Димитър от „Пътят на честта” въртял алъш-вериш с ... легени

29 Декември 2019, 17:00


Благовест Благоев, който играе пияницата Димитър – кошмарът на Кера (актрисата Силвия Петкова) в сериала „Пътят на честта”, бил доста находчив на младини. Актьорът, познат от няколко постановки на Народния театър „Иван Вазов”, въртял търговия по време на югоембаргото. Вървяло му, а и било лесно, тъй като е от Видин и със съмишлениците му били наясно и с маршрутите, и със спецификата на този алъш-вериш, научи HotArena.

„През 1994 г. във Видин се разпадна всичко. По време на югоембаргото правехме амбулантна търговия със Сърбия. Какво ли не сме продавали, легени и всякакви чудеса от пластмаси. На границата имаше върволици от баби, които бутаха мотори с туби бензин, да карат не можеха. Ние бяхме организирани, дивни тийнейджъри. От бензина изкарвахме много пари. Влечеше ни София, събота - неделя пътувахме, дискотека в „Ялта”, стаята в хотел „Родина” струваше 10 марки”, споделял е Благовест.

Той израснал през 90-те години, в най-бандитските времена, както ги е определял, но родителите му не се притеснявали за него, защото бил изцяло концентриран върху баскетбола. Благовест се посветил на спорта, след като между седми и осми клас рязко дръпнал на височина и доста се извисявал над съучениците си. Пубертетът му преминал в учене, баскетбол и „амбулантна търговия”, колкото да си изкара джобни. Не е прекалявал с алкохола, както героят му в сериала „Пътят на честта”, а цигара хванал чак след казармата, за която е казвал, че не го направила мъж, но пък убила всичко детско в него.

Благовест припознава актьорството като свое призвание под влиянието на учителката си по литература. Или по-точно след като веднъж тя го принудила да научи стихотворение на Вапцаров със заплахата, че ако не го представи до 45 минути, ще има двойка за годината. Добре, че бил този ултиматум. Иначе до преди това Благовест винаги е бил душата на компанията, духовит, обичал да пресъздава характери. Съвсем не му хрумвало обаче, че може да превърне хобито си да забавлява с имитации в професия. Въпросният ден, в който бил нахокан от учителката, Благовест не изпълнил зададената задача да научи стихотворение на големия поет. Същото направил и негов приятел. „Той научи „Борбата е безмилостно жестока”, аз – „Прощално”. И го изпълних. Учителката каза: „Благовест, ти трябва да кандидатстваш във ВИТИЗ+. Пуснах го покрай ушите си. Исках да стана професионален баскетболист., треньор или да уча за кинезитерапевт”, споделял е новата звезда на родното кино.

Баща му го разубедил. И то само как. Завел го да види как играчи на видинския отбор по баскетбол копаят дупки за пътното, след като са приключили спортната си кариера. „Това ли искаш, моето момче - да копаеш дупки на улицата?! Е, реших, че искам друго”, казма Благовест Благоев. Така се отказал да гони спортна кариера и започнала одисеята му да се добере до НАТФИЗ.

Амбициозният младеж kандидатствал пет пъти от 1994 до 2000 г.  Покрай неуспешните опити да влезе в академията, през 1998 г. го приели актьорско майсторство в Благоевград. Учил при проф. Енчо Халачев, който му казвал: „Имаш всичко и за НАТФИЗ, и за Народния театър”. На Благовест му струвало невъзможно. И все пак не се отказал, даже започнал да ходи на уроци при Надежда Сейкова. През 2000 г. най-сетне бил приет в „Куклено майсторство” в академията. „Водя куклите, те не живеят, но зарядът, с който се опитвах да ги съживя, беше много забавен. Комисията се заливаше от смях. Проф. Румен Рачев ми каза – разкажи един виц. И ме приеха най-накрая като във виц. Завърших в класа на доц. Жени Пашова и доц. Петър Пашов. Те са моите духовни родители”, споделял е Благовест.

След дипломирането си, актьорът продължил да бори предизвикателства, но никога не позволявал да го сломят. Знаел, че трябва да полага усилия, като в баскетбола, за да постигне мечтите си. Няколко години играе в Кърджалийския театър. В един момент получава златен шанс. Лили Абаджиева го кани да играе Лъки в нейната постановка на „В очакване на Годо” в Сатиричния театър, а покрай това Павел Васев го назначил на щат. Оттук Благовест Благоев започва да жъне успехи. Играе в постановки на Мариус Куркински, Камен Донев, но покрай смяната на директорите на театъра го уволнили. „Стана по административен начин, вземи тази молба, подпиши я. В същия момент ми се ражда дете. Чукам на вратата на бюрото по труда...”, спомня си  Благовест.

Той продължава да следва житейската си философия, че с труд и усилия се гради успех, и не след дълго получава поредното потвърждение. Един ден Камен Донев му се обажда и го кани в два свои спектакъла. Трябвало да замества Захари Бахаров, който по това време тъкмо е спечелил роля в „Игра на тронове” и заминава за снимки в Англия. Благовест научил текстовете за седмица. Появил се на репетиции и след няколко дни вече играе на сцената на Народния театър. Директорът Павел Васев много го харесал и го поканил да участва в няколко други представления, а после и да стане част от трупата на театъра.

„Тодор Колев казваше: „Пропусни 5 лева сега, защото утре ще вземеш 50”, цитира го Благовест и стриктно се придържа към това правило. Въпреки всички изпитания, през които е трябвало да премине, актьорът никога не е правил компромиси в професията. „Никога не съм се занимавал с нещо, което не ми харесва. За 20 години, щом сега разбирате за мен, колко ли пъти съм отказвал по 5 лева?!”, подчертава той.

Професионалната му биография е истинско потвърждение. Благовест Блатоев печели ролята на Димитър в сериала „Пътят на честта”, след като се явява на кастинг. Актьорът се познава с режисьора Виктор Божинов още от филма му „Възвишение”, където играе Наш Тотко. „След кастинга тръгвам да се прибирам, а студиата бяха далеч. Докато чаках такси, покрай мен мина кола и спря. В нея беше Милена Фучеджиева, главната сценаристка, която присъстваше на кастинга. Тя ме покани да се кача в колата и докато пътувахме, поприказвахме. Мисля, че тогава везните се наклониха към мен”, смята Благовест Благоев.

Той става доста популярен покрай сериала „Пътят на честта”, дори сред тийнейджърите. Получава доста писма, в който младежи му споделят колко харесват персонажа му. Актьорът се надява, че не е, заради поведението на героя, а защото го представя достоверно. „Смятам, че човек не се ражда лош. Пътят, по който върви, го кара да стане такъв в един определен момент. Аз мога ли да бъда съдник на това Димитър какво прави?! Не мога. Там си има друг съд, според мен. Но съм срещал такива хора – които пият, изпадат в подобни състояния, които таят и изразяват жестока агресия поради ред причини. Смятам, че най-често причината за агресията се крие в семейните взаимоотношения. Моята философия за живот е напълно различна от тази на моя персонаж в сериала”, споделя Благовест, цитиран от Уикенд.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени