гарантира повече сила за организма. Това пък от своя страна ще допринесе за издръжливост при по-интензивни тренировки и при натоварване с повече тежести. Приемът на креатин ще даде на спортуващия значителни ползи като повишена физическа сила, отличен тонус и енергия. Съдържа се предимно в телешкото месо, както и в някои риби като сьомга и херинга.

 

  1. L-карнитинът.

Когато говорим за отслабване и загуба на тегло, няма как да не споменем именно тази аминокиселина. Тя е основен помощник на спортуващите, които имат за цел загуба на излишни килограми и често се приема като добавка от тях в комбинация с отлично балансирана диета. L-карнитинът действа благоприятно за функцията на мускулите, в това число и на сърцето, което веднага го прави удачен при повечето кардио тренировки. Той е с най-високо съдържание в червеното месо, а в по-малки количества – в млечни продукти, плодове и зеленчуци.

 

  1. ВСАА

В това съкращение всъщност се включват 3 аминокиселини, които реално подпомагат растежа на мускулната маса. Също така, те спомагат възстановяването на организма след тренировка. Това означава, че е добре да се приемат при изпълняването на силови упражнения, както и след засилени тренировки. Месото, рибата и ядките са храните, в които се срещат тези аминокиселини.

 

  1. Бета-аланин

Доста често употребявана добавка за увеличаване на силата и устойчивостта при спортни тренировки е точно бета-аланинът. Неговото действие е свързано с намаляването на киселинността в мускулите, което би допринесло за липсата или отлагането на мускулна треска, умора или мускулни схващания и спазми. Меса, като говеждото, еленското, свинското и рибата тон са с добро съдържание на елементите на тази аминокиселина.

 

Правилният прием на аминокиселини под формата на хранителни добавки при спортуващите, разбира се, може да бъде определен от треньор, който да изготви индивидуален план за тренировки, съчетан с балансирана диета.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени