Емилия си навлече гнева на фенове, след като открадна златен хит на дуо „Вега” (Всичко за скандала)

1729
07 Юни 2020, 12:00


Емилия си навлече гнева на фенове, след като тези дни представи клип на песента „За тебе, братко”, придружена от сърцераздирателно пояснение колко много я обича и вече 20 години е в репертоара й. В канала й в Youtube, където бе представена песента, е посочено, че текстът и музиката са „градски фолклор”, след което са изброени музиканти работили по проекта, чийто аранжимент е на Иво Моллов-Гугутката.

Точно това вбеси почитателите, дори и тези на Емилия, тъй като по-паметливите добре си спомнят оригинала „За тебе, братко” в изпълнение на Дуо „Вега” през 1993 г. Със същото заглавие е и първият албум на тандема Галин Кулев и Валентин Янков. Касетката се превръща в хит. Автор на текста и музиката на „За тебе, братко” е Валентин Янков, който си отива от този свят през 2009 г. Дуо „Вега” се разделя след третия си последен албум „Маце по мерак”, който издават през 1995 г. Песните им продължават да се помнят от почитателите и да се пеят от колеги, като много от тях и преди да са опитвали да „присвоят” хита „За тебе, братко”. Това споделя Галин Кулев в сайта на дуо „Вега”, който създава след загубата на Валентин Янков.

Двамата се запознават през 1989 г. Тогава Галин Кулов (вокал, китара) работел в механа в Добрич, тогавашния Толбухин, с народен оркестър. Това са първите му стъпки на професионалната сцена. В тази механа той се запознава с Валентин Янков (клавир, вокал, композитор и поет). Той често идвал и една вечер, както си говорели, Валентин споделил, че търси китарист за работа в Шумен. Галин Кулов харесал идеята и след две седмици заминали за Шумен. Започнали работа в местен ресторант. Не след дълго усетили, че клиентите харесват музиката им и даже питали дали продават свои касетки. Тогава дуетът решава да запише албум.

„В началото с чужди песни в него, защото все още нямахме наши. Докато една вечер се прибрах късно в квартирата и учудено видях, че Вальо още не спи, а той с явно въодушевление ми каза, че е измислил песен за новия ни албум. Тогава взе китарата, и чух за пръв път песента „За тебе, братко”. По-късно имаше доста опити да се присвои от други изпълнители и за това се спирам върху истинската история. Песента ме грабна още от първото слушане и разбрах, че ще бъде хитова. Веднага започнахме да я репетираме и на следващата вечер вече я пяхме пред публика. Успехът й беше невероятен, хората просто я искаха отново и отново. Имало е вечери, в които сме я изпълнявали по 20 пъти. Тогава разбрах, че Вальо освен всичко останало има и много голяма композиторска дарба”, споделя Галин Кулев в сайта на дуо „Вега”. От там, продължава той, започнали „да валят и всички останали песни като „Върни се ти”, „Като на сън”, „Без теб”, „Знай, че аз вечно ще чакам”. След 4-5 месеца работа в Шумен, дуетът получава предложение да сформира група за работа в Сърбия. „Така, че се наложи да запишем албума си с наши и чужди песни в него възможно най-бързо. През остатъка от времето, преди да заминем, сме продали не повече от 50 касетки. След завръщането ни от Сърбия в България, разбрахме, че албумът ни е станал доста популярен и започнаха да излизат много участия, макар и хората да не ни познаваха, песните ни бяха много популярни”, разказва Галин Кулев.

Дует „Вега” издава първия си албум „За тебе, братко” с „Милена Рекърдс” през 1993 г. След това получават предложение да издадат още един албум. Касетката е със заглавието „Комарджията” и излиза през 1994 г. „Този албум имаше също хитови парчета, но така или иначе доходите не бяха достатъчни и се разделихме. Даже не си спомням как точно стана. Аз започнах да работя с друг музикант по курортите, Вальо също започна със друг, и така около година и половина, когато решихме да запишем „Маце по мерак”. След записа на този албум, решихме че няма смисъл от записване на повече албуми”, споделя Галин Кулев.
След известно време той записва легендарната песен „На баня”, станала популярна и с припева: „Ох баня, ох кеф”. В сайта на дуо „Вега” Галин споделя, че тогава тази песен му била „дадена”. През 1997 г. Галин Кулев се явява на конкурса „Златния Орфей” и печели 4-то място. През 1999 г. емигрира в чужбина. „Поддържали сме постоянна връзка с Вальо, докато 2009 г разбрах, че е починал”, споделя Галин Кулев.
Цялата история на дуета е добре позната не само на почитателите, а и на техни колеги. Чудно как само Емилия не я знае, с което явно се обяснява факта, че е посочила не Валентин Янков, а „градски фолклор” като автор на музиката и текста на златния хит „За тебе, братко”.
Интересно как Галин Кулев би реагирал, когато чуе версията на Емилия на „За тебе, братко” и научи, че за автор на текста и музиката е посочен „градския фолклор”...
 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
баста на чалгата
Преди 1 година
0
Баста на чалгавируносителите.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
баба гуси
Преди 1 година
0
Бих и се изсрал в устата ама е много грозна
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
haha
Преди 1 година
0
tazi selandurka beshe otkradnala i pesenta ot veronika „vtori dubyl“ bez sram
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Надя
Преди 1 година
-1
Една много,много лошо миришеща от вътре Емилия. Не е ясно какво намират в тази фалшива,безлична певачка, нейните слушатели?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ники
Преди 1 година
-1
Тази селяндура проста някога някой харесвал ли е, освен глупака арабин
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Д
Преди 1 година
-1
Емилия ще се окаже ковра не само в живота, но и в работата!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени