Царица Маргарита: Радвам се за сватбата на снаха ми, тя имаше тежки години с болния ми син!

09 Септември 2022, 12:02


Новината за сватбата на Мириам де Унгрия  с йорданския принц Гази  бин  Мохамед беше доста изненадваща. Никой не беше наясно, че вдовицата на княз Кардам отново е открила любовта.

 В Испания дори се спекулираше, че е цар Симеон и царица Маргарита не са знаели за сватбата на снаха си. Нещо, което се оказва далеч от реалността. Мириам, която винаги е била много близка със семейството на починалия си съпруг, информирала бабата и дядото на децата си по бащина линия за плановете си за сватба. Това потвърди и самата Маргарита.

"Да, знаех, че ще се омъжва, и много се радвам за нея. Разбира се, че съм много щастлива за нея. Мириам го заслужава. Имаше много тежки години със сина ми, който беше много болен. Много се радвам наистина", сподели царицата пред испанското списание Hola!

Ден преди сватбата, на рождения ден на Мириам, тя и нейните деца са посетили мемориала в памет на Кардам, който е издигнат край река Йордан. (На снимката горе: Борис, Мириам и Белтран на мемориала на княз Кардам край река Йордан)

Мириам е родена на 2 септември 1963 г. в Мадрид като доня Мириям Унгрия и Лопес, дъщеря на дон Бернардо Унгрия и Лопес и доня Мария дел Кармен Лопес и Олеага (починала през 2019 г.). Завършила е история и география, като се специализира в история на изкуството в университета "Компулетенсе" в Мадрид. След това учи джемология, изработване на бижута, дизайн на бижута, подредба на скъпоценни камъни и восъчни модели в Европейския център за изработване на бижута към университета в Овиедо. Тя създава собствена модна линия MdeU.

На 7 юли 1996 г. в православната църква "Сантос Адреас и Деметрио" в Манрид, доня Мириам Унгрия и Лопес се омъжва за престолонаследника на България Кардам, княз Търновски (роден на 2 декември 1962 г. в Мадрид“. Кардам бе най-големият син на цар Симеон II (роден през 1937 г.) и царица Маргарита (родена 1935 г. като Маргарита Гомес-Асебо и Кехуеля). Княз Кардам и княгиня Мириам имат двама синове Борис (роден 1997 г.) и Белтран (роден 1999 г.), които са кръстени в православната вяра.

На 15 август 2008 г. Кардам и Мириам катастрофират в Мадрид. И двамата са с тежки травми, но Мириам успява да се възстанови. Кардам обаче е с черепно-мозъчна травма и остава в кома. Съпругата му, която остава католичка след сватбата се покръства в православната вяра като жест към семейството на съпруга си. Княз Кардам почина на 7 април 2015 г. в Мадрид след близо 7-годишна кома.

Принц Гази бин Мохамед е роден на 15 октомври 1966 г. в Аман. Той е син на принц Мохамед бин Талал (1940–2021) и неговата първа съпруга принцеса Фериял (родена 1945 г. като Иршаид). Негов вуйчо е покойният йордански крал Хюсеин, което го прави първи братовчед на сегашния монарх Абдула II.

Принцът е завършил престижната гимназия "Хароу" в Лондон. След това взема диплома по литература в "Пристън" през 1988 г. Докторатът си по модерна и средновековна литература защитава в колежа "Тринити" към "Кеймбридж". Темата му е "Какво е да се влюбиш?: Изучаване на литературите архитип на любовта". Принцът е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специален пратен на краля. Той е бил и негов регент.

От момента на сватбата им на 4 май 1997 г. до развода през 2021 г., принц Гази бин Мохамед бе женен за принцеса Ареж Гази (преди Завави). Имат четири деца: принцеса Тасним (1999), принц Абдула (2001), принцеса Джена (2003) и принцеса Салсабел (2014).

На 18 май 2021 г. Кралското хашемидско семейство на Йордания обяви, че титлата на принцеса Ареж Гази се променя на принцеса Ареж бинт Омал Ал Завави. Подобни съобщения се използват за обявяването на развод.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени