Делото за убийството на Милен Цветков се точи точно три години след смъртта му

19 Април 2023, 07:11


Днес се навършват три години от смъртта на Милен Цветков, а датата съвпада с делото във Върховния касационен съд, което ще се гледа за катастрофата, отнела живота на великолепния журналист.

"Съвпадението е напълно случайно и жена му, както и дъщеря му Калина няма да присъстват в залата. Те направиха панихидата от кончината на Милен преди Великден", съобщи адвокатката на семейството Надежда Ковачева.

За да не преживява отново кошмара, дъщерята на водещия Калина, която от години живее в Хага, не идва на съдебните заседания. Майката на малкият му син Боян - Ивета, обаче винаги е там.

Преди делото да стигне до ВКС, две съдебни инстанции осъдиха студента по икономика в Германия Кристиан на 9 години затвор. Днес обаче делото се връща за ново разглеждане на втора инстанция да бъде оправдан или да получи по-малко наказание той.

Децата на Милен Цветков продължават да пледират, че катастрофата е причинена умишлено. За по-високо наказание ще настоява прокуратурата.

 

 

15 г. решетки иска прокуратурата за убиеца на Милен Цветков

Днес Милен трябваше да стане на 56. Орлите не умират, те отлитат

 

Калина и Дана, дъщерята и жената на журналиста
Калина и Дана, дъщерята и жената на журналиста

В жалбата си до ВКС адвокатите на Калина Цветкова - Надежда Ковачева и Яким Стоянов, пишат, че младият мъж, който вече е на 25 години, не е предприел никакви мерки за преодоляване на възможните последици. Вместо да опита да спре или да намали, той преминал на червен светофар със скорост 99 км/ч кръстовището на бул. "Черни връх". В колата били още приятелят му Георги и годеницата на Кристиан - Симона. Двамата обаче не видели нищо, защото си гледали телефоните. В това време субаруто на Милен Цветков било спряло на светофара, а джипът на Кристиан го смачкал.

Журналистът издъхва в линейката на път за болницата от сърдечна тампонада, настъпила вследствие на частично разкъсване на гръдната аорта, довело до излив на кръв в сърдечната торбичка. Имал е също тежка гръдно-коремна травма, като уврежданията се дължат на удари на тялото във вътрешните части на автомобила. Макар кръвната проба на Кристиан Николов да установи три вида наркотици, той категорично отрича да е употребявал дрога. Не съм ползвал наркотици - нито тежки, нито леки. Дрогата не се вписва в начина ми на живот. Всеки носи своя кръст, аз ще нося моя до края на живота си, заяви той пред Софийския апелативен съд през октомври миналата година.

Според адвокатите му дрогата е сложена в питието му в деня преди катастрофата по време на купон в дома му. На 18 април 2020 г. Кристиан и приятелите му празнуват рождения ден на годеницата му Симона. Компанията първо планирала веселие на Витоша, но заради пандемията и извънредното положение не били допуснати от полицаи до планината. Пред съда Кристиан обясни, че докато разчиствал, видял един шот на масата, изпил го и се почувствал много зле. След което си легнал и се събудил по обед на 19 април. В късния следобед той, Симона и Георги Иванов тръгнали да търсят някъде да хапнат.

Какво ще реши ВКС, няма да стане ясно в деня, когато се навършват 3 години от смъртта на журналиста. Според закона върховните магистрати не обявяват решенията си веднага, а в едномесечен срок, който е препоръчителен.

Междувременно почти е готов новият филм за Милен Цветков. Филмът ще бъде осъществен от продуцентската къща "Аффлатус", съобщи нейният собственик Веселин Диманов. "Все още работим по темата. До месец ще сме готови", съобщи Диманов.

Паметта на Цветков и тази година ще бъде почетена от неговите приятели, които се събират мълчаливо на мястото, където се случи зловещата катастрофа на столичния булевард, палят свещи и поднасят цветя.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени