Мими Николова: С взлом откраднаха архива и живота ми

ДС я привикали да давам показания за "Златният Орфей" и Генко Генов, тя ядосала агентите

https://hotarena.net/az-jenata/mimi-nikolova-s-vzlom-otkradnaha-arhiva-i-zhivota-mi HotArena.net
Мими Николова: С взлом откраднаха архива и живота ми

ДС я привикали да давам показания за "Златният Орфей" и Генко Генов, тя ядосала агентите

"Откраднаха с взлом архива ми! И така откраднаха живота ми!" Това каза певицата Мими Николова. За първи път естрадната ветеранка посочва и човека, който според нея е задигнал безценния й архив, натрупан през над 65-годишната й музикална кариера-"Подозирам за кражбата мой съсед, наркоман."

Николова не разкри какви тайни е съдържал нейният архив, но даде да се разбере, че съдържанието му е било важна част от историята на популярната музика у нас, пише България Днес.
На първо място, това са снимки и записи от "Златният Орфей", чиято първа лауреатка става с песента "Калиакра" през далечната 1965-а именно Мими Николова.

Изпълнителката на златните шлагери от 60-те и 70-те години е много близка на музиколожката Дариана Генова, вдовица на "бащата" на "Орфея" Генко Генов. Самата Генова неведнъж се оплаква в медиите, че почти 90 процента от снимковия архив и телевизионните записи на най-популярния песенен фест по соца у нас са изчезнали от фондовете на БНТ. Сега и тези уникални материали, които Николова е пазила в архива си, са последвани от същата съдба.


Освен чисто творчески причини дългогодишната дружба между Дариана Генова и пионерката на БГ суинга се дължи на човешката доблест на певицата. Единствено пред вестника Николова разкри, че навремето е била привикана в ДС, за да дава показания по следствието срещу Генко Генов.
"За нищо на света не можех да си кривя душата и изтъкнах, че той е забележителен организатор, човек, направил изключително много за българската естрада", според изпълнителката на вечния хит "Замълчи, замълчи".


"Останах с впечатлението, че те не са никак доволни от моите показания. И дори ми се сториха ядосани", спомня си Мими Николова. Тя не е единствената, която не казва лоша дума за разследвания за "корупция и шпионаж" от ДС организатор на "Златният Орфей". Но техните гласове не повлияват на решението "отгоре' Генов да бъде осъден на дълъг престой в затвора, откъдето излиза със силно раклатено здраве и няколко години по-късно умира.


Родната джаз легенда не приема и тезата, че класикът на българската популярна музика Йосиф Цанков е бил отровен, каквато версия се прокрадна в медиите преди няколко години. "Йожи се съсипа заради това, че го уволниха от "Балкантон" и назначиха за директор партиен кадър. Това се отрази пагубно на здравето му", смята 87-гидшната певица. По думите й гениалният маестро имал нелека съдба след 9 септември 1944г. и му се налагало в един период да се прехранва с тежък физически труд. Тя развенчава и още един мит-че е била българската певица, за която Цанков е написал най-много песни.

"Не, това беше Маргрет Николова", посочва джаз и поп ветеранката.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.