Бизнесът: България е все по-предпочитано място за кариера и живот

924
14 Юни 2021, 14:25


В София се проведе най-мащабното събитие на Bulgaria Wants You за 2021 година. "Живот и кариера - защо в България?" изпълни успешно своята мисия да събере на едно място топ специалисти от света на бизнеса и едни от най-големите работодатели у нас.

 

„Мащабът на днешното събитие е без аналог. Във форума взеха участие 19 водещи компании, които буквално търсиха своите нови служители сред гостите на конференцията, чрез щандове с техни представители. Целта на събитието бе да мотивира присъстващите да се развиват у нас и да ги запознае с възможностите за работа, които компаниите в България предоставят.

 

Посетителите имаха възможност да получат безценни съвети от професионалния и житейски опит на реализирани предприемачи и бизнес лидери. Посланието към всички в залата бе едно - „Намери причина да останеш в България“ – разказа Андрей Арнаудов – ТВ продуцент и съосновател на платформата BWY. 

 

Събитието продължи близо 8 часа, а 12 успели българи споделиха своите вдъхновяващи истории от сцената. Форумът започна с личния пример на Иван Христов и Андрей Арнаудов, които разказаха как „провалът“ може да бъде път към успеха. Икономистът Николай Василев отговори най-кратко, точно и ясно на основния въпрос на конференцията - Да останем ли в България? Да, разбира се! Василев посочи, че ние сме страната с най-атрактивни данъци в Европа, което е добра предпоставка за развиване на собствен бизнес.

 

По думите му младите хора избират да учат зад граница поради различни причини, сред които по-големите мащаби и възможности. Той бе категоричен, че по-високият доход не е основната причина младите българи да напускат страната. Николай Василев изтъкна положителна тенденция, че покрай Covid пандемията, повече хора се върнаха, отколкото напуснаха страната, и изрази надежда те да се задържат у нас.

 

Асоциацията на индустриалния капитал в България бе официално обявена като основен партньор на платформата Bulgaria wants you. По думите на председателя на Управителния съвет Васил Велев - създавания в София БВП на жител е 33 300 евро по паритет на покупателна способност, а в ЕС-27 той е средно 30 200 евро. Това прави столицата ни по-привлекателна за живот от други европейски градове, спрямо данните на Евростат за 2020 г.

 

За избора между България и чужбина говори и предприемачът Геновева Христова - Мъри. Тя съпостави предизвикателствата и възможностите пред бизнеса, като даде пример – как може да си базиран в България и същевременно да работиш с целия свят. „Най-бързият начин да повишим качеството и средата на живот в нашата страна е като започнем да създаваме оригинални брандове и креативно съдържание.

 

Максимално бързо трябва да стигнем до ниво на качество, което позволява да изнасяме своя собствена продукция извън граница. За съжаление сме много обременени като народ и веднъж завинаги трябва да се преборим с тази робската психика. Не може цял живот да работим за някой друг. Трябва да градим и творим за самите себе си и за имиджа на България.“

 

Създателят на платформата "Уча се" - Дарин Маджаров акцентира, че повечето хора се страхуват да следват мечтите си, и че ако всички се вслушваме в “хейтърите”, светът просто няма да се движи напред. „Малко преди моята презентация бях на терасата и гледах хората, които бяха навън, обикаляха магазините, ходеха по кафенетата. Те не са лоши хора, разбира се, но поздравявам искрено хората в залата и истински вярвам, че те са избрали да направят нещо стойностно за себе си. Изборът им да бъдат на събитието днес, може да изглежда малка крачка, но именно поредицата от много малки крачки прави големия успех“.

 

Отговор на въпроса: „Защо в България?“ даде и един българин, извървял дългия път от Уолстрийт и световни компании до създаването на собствена такава в България - Андрей Давчев: „Прекарах 5 години на Уолстрийт и реших, че това не е моята работа. Там обаче осъзнах, че всяка една криза крие своите възможности. Взимах заеми, за да плащам обучението си, ходих пеша с един единствен чифт обувки, но така се налага да живее човек, който следва мечтите си.

 

Основателят на Софтуерния университет Светлин Наков говори за технологичната революция и професиите на бъдещето, като посъветва присъстващите да не бъдат роботи. „Трябва да се отърсим от очакването някой да свърши нещо за нас“ - каза той.

Присъстващите в залата оцениха като изключително полезна и лекцията на телевизионната водеща и журналист Анна Цолова. „Как да се представя в най-добрата си светлина?“ бе въпросът, който тя разви пред посетителите, като сподели примери от кариерата си: „Емоционалният контакт е единственото нещо, което никога няма да ни бъде взето от машините и изкуствения интелект. Затова умението да убеждаваме чрез говорене и да се изразяваме въздействащо е и ще бъде незаменимо.“

 

С различен поглед, през географията, проф. Георги Бърдаров представи лекцията си на тема „България - География на свободата“. Писателят носител на Европейската награда за литература вдъхнови публиката и ги подкани към осъзнаване и пробуждане. „Трябва да спрем да се оплакваме, да мрънкаме, да плачем, трябва да се обичаме. Аз обичам България, заради светлите личности изпреварили времето си!“

 

На сцената като лектор се качи и лице, познато на зрителите от телевизионния формат Фермата. Димитър Караиванов говори за това, какво е отговорност, и как да мотивираме себе си и хората около нас. Той направи кратко пътешествие, през собствения си професионален живот. „Всеки има право на избор дали да остане в България, близо до семейството и най-близките си хора или да замине навън да търси щастие, но с риск след години да се прибере в празния си дом. Пожелавам ви мъдростта да изберете правилното за себе си. Аз избрах България и семейството и това ме зарежда с амбиция за работа всеки ден“.

 

Иван Георгиев и Евгени Борисов – професионалисти с предприемачески дух и дългогодишен опит в сектора на изнесените услуги, представиха темата: „Има ли граници твоят успех“. „Изключително важно е, ние като хора, да знаем нашите плюсове и минуси, да живеем с тях и да ги приемаме. Това се отнася и за плюсовете и минусите на държавата, в която сме избрали да се развиваме. В нашата родина плюсовете са много повече и това е предпоставка да постигаме резултати без да излизаме от зоната си на комфорт.“

 

Най-мащабният работодателски форум „Живот и кариера - Защо в България“ завърши, давайки отговори на множество въпроси и бизнес казуси. Посетителите в залата и работодателите, които се включиха, затвърдиха надеждата, че се движим в правилна посока. Bulgaria Wants You продължава да се развива с пълна сила, да дава причина на българите да се завръщат и да остават в родината ни. Най-успешните истории разказани от платформата може да видите тук: https://fb.watch/65UzqSqstf/

Следващото събитие на BWY ще се проведе в град Пловдив на 25 септември.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
до Фигаро
преди месец
0
Аз пък да ти кажа за Америка, че Европа нещо се развали последното десетилетие. Със сериозно отношение към работа и хората около теб, дори да почнеш от минимално заплащане на час (да, в Америка труда се измерва не на заплата, а на час), много скоро започваш да се ориентираш какво искаш да работиш, дали същото като в БГ, дали да учиш за диплома точно по специалност ( за разлика от БГ, тук само диплома по тясна специалност ще ти върши работа, общи дипломи или по друга специалност - все едно нищо нямаш). И след няколко години можеш да се радваш на спокоен и смислен живот при който можеш да гледаш с достойнство към бъдещето си без страхове, че все някой ще те измами за дребни стотинки или ей така, за спорта. Само трябва да забравиш за дребните тарикатлъци и бай Ганьовщина и да се трудиш честно и отговорно. За стандарта на живот да не говорим - красиви, големи къщи с басейн и двор с цветя и дървета за красота на очите, нови коли, уважаване на индивидуалността във всичките и форми - у дома, на..
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Фигаро
преди месец
0
Не знам за САЩ, не съм ходил там, само съм чувал. Чувал съм, че голяма част от фалитите се дължат на това, че хората не могат да си платят елементарни здравни разходи. Чувал съм също, че млади хора умират от диабед тип едно, защото не могат да си позволят инсулина. От това заключвам, че всичко е до едно време. Ако те удари нещстието си труп. Иначе с образование и здраво бачкане навсякъде в нормалния свят ще имаш успех. Целият този висок стандарт в САЩ е за сметка на останалия свят. Ако всички живееха като американците, то ще са ни необходими 8 планети като нашата. Не ми харества живеенето на американците за сметка на природата и за сметка на кражба и използване до избиваме на други народи. Не бих стъпил там. Предпочитам да съм бедняк в Пирин отколкото богаташ в САЩ.
До Чикаго и назад
преди месец
0
Трябва да се работи в насока увеличаване на заплатите в България, за да се върнат българите. Лесно им е на лекторите, които взимат хиляди левове месечна заплата, а какво да кажат хората, които са със заплати под 1000 лева. В западна Европа с минималната заплата можеш да си платиш наема, сметките,транспорта, храната и да спестяваш. Когато това се постигне и в България ще се върнат хората. В момента с 500 лева чисто минимална заплата няма как да се върнат хората от чужбина.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Фигаро
преди месец
0
Ти явно си мислил, че в чужбината масло и мед се лее. Да те успокоя, че е е така. Например. Минималната заплата в Германия за 40 часа работна седмица е малко под 1500 евро. След като си платиш основните осигуровки и данъци ти остават точно 1135 евро. Наемите през последните години скочиха драстично. По що годе големите градове няма как да си наемеш стая или малък апартамент за под 600 евро. Като си платиш ток, вода, парно, като си платиш допълнителните застраховки, които е хубаво да имаш, като си платиш билета за градския транспорт, накрая не ти остава почти нищо и трябва да броиш всяка стотинка, ако не искаш да останеш гладен и да ходиш да просиш при социалните, който ще те одерат до кожа и ще те следят като мръсно куче, особено ако си чужденец. В България ако имаш жилище от мама и тати и ако имаш елементарни способности и малко късмет да взимаш около 1500 лв, имаш много повече отколкото мимималното на запад!
Фигаро
преди месец
0
Аз съм веган. Може ли в България да се правят кинти от веганство?!?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
е
преди месец
0
Важен е стандарта на живот, отношенията между хората и спазването на правила и закони с които се уважава личността и трудът на другия. В БГ това липсва. Всичко друго за което се говори няма как да се случи с магическа пръчка.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
е
преди месец
0
Лъжи, заблуди и илюзии!!! Всичките лектори живеят, работят в чужбина, някои са и женени за чужденци! Докато труда в БГ е оценен като масов стандарт максимум на 6 лв на час - за какво повече да говорим.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени