Българо-арменски бизнес форум се проведе в столицата

373
17 Август 2020, 10:00


9 арменски предприемачи посетиха столицата в рамките на „Българо-арменски бизнес форум“. Той беше организиран от Търговско-промишлена палата на Армения, както и от Българската търговско-промишлена палата. Съюзът на арменските работодатели се присъедини към усилията за организиране на B2B срещи в рамките на бъдещи форуми.

„Нашите двустранни икономически отношения имат потенциал за развитие. С увереност мога да кажа, че държавата ни е създала благоприятна инвестиционна и бизнес среда“, обобщи Размиг Чакърян – представител на чуждестранната делегация.

По думите му през изминалата година брутният вътрешен продукт на Армения е нараснал със 7,6% - най-високия процент в цяла Европа. „Собствениците на чуждестранни фирми и инвеститорите оценяват темпото на икономическите реформи, безопасността, свободата и откритостта на страната ни. Мнозина дори предпочитат да ни посетят лично и да регистрират бизнес като първа стъпка за навлизане на пазара“, каза още Чакърян, който има фирма в областта на винопроизводството.

От БТПП пък изтъкнаха предимствата на България, като – най-ниски данъци в целия ЕС, ниски оперативни разходи и същевременно квалифицирана работна ръка.

В състава на арменската делегация бяха още 8 компании, които успешно се развиват в областта на въздушния транспорт, електроенергията, банковите инвестиции, сладкарската промишленост и др.

„Имаме споразумения за свободна търговия с почти всички страни от ОНД, а от 2016-а страната е и член на Евразийския икономически съюз. Интеграцията ни в Евразийския икономически съюз може да отвори нови перспективи за чуждестранните инвеститори, които да излязат и на българския“, уточни министърът на икономическо развитие и инвестиции Тигран Хачатрян.

 

Важно внимание се обърна и на туризма между двете страни. През 2019 г. броят на родните пътешественици е паднал с над 30%, докато арменците, посетили България, са се увеличили с 20% спрямо 2018 г.

 

„Армения може да се похвали с древни традиции, които са доста сходни с българските. Особено популярен е виненият туризъм – неслучайно сме претенденти за родината на гроздовия еликсир“, допълни Размиг Чакърян. Той изрази готовност да си сътрудничи както с български фирми, ориентирани във винопроизводството, така и с туроператори във връзка с популяризирането на страната като атрактивна дестинация за винен туризъм.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2020. HotArena | Всички права запазени