Ексклузивно: Рапърите от група СкандаУ правиха любов с фолк звездата Алисия и вижте какво им се случи!

26 Юли 2015, 12:25


На 14.07.2015г. рапърите Йонислав Йотов – Тото и Лъчезар Евтимов - Лъчо, създатели и членове на българската хип-хоп банда СкандаУ, представиха най-новото си музикално предложение „Моят рай“, съвместно с фолк певицата Алисия и N.A.S.O.

 

 

Посещаемостта на видеото в YouTube към парчето с R&B звучене се движи доста добре, съдейки по броя гледания, които към днешна дата вече достигат до 595 950. Частта от припева -„Правим ли го, е любов“, пък е една от най-повтаряните фрази в социалните мрежи за последната седмица. Отделно, песента е получила 96% положителен вот. Това я причислява към малкото български музикални продукции, излезли от началото на годината до сега, които могат да се похвалят със същия успех.

 

 

Докато почитателите на Алисия единодушно одобриха крайния резултат от намерението на фолк певицата да се изяви в друг музикален стил , то част от феновете на рап групата СкандаУ не се поколеба да обвини членовете й Тото и Лъчо , че „са се продали на чалгата“ и че „са предали рапа“.

 

 

Коренно различните реакции, които колаборацията „Моят рай“ предизвика у почитателите на единия жанр и тези на другия, се превърнаха в повод репортер на HotArena да се свърже с момчетата от СкандаУ. Но по тази тема – по-надолу ще четете, тъй като на този етап още не сте готови за нея.

 

 

Няма да разкриваме подробности около цялостния творчески път на хип-хоп групата, нито пък ще ви запознаваме с двамата й членове поотделно. Причините да не го направим се изчерпват с философското заключение на Тото и Лъчо, че „хората ще разберат детайли за тях, едва след като си отидат“.

 

 

Рязко прескачаме 5-годишната история на СкандаУ като част от българската хип-хоп култура, за да се пренесем по-трайно в един единствен ден – вторник. Датата е 14 юли, а броят на летата – 2015. Краткото времетраене на този конкретен и „скандауен“ творчески период ще си тежи на мястото в неписаната биография на групата, не по-малко от дългото – на предходния.

 

 

След като изчетете текста до края, ще узнаете всички аргументи, подкрепящи горната хипотеза. Но и за това не сте готови все още.

 

 

Ден, два, три... Седмица, две, три... преди „Моят рай“ в YouTube и по телевизиите да се роди

 

 

На първо време – ето едно почти-резюме от Лъчо, което изчерпателно описва целия процес, в резултат на който се появи „Моят рай“ - от планирането, към изготвянето, до финализирането и публикуването му:

 

 

„N.A.S.O ни се обади по телефона и ни каза нещо от сорта на: „Пичове, имам един инструментал с канто (мелодия) на припева. Търся му текст. Проектът е за Алисия! Абстрахирайте се от името, гоним модерно звучене! Пишете го така - все едно е за някоя мацка от попа!".

 

 

След което ние написахме текст, за около ден, и отидохме да направим демо запис при N.A.S.O, който (демо запис) да изпратим на Алисия, за да каже дали й харесва или не. N.A.S.O записа част от текста върху демото, другата част записахме ние и го пратихме на Алисия.

 

 

Ние с Тото се прибрахме и чакахме отговор - дали са нужни корекции и ако да - какви. N.A.S.O ни се обади малко по-късно, същата вечер, и каза: „Момчета, Алисия много се изкефи и попита дали може да останат гласовете ви в песента". Направихме бързо „съвещание“ по Skype, обсъдихме евентуалните плюсове и минуси и се съгласихме, при условието да участваме в проекта, от начало до край, не само като присъствие на мъжки глас, който нито ще го пише като име в заглавието, нито ще го има и в клипа!

 

 

Алисия се съгласи и: БУМ! Парчето е колкото на Алисия, толкова на N.A.S.O, толкова и наше! Всички сме работили по него усърдно, давайки най-доброто от себе си! НАШЕ! Като по първоначална идея - нито ние, нито N.A.S.O, трябваше да участваме в песента. Просто така се случи - things escalated quickly!“.

 

 

Да бъде с Алисия, или да не бъде


 

А) Да не бъде?

 

 

Рапърите не крият, че са имали колебания дали да запишат дует с Алисия, или да подминат възможността. В дъното на дилемата стоели скруполите на техните почитатели.

 

 

„Ние сме едни от малкото рап изпълнители късметлии, които имаме не ФЕНОВЕ, а УЛТРАСИ“, отбелязва Тото.

 

 

И продължава да реди характерните особености на въпросната аудитория слушатели: „Те знаят всичко за нас, знаят всяка наша реплика в песните, робуват на всяко наше мнение. Просто имаме късмета да сме в таргет, който е малък на брой, но ние сме царете му. За нашите фенове не съществуват други освен СКАНДАУ. Което ни радва и натъжава, защото ние самите не сме такива фенове на СкандаУ и рапа, като цало, каквито са те“.

 

 

Лъчо пък е имал колебания от друго естество – приел е, че ще има хейтърски нападения към него и колегата му. Имал е опасения, обаче, че тези хули може да връхлетят Алисия (вече е спокоен, че реалността се размина с това негово очакване).

 

 

Б) Да бъде!

 

 

„Моят рай“ вече е налице. Друга немаловажна причина, която е съвкупност от още няколко съществени елемента, се е оказала по-мощна от колебанията на артистите.

 

 

От другата страна на монетата пък стоят: времето, кариерата, парите, експериментите, развитието, любопитството, семейството и много други неща, които за нас са важни толкова, колкото и феновете ни. Но пък важното за нас, не е важно за тях.

 

 

За протокола - ние имаме 10 песни с клипове и още толкова на брой без. Инвестираме пари, защото всичко по веригата за една песен се заплаща. Лишаваме не приятелите и роднините си от нас, а себе си от тях, което боли неимоверно.

 

 

Правим всичко, за да можем да успеем в музиката, която харесваме и обичаме, но досега все не ни се получава.

 

 

Изведнъж, когато сме на ръба да се откажем, се появява нещо, което никога не сме обмисляли дори, като стъпка към успеха. Но понякога съдбата си прави кофти шеги и накрая ти показва как ще стане - каца птичето на твоето рамо и ти трябва да решиш - подава ли ти ръка успехът, или си прави майтап.

 

 

Толкова песни направихме и се оказаха майтап, че „Моят рай“ май се оказа ръката.

 

 

Хванахме я, станахме ДЕМОНИ В НЕЧИЙ РАЙ, обяснява Тото.

 

 

След изчерпателността му, Лъчо отбелязва, че се радва, че парчето е получило 96% положителен вот според YouTube, което ясно показва, че участието им в подобен проект не е грешка. Нито те, нито приятелите им са подозирали, че „Моят рай“ ще пожъне такъв успех.

 

 

„А и като бивши футболисти, винаги сме се шегували с това, че ако ще правим проект с изпълнител от другия жанр, то това ще бъде с Алисия! Пък и да си го кажем - нейната чалга е повече поп от попа на някои поп певачици!“, вметва още рап музикантът.

 

 

Райски победи

 

 

С появата на „Моят рай“ група СкандаУ е забогатяла. Не става дума за финансови постъпления, обаче.

 

 

Спечелихме респекта на супер много хора в рапа, които смятаха, че няма как да се направи песен с поп фолк певица, която да не звучи като чалга. И имайки предвид как „залязоха луните на Килата", беше ясно, че никой няма да може да се справи. Обаче не се сетиха за нас.

 

 

Спечелихме много свобода. Представи си го така: ти си птица, а популярността на песните ти и одобрението е пространство. Има няколко пространства Рап, Поп, R&B Поп фолк. До сега си летял в едно много, много, много малко ъгълче на Рапа, а същевременно си съзнавал, че си един от супер малкото, които могат да летят навсякъде.

 

 

В един момент от друго пространство ти подават ръка и се оказва, че от там почваш да летиш във всичките - РАП, ПОП, R&B и ПОП ФОЛК. Просто печелиш свобода, можеш да правиш каквото си поискаш, да експериментираш, да правиш лупинги. Неща, които не си очаквал, че можеш, защото пространството не ти е позволявало до сега“, разказва Тото.

 

 

С N.A.S.O станахме по-близки, запознахме се с Алисия, която излезе страшен ПИЧ! Имахме шанса да участваме в наистина голям проект и да достигнем до хора, които без него вероятно никога нямаше да разберат за нас! Но ползите се увеличават с всеки изминал ден, а всичко е още в самото началото“, допълва Лъчо.

 

 

Демонични загуби

 

 

„Моят рай“ не е нанесъл щети на СкандаУ. Рапърите не наричат загуба онова, с което им се е наложило да се разделят, след като излезе проекта . Дори излиза, че „чао“-то е един допълнителен бонус за групата, който по-скоро трябва да се причисли към горния параграф.

 

 

„Според нас отсяхме закостенелите фенове – онези, които дрънкат за някаква си култура, която те само консумират, без да развиват. Такива хора не ни трябват, и не само на нас, на никой не му трябват. Загубихме предразсъдъците, които ни бяха останали от може би някой друг "фен", но „Кой би се разсърдил, ако боклукът му се изхвърли сам?", категорични са и двамата изпълнители.

 

 

Специалният коментар на СкандаУ: За „феновете“ – правим ли го, е любов?

 

 

Има един специфичен тип рап меломани, за щастие – малцинство, които импулсивно и необмислено бързат да критикуват всякакви рап „неща“. Особено любими за тях са фолк – рап колаборациите, които отнасят конски им дози „хейт“. Ако ще помогне поне на един представител от тази група „почитатели“, да се осъзнае и да започне да мисли по-мащабно, последната част от интервюто със СкандаУ ще бъде посветена именно на него.

 

 

Отделно, следващите редове и проблемите, които разглеждат, са широко коментирани в социалните мрежи. Виртуалният тормоз обхваща и куп други колеги колеги на СкандаУ, така че – четете. Нищо не е напразно.

 

 

Тото: „Моят рай“ не е чалга и това си личи от километри. Не е в стил „Азис и Устата“, „Гергана и Жоро Рапа“, и т.н. Ние на нищо не сме изневерили, най-малко на феновете си. Човекът, който изневери, беше Алисия, но нейните фенове го приеха много, много добре. Мисля, че е доста показателно отношението от Фен на музика до Фен, който си мисли, че самият той е култура“.

 

 

Лъчо: Беше ме яд, че ни наричат „предатели на рапа", при това хора, които никога не са ни зачитали като рапъри. Обвиняваха ни, че вредим на рап културата, без дори някога да са ни приемали като част от въпросната "култура"! Беше ме яд, че им го даваш без пари и те пак са недоволни, а и не ги караш да го вземат насила! Но в опитите си да ни ухапят, ни оставиха само смучки – така се получава, когато се опитваш да хапеш без зъби!“.

 

 

Тото: „Кофти е, че, за да създадеш песен - всичко по веригата до крайния продукт, струва пари. От 20 ст. за химикал, 15 лв, за интернет, за да я пуснеш, до 3000 - 4000 лв. за клип. Всичко, което виждате в клиповете и чувате в песните, си има цена. Която ние нямаме избор, освен да платим.

 

 

А хората, които ни слушат, не си правят труда да плащат за нашата музика, нито за вход за участия, нито за Download. За нищо!“.

 

 

Лъчо: Музиката е продукт, в който ние влагаме сърце и душа, но все пак е на пазара, което я прави именно продукт! И Eminem и Ъпсурт, на които съм фен, имат песни, които не ми допадат, но не им държа сметка за това. Просто слушам песните, които ми харесват по-често, от тези, които не ми!“.

 

 

БОНУС!!!

 

 

Сензационно! ТоТо от СкандаУ presents: Какво означава „да бъдеш част от културата“ и колко точно струва присъствието ти в нея

 

 

Имаме участие в клуб - промоция на песен/албум, каквото и да е. Не е организирано от заведението, следователно то не поема долу изброените разходи. Ние плащаме за:

 

 

DJ - 100 лв.
Танцьорки - 400 лв.
Микрофони - 200 лв.
10 песни, които феновете знаят, гледали са и идват да слушат - 15 000 лв.
Външен вид за вечерта - 300 лв.
Транспорт - 100 лв.
Популяризиране на Event (Постери, флаери, реклама във Facebook) - 250 лв.
__________________________
 
Oбщо: 16 350 лв.
Инвестиция за едно събитие!!!

 

 

 

Без клиповете - 1 350 лв. Идва фенът, „за културата“ застава... Седи пред клуба и не дава 5 лв. за вход (които аз чакам като приход), вади от раницата гумена бира и си пийва. Чака те да излезеш и да ти каже:

 

 

„Брат, може ли да ме вкараш без вход... има ли нещо - покани, ала бала...“.

 

 

Идва ми да ги убия в такъв момент. Ние сме лишили братята си от подаръци, роднините ни от празници - Коледи, Нови години, рождени дни, за да можем да правим това... това ... Не искам да чувам пак, някой да ми говори за култура, защото той самият няма такава. Няма и никакво уважение към труда на другите хора, които го правят за него, за да го консумира безплатно!“.

 

 

Последната част от това интервю не бива да заблуждава нито за миг, че „Моят рай“ остава неразбран музикален продукт. Фактите, които доказват точно обратното, са общодостъпни и достатъчно кресноречиви.

 

За всички заинтересовани – ето къде може да намерите СкандаУ, за да получавате актуални новини около групата, да прослушате музикалната им продукция до този момент, очаквайки новите им проекти:

 

 

YouТube: https://www.youtube.com/user/SkandaUOfficial
Facebook:
https://www.facebook.com/GrupaSkandaU
Instagram :
https://instagram.com/skandau/
Най- най- най- важното
- да ни слушат в: Spotify: http://bit.ly/1SFGC3I

 Калина Василкова

 

 

 

 
Коментара беше докладван, очаквайте администраторите да го прегледат
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
***********
преди 6 години
-4
Това е важното, когато пуснеш едно парче, да те грабне от първия ритъм. И да ти се иска да го слушаш пак , и пак, и пак. Всичко останало няма никакво значение. Това се нарича ХИТ! А, за хейтърите и злобните колежки остава успокоителната награда - да слушат парчето и да се учат! :)
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
10
преди 6 години
-4
Дааа. правят ЛЮБОВ с песните си! Истински бум от любов! Хит след хит! Браво!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
el
преди 6 години
-6
pesenta e super zarejda me s nastroenie i se kefq na dobroto izpylnenie ,a koito ne go hareswa lesno e da ne slu6a ,a ne da plue za6toto e stanal s gyza nagor
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
!
преди 6 години
-14
След месец-два никой нема да се сеща за това нечувано и невиждано парче,мега големия хит ,както го изкарвате.Я,някой да ми каже за друг хит на Скандау или този Насо-нема,нема и да има ,още по-малко ,че сега си ги е купила Алисия.Така че се успокойте -нема нов хит,нема-поредна еднодневка в ефира тук-там!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Миро Баце
преди 6 години
-4
Запознай се със СкандаУ Бяха номинирани и за „Група на годината” 2013 „Къш Къш " - Най-ротирана Бг песен в ефира от февруари до май в всичи радия и телевизии, за 2013 „от Юни до Август” - спечели награда за „Летен хит на годината за 2013” „Ангели и демони” два месеца подред става най-излъчвано БГ парче в ефира. 2015 През 2014 почиваха и виж сега кво става.... не са случайни брат !!!
до всички
преди 6 години
-4
Бе какво се обяснявате на това злобно и завистливо същество, то живее, за да храчи по Алисия... Неосъществени и несбъднати мечетииииии! Оставете го ,да си грачи тук, то не излиза от този сайт и дебне всяка публикация за Алисия. ха ха ха Май много и завиждаш на тази жена и има защо. Нали?
Jom B
преди 6 години
-10
Песента е отврат. Елементарен текст, елементарна визия, направена разбира се за елементарни хора. Но за България това е хит. Боже хора, съжалявам ви!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
приятно изненадана
преди 6 години
-10
Да, получило се е наистина невероятно парче. А Алисия, която честно да си призная имах друго мнение за певческите и данни, защото не съм неин фен и не съм слушала много нейни парчета, а може би повлияна и от коментарите по форумите, но се оказа, че тя има много хубав, ангелски глас. Пее страхотно! Много, много добро!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
страхотно!
преди 6 години
-9
Аз не бях го чувала не съм в БГ, но е наистина страхотно парче! Мога да кажа едно голямо БРАВО!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
обективно
преди 6 години
-8
Айде пак се почна с глупостите! Всички тези врякащи певачки ( или не) срещу Алисия нЕмат спиране! На Люси Иларионов гаджето защо не е така успешна?Имаше една...Теодора – дълго време гадже на собственик на цяла звукозаписна компания, що не успя да си "купи" или извоюва успех като този на Алисия ? Тя има ли хитове въобще?( Може и да не са лошо момичета, но тук говорим за музика и хитове ! ) До вчера четяхме фермани как певците сами си плащат, сега пък не било така ! Толкова ли е трудно да се признае, че нещо е хубаво, че някой прави нещо качествено ?! Скоро гледах колоездене...Един от участниците падна и не можеше да се състезава повече, но остана на шосето...представете си... да подава вода на преминаващите колоездачи, които всъщност са му противници...Правете си сметка вие къде сте !!! Жалък коментар от ограничен и завистлив хейтър !
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
!
преди 6 години
-16
Пеевски купи за държанката си Цвета Янева парче и клип с участието на 100кила,а Касъмов купи за държанката си Алисия парче и клип със Скандау и Насо-до там му стигат възможностите на милият продуцент.Голяма врява се вдига тука от няколко дена-хайде по-спокойно ,не е чудо невиждано фолк-певица да си купи рапър,а и парчето не струва!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
до !
преди 6 години
-6
От позициите на каква правиш оценка на парчето? Замисляш ли се, колко си смешна? Парче, което е хит и наистина много добро ти казваш " не струва". Не струваш ТИ пет пари първо, защото показваш музикално невежество и вкус, и второ , защото показваш "нечистоплътност" в мнението си. Кой го е грижа за твоето мнение? Погледни фактите! За две седмици гледано над половин милион пъти и въртяно по 5 телевизионни канала. Как ти се струва? Слушано и харесвано от почти всички музикални прослойки . ... Преглътни си злобата, това ти остава!
skandal
преди 6 години
-9
Вие от hotarena.net няма ли да спрете да пишете само глупости.... Авторката на статията сигурно цяла нощ е мъдрила тези измишльотини. :) Нищо лично, но знаем как и с какво се пълнят тези сайтове!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени